Sava probila bedem kod Bosuta

Bedemi kod Bosuta nisu izdržali, i Sava je probila nasip i voda nadire ka selima Morić, Višnićevo  i drugim okolnim selima.

Srbija 20.05.2014 | 14:52
Sava probila bedem kod Bosuta

U toku je evakuacija sela Morvića. Prvo se evakuišu žene i deca, i oni koji žele da napuste selo.

Preventivna evakuacija naselja Morović i Višnjićevo, koja je počela u ponedeljak u večernjim satima, odvija se po planu u četiri faze, uz propisanu medicinsku trijažu, saopštio je danas Štab za vanredne situacije Vlade Vojvodine.

Prva faza predstavlja evakuaciju lica iz mesta Jamena koja su stacionirana u Mesnoj zajednici Morović, a druga faza podrazumeva evakuisanje bolesnih i starih lica, kao i porodilja i dece do 15 godina.U trećoj fazi obavlja se evakuacija stoke i materijalnih dobara, a četvrta faza podrazumevaće evakuisanje radno sposobnih lica, ukoliko za to bude potrebne, piše u saopštenju.

Navodi se da zdravstvene i socijalne ustanove učestvuju u zbrinjavanju evakuisanih iz opštine Obrenovac i spremne su da prihvate i druge evakuisane iz poplavljenih područja. Higijensko-epidemiološka situacija i snabdevanje vodom za piće pod stalnim je nadzorom Instituta za javno zdravlje Vojvodine i iz Sremske Mitrovice.

Dodaje se da se sprovodi pojačani epidemiološki i sanitarno-inspekcijski nadzor nad kretanjem crevnih i zaraznih bolesti i celodnevno dežurstvo u svim zdravstvenim ustanovama. Pokrajinski štab za vanredne situacije je, na zahtev Štaba u Šidu, obezbedio 100.000 džakova, 5.000 litara goriva, 5.000 paketa za ishranu radne snage, 7.000 litara vode za piće i dve cisterne sa 20.000 litara vode.

 

Gradonačelnik Smederevske Palanke i Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Radoslav Milojičić rekao je danas da na toj teritoriji nema stradalih i povređenih u poplavama, ali da je ugroženo oko 8.000 hektara obradive površine."Ugroženo je oko 8.000 hektara obradive površine, što je zaista velika materijalna šteta, ali zaista sam ponosan jer nemamo nijednu ljudsku žrtvu i nijedna osoba nije povređena u poplavama", kazao je Milojičić. On je rekao da je 400 ljudi smešteno u prihvatilišta i dodao da će se dok se čitav teren ne očisti svakog dana održavati akcije čišćenja.

"Svakog dana u 9 časova se održavaju akcije čišćenja dok se u potpunosti ne očisti ovo naselje. Zahvalio bih se volonterima koji su došli da pomognu, zatim ide deratizacija, dezinfekcija, a trenutno imamo stručne službe na terenu i veterinarsku inspekciju koja uklanja leševe životinja", objasnio je gradonačelnik. On se zahvalio i svim pojedincima, opštinama i ministru odbrane Bratislavu Gašiću koji su pružili pomoć tokom poplava. U Palanci više od 30.000 građana je bez vode, a u selima je voda zagađena.

Komentari / 0

Ostavite komentar