Facebook će pratiti šta volite da slušate

Facebook planira da objavi novu opciju na mobilnoj aplikaciji koja "preslušava" vašu muziku i TV emisije.

Informacione tehnologije 23.05.2014 | 06:57
Facebook će pratiti šta volite da slušate

Ako aplikacija prepozna pesmu ili seriju, korisnik to može objaviti na profilu ili među odabranim prijateljima.

Usluga bi trebalo da ima prednost nad trendom "drugog ekrana" putem kojih ljubitelji određenih serija dele svoja iskustva na društvenim mrežama.

Međutim, neki korisnici već brinu o privatnosti.

Opcija koja će biti dostupna za nekoliko nedelja, koristi mikrofone u korisnikovom telefonu kako bi detektovala muziku ili seriju koju on prati.

Kako korisnik počinje da piše status, mala animirana ikona će se pojaviti u vrhu aplikacije. Ako aplikacija detektuje adekvatne audio signale i nađe ih u svojoj bazi podataka, korisnik može podeliti šta gleda ili sluša.

Facebook tvrdi da se opcija može ugasiti bilo kada, da se audio podaci nigde ne čuvaju, kao i da uređaj ne može detektovati buku iz pozadine niti razgovore.

"Ako delite muziku, vaši prijatelji mogu da čuju 30 sekundi neke pesme. Kada je reč o serijama, u News Feed-u će se pojaviti određena sezona i epizoda koju gledate", stoji u saopštenju Facebooka.

Kompanija ovim potezom možda planira da prati ukus korisnika kada je reč o muzici i serijama i da prilagodi reklame njegovim interesovanjima.

Osnovna ideja iza Facebookove nove opcije nije nova – od 2002. Shazam nudi slične usluge audio prepoznavanja, a na sajtu stoji da je reč o "mobilnoj aplikaciji koja prepoznaje muziku i tv program oko vas".

Shazam ima oko 450 miliona korisnika, a nudi i biografije umetnika, tekstove pesama, video snimke, preporučene linkove i koncertne karte.

Facebookova mnogo veća baza korisnika može postati ozbiljna pretnja manjoj kompaniji.

Komentari / 0

Ostavite komentar