Нормализација ситуације у Србији

Ситуација у Србији, након катастрофалних поплава, смирује се, ниво воде у Обреновцу не опада али је ситуација стабилна, док се евакуисани становници насеља Барич данас враћају кућама.

Србија 22.05.2014 | 10:33
Нормализација ситуације у Србији

У Обреновцу је у току чишћење терена, дезинфекција и дератизација, а Кризни штаб ће размотрити повратак мушкараца у безбједне дијелове града како би помогли у чишћењу.

Ангажовано је и 100 пумпи за испумпавање воде из најнижих тачака града. Полиција води рачуна да нико не уђе у град, али се контролише и ко излази из њега да би се спријечила пљачка.

Изнад Обреновца МУП је у цепелину поставио термовизијску камеру која региструје повлачење воде, као и праћење стања објеката и имовине грађана.

Ријеке Сава и Босут код Сремске Митровице опадају, а Студва је у благом порасту, али је ситуација стабилна.

Савски бедеми у Шапцу и даље издржавају, а ниво те ријеке наставља постепено да опада, у просјеку један центиметар на сат времена.

Ипак, опасност од пробијања насипа и даље постоји, због чега су позвани радно способни мушкарци да додатно ојачају насип у Дреновцу.

На бедемима дежурају припадници полиције и "Србијаводе". Ојачавање бедема на критичним тачкама биће настављено и данас.

Ради се и на уклањању животиња у селима која су била под водом.

Ситуација у Сремској Митровици и околини је много боља него јуче. Ипак, у "Водама" Војводине кажу да је опасност, вјероватно, прошла.

Насипи код Моровића, Вишњићева, Сремске Раче и Босута су и даље под надзором. У евакуисаном Моровићу полиција је током ноћи обилазила и провјеравали куће како би биле спријечене крађе.

У области уз Дрину, осим поплава, велики проблем представљају и клизишта која стварају одроне, а најугроженији су Мали Зворник и Бајина Башта, гдје је саобраћај забрањен.

Становцници Малог Зворника апелују да им се допреми тешка механизација које тамо нема.

"Електропривреда" Србије је саопштила да су производни капацитети и даље угрожени и да се ситуација контролише даноноћно, а истовремено се предузимају и мјере како би се што брже нормализовала производња струје и угља.

Коментари / 0

Оставите коментар