Сава пробила бедем код Босута

Бедеми код Босута нису издржали, и Сава је пробила насип и вода надире ка селима Морић, Вишнићево  и другим околним селима.

Србија 20.05.2014 | 14:52
Сава пробила бедем код Босута

У току је евакуација села Морвића. Прво се евакуишу жене и деца, и они који желе да напусте село.

Превентивна евакуација насеља Моровић и Вишњићево, која је почела у понедељак у вечерњим сатима, одвија се по плану у четири фазе, уз прописану медицинску тријажу, саопштио је данас Штаб за ванредне ситуације Владе Војводине.

Прва фаза представља евакуацију лица из места Јамена која су стационирана у Месној заједници Моровић, а друга фаза подразумева евакуисање болесних и старих лица, као и породиља и деце до 15 година.У трећој фази обавља се евакуација стоке и материјалних добара, а четврта фаза подразумеваће евакуисање радно способних лица, уколико за то буде потребне, пише у саопштењу.

Наводи се да здравствене и социјалне установе учествују у збрињавању евакуисаних из општине Обреновац и спремне су да прихвате и друге евакуисане из поплављених подручја. Хигијенско-епидемиолошка ситуација и снабдевање водом за пиће под сталним је надзором Института за јавно здравље Војводине и из Сремске Митровице.

Додаје се да се спроводи појачани епидемиолошки и санитарно-инспекцијски надзор над кретањем цревних и заразних болести и целодневно дежурство у свим здравственим установама. Покрајински штаб за ванредне ситуације је, на захтев Штаба у Шиду, обезбедио 100.000 џакова, 5.000 литара горива, 5.000 пакета за исхрану радне снаге, 7.000 литара воде за пиће и две цистерне са 20.000 литара воде.

 

Градоначелник Смедеревске Паланке и Начелник Градског штаба за ванредне ситуације Радослав Милојичић рекао је данас да на тој територији нема страдалих и повређених у поплавама, али да је угрожено око 8.000 хектара обрадиве површине."Угрожено је око 8.000 хектара обрадиве површине, што је заиста велика материјална штета, али заиста сам поносан јер немамо ниједну људску жртву и ниједна особа није повређена у поплавама", казао је Милојичић. Он је рекао да је 400 људи смештено у прихватилишта и додао да ће се док се читав терен не очисти сваког дана одржавати акције чишћења.

"Сваког дана у 9 часова се одржавају акције чишћења док се у потпуности не очисти ово насеље. Захвалио бих се волонтерима који су дошли да помогну, затим иде дератизација, дезинфекција, а тренутно имамо стручне службе на терену и ветеринарску инспекцију која уклања лешеве животиња", објаснио је градоначелник. Он се захвалио и свим појединцима, општинама и министру одбране Братиславу Гашићу који су пружили помоћ током поплава. У Паланци више од 30.000 грађана је без воде, а у селима је вода загађена.

Коментари / 0

Оставите коментар