Janša uskoro "iza rešetaka"

Okružni sud u Ljubljani uputio je poziv za izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne lideru opozicione Slovenačke demokratske stranke i bivšem slovenačkom premijeru Janezu Janši zbog korupcionaške afere Patrija, objavio je danas ljubljanski "Dnevnik".

Region 23.05.2014 | 11:32
Janša uskoro "iza rešetaka"

Sud je, naime, presudio da je u vreme dok je bio predsednik vlade Janša 2006. godine prihvatio obećanje novčane nagrade od finske kompanije Patrija, koja je isporučila oklopna vozila za slovenačku vojsku i po kojoj je afera i nazvana.

Na istu novčanu kaznu i na po 22 meseca zatvora osuđeni su i nekadašnji brigadir vojske Anton Krkovič i direktor firme Rotis koja je bila Patrijin posrednik u poslu sa Slovenijom Ivan Črnkovič.

Janši bi, kako saznaje ljubljanski list, poziv za izdržavanje kazne, sa preciziranjem datuma njenog početka, trebalo da bude dostavljen narednih dana.

Bivši premijer negira sve optužbe iz presude i tvrdi da je ona političke prirode i u funkciji njegovog ukljanjanja sa političke scene.

Dnevnik podseća da su Janšini i advokati suoptuženika Ustavnom sudu uputili žalbu na presudu, pozivajući se na tvrdnju da su Janši tokom suđenja bila prekršena ljudska prava, a bude li trebalo kažu da će iskoristiti i vanredna pravna sredstva i na Evropskom sudu za ljudska prava.

Komentari / 0

Ostavite komentar