Јанша ускоро "иза решетака"

Окружни суд у Љубљани упутио је позив за издржавање двогодишње затворске казне лидеру опозиционе Словеначке демократске странке и бившем словеначком премијеру Јанезу Јанши због корупционашке афере Патрија, објавио је данас љубљански "Дневник".

Регион 23.05.2014 | 11:32
Јанша ускоро "иза решетака"

Суд је, наиме, пресудио да је у време док је био председник владе Јанша 2006. године прихватио обећање новчане награде од финске компаније Патрија, која је испоручила оклопна возила за словеначку војску и по којој је афера и названа.

На исту новчану казну и на по 22 месеца затвора осуђени су и некадашњи бригадир војске Антон Кркович и директор фирме Ротис која је била Патријин посредник у послу са Словенијом Иван Чрнкович.

Јанши би, како сазнаје љубљански лист, позив за издржавање казне, са прецизирањем датума њеног почетка, требало да буде достављен наредних дана.

Бивши премијер негира све оптужбе из пресуде и тврди да је она политичке природе и у функцији његовог укљањања са политичке сцене.

Дневник подсећа да су Јаншини и адвокати суоптуженика Уставном суду упутили жалбу на пресуду, позивајући се на тврдњу да су Јанши током суђења била прекршена људска права, а буде ли требало кажу да ће искористити и ванредна правна средства и на Европском суду за људска права.

Коментари / 0

Оставите коментар