Grčić: Moraćemo jako da “stegnemo“ budžet

Do kraja godine moraćemo jako da „stegnemo“ budžet i dovedemo ga u one okvire koje smo i planirali, izjavio je juče potpredsjednik Vlade Hrvatske zadužen za privredu, Branko Grčić.

Region 27.05.2014 | 10:12
Grčić: Moraćemo jako da “stegnemo“ budžet

Prema juče objavljenom grafikonu koji je za Jutarnji list izradila Hrvatska narodna banka, u prva tri mjeseca ove godine rashodi državnog budžeta porasli su 16 odsto, dok su budžetski prihodi u isto vrijeme pali tri odsto.

Komentarišući tu analizu centralne banke Grčić je ocijenio da je ona posljedica ubrzane isplate subvencija.

To je, smatra on, odraz stanja u prva tri mjeseca ove godine u kojima je budžetski deficit bio preko dvije milijarde kuna (oko 262.000.000 evra) u svakom od ta tri mjeseca, jer je država ubrzano isplaćivala prije svega subvencije poljoprivredi, brodogradnji i drugim sektorima.

„Već u aprilu, prema podacima Ministarstva finansija, deficit je sveden na svega 200 miliona kuna (oko 262.000 evra). Prema tome, u ostatku godine moraćemo jako da “stegnemo“ taj budžet i dovedemo ga u one okvire koje smo i planirali“, kazao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade je ponovio i svoje očekivanje da će i službena statistika krajem ove nedjelje potvrditi pozitivno kretanje BDP-a u prvom tromjesečju ove godine.

„Nadam se da će se ta pozitivna stopa zaista i dogoditi uprkos uvijek nekakvim crnim mislima i prognozama i ekonomskih analitičara i opozicije. Ne znam kome je u interesu da se bavimo politikom “što gore, to bolje“. Mislim da moramo svi na neki način da doprinesemo da se u državi rađa nova nada u oporavak privrede i da svako sa svoje strane, bio on u vlasti ili opoziciji, tome maksimalno doprinosi“, izjavio je Grčić.

On je dodao da dvije godine, koliko traje mandat ove Vlade, u makroekonomskim relacijama nije dug period.

„Za ozbiljan preokret u privredi treba bar dva mandata, dakle pet do osam godina. Mi smo u dvije godine postigli određeni preokret, smanjivali smo jaz u rastu BDP-a između Hrvatske i Evrope i sad smo evo na pragu toga da u prvom kvartalu zabilježimo pozitivnu stopu“, rekao je Grčić, prenio je portal Seebiz.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar