Normalizacija situacije u Srbiji

Situacija u Srbiji, nakon katastrofalnih poplava, smiruje se, nivo vode u Obrenovcu ne opada ali je situacija stabilna, dok se evakuisani stanovnici naselja Barič danas vraćaju kućama.

Srbija 22.05.2014 | 10:33
Normalizacija situacije u Srbiji

U Obrenovcu je u toku čišćenje terena, dezinfekcija i deratizacija, a Krizni štab će razmotriti povratak muškaraca u bezbjedne dijelove grada kako bi pomogli u čišćenju.

Angažovano je i 100 pumpi za ispumpavanje vode iz najnižih tačaka grada. Policija vodi računa da niko ne uđe u grad, ali se kontroliše i ko izlazi iz njega da bi se spriječila pljačka.

Iznad Obrenovca MUP je u cepelinu postavio termovizijsku kameru koja registruje povlačenje vode, kao i praćenje stanja objekata i imovine građana.

Rijeke Sava i Bosut kod Sremske Mitrovice opadaju, a Studva je u blagom porastu, ali je situacija stabilna.

Savski bedemi u Šapcu i dalje izdržavaju, a nivo te rijeke nastavlja postepeno da opada, u prosjeku jedan centimetar na sat vremena.

Ipak, opasnost od probijanja nasipa i dalje postoji, zbog čega su pozvani radno sposobni muškarci da dodatno ojačaju nasip u Drenovcu.

Na bedemima dežuraju pripadnici policije i "Srbijavode". Ojačavanje bedema na kritičnim tačkama biće nastavljeno i danas.

Radi se i na uklanjanju životinja u selima koja su bila pod vodom.

Situacija u Sremskoj Mitrovici i okolini je mnogo bolja nego juče. Ipak, u "Vodama" Vojvodine kažu da je opasnost, vjerovatno, prošla.

Nasipi kod Morovića, Višnjićeva, Sremske Rače i Bosuta su i dalje pod nadzorom. U evakuisanom Moroviću policija je tokom noći obilazila i provjeravali kuće kako bi bile spriječene krađe.

U oblasti uz Drinu, osim poplava, veliki problem predstavljaju i klizišta koja stvaraju odrone, a najugroženiji su Mali Zvornik i Bajina Bašta, gdje je saobraćaj zabranjen.

Stanovcnici Malog Zvornika apeluju da im se dopremi teška mehanizacija koje tamo nema.

"Elektroprivreda" Srbije je saopštila da su proizvodni kapaciteti i dalje ugroženi i da se situacija kontroliše danonoćno, a istovremeno se preduzimaju i mjere kako bi se što brže normalizovala proizvodnja struje i uglja.

Komentari / 0

Ostavite komentar