Расте Дунав. Борба на два фронта!

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је да, према доступним информацијама, расте водостај Дунава.

Пајтић је изразио очекивање да ће Покрајински штаб за ванредне ситуације бити способан да се ухвати укоштац са тим проблемом.

Србија 18.05.2014 | 21:48
Расте Дунав. Борба на два фронта!

"Штаб је показао да има спремности, солидарности, људства и знања да се бори непогодом која нас је задесила", рекао је Пајтић приликом обиласка терена у насељу Моровић, у општини Шид.

Пајтић је рекао да се тренутно води "борба на два фронта", на одбрани Сремске Миторвице и неколико насеља у Срему, којима због пробијања насипа у Хрватској прети опасност да велика количина воде продре у атаре и поплави их.

"Сада се боримо на два фронта. С једне стране то је набујала река Сава код Сремске Митровице, где је водостај данас знатно нижи него јуче, а са друге стране то је вода која из Хрватске долази преко њива и прети да поплави села", навео је Пајтић и додао да су сви капацитети усмерени на учвршћивање одбрамбене линије на путу Босут-Кузмин како би се та вода зауставила.

Он је подсетио да је ситуација у местима Моровић, Адашевци, Вашице и Вишњићево иста као пре неколико година када су пукли насипи у Румунији и када је вода поплавила село Јаша Томић у Банату.

Према Пајтићевим речима, Сремска Митровица је успешно одбрањена, али посао још увек није завршен, јер опасност сада прети свим насељеним местима која се налазе уз реку Саву.

"Успели смо први пут у Србији да веома професионално евакуишемо целу болницу, најпре витално угрожене болеснике, затим непокретне и покретне, те да пацијенте сместимо у одговарајуце здравствене установе у Новом Саду", рекао је Пајтић.

Покрајински штаб за ванредне ситуације ће у сарадњи са општинским штабом предузети све потребне мере за обезбедјивање превоза, смештаја, хране, воде и медицинског надзора за грађане са угрожених подручја на прихватним пунктовима.

Војвођански штаб за ванредне ситуације измештен је данас у насеље Моровић у општини Шид.

Коментари / 0

Оставите коментар