Фацебоок ће пратити шта волите да слушате

Фацебоок планира да објави нову опцију на мобилној апликацији која "преслушава" вашу музику и ТВ емисије.

Информационе технологије 23.05.2014 | 06:57
Фацебоок ће пратити шта волите да слушате

Ако апликација препозна песму или серију, корисник то може објавити на профилу или међу одабраним пријатељима.

Услуга би требало да има предност над трендом "другог екрана" путем којих љубитељи одређених серија деле своја искуства на друштвеним мрежама.

Међутим, неки корисници већ брину о приватности.

Опција која ће бити доступна за неколико недеља, користи микрофоне у корисниковом телефону како би детектовала музику или серију коју он прати.

Како корисник почиње да пише статус, мала анимирана икона ће се појавити у врху апликације. Ако апликација детектује адекватне аудио сигнале и нађе их у својој бази података, корисник може поделити шта гледа или слуша.

Фацебоок тврди да се опција може угасити било када, да се аудио подаци нигде не чувају, као и да уређај не може детектовати буку из позадине нити разговоре.

"Ако делите музику, ваши пријатељи могу да чују 30 секунди неке песме. Када је реч о серијама, у Неwс Феед-у ће се појавити одређена сезона и епизода коју гледате", стоји у саопштењу Фацебоока.

Компанија овим потезом можда планира да прати укус корисника када је реч о музици и серијама и да прилагоди рекламе његовим интересовањима.

Основна идеја иза Фацебоокове нове опције није нова – од 2002. Схазам нуди сличне услуге аудио препознавања, а на сајту стоји да је реч о "мобилној апликацији која препознаје музику и тв програм око вас".

Схазам има око 450 милиона корисника, а нуди и биографије уметника, текстове песама, видео снимке, препоручене линкове и концертне карте.

Фацебоокова много већа база корисника може постати озбиљна претња мањој компанији.

Коментари / 0

Оставите коментар