Raste Dunav. Borba na dva fronta!

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da, prema dostupnim informacijama, raste vodostaj Dunava.

Pajtić je izrazio očekivanje da će Pokrajinski štab za vanredne situacije biti sposoban da se uhvati ukoštac sa tim problemom.

Srbija 18.05.2014 | 21:48
Raste Dunav. Borba na dva fronta!

"Štab je pokazao da ima spremnosti, solidarnosti, ljudstva i znanja da se bori nepogodom koja nas je zadesila", rekao je Pajtić prilikom obilaska terena u naselju Morović, u opštini Šid.

Pajtić je rekao da se trenutno vodi "borba na dva fronta", na odbrani Sremske Mitorvice i nekoliko naselja u Sremu, kojima zbog probijanja nasipa u Hrvatskoj preti opasnost da velika količina vode prodre u atare i poplavi ih.

"Sada se borimo na dva fronta. S jedne strane to je nabujala reka Sava kod Sremske Mitrovice, gde je vodostaj danas znatno niži nego juče, a sa druge strane to je voda koja iz Hrvatske dolazi preko njiva i preti da poplavi sela", naveo je Pajtić i dodao da su svi kapaciteti usmereni na učvršćivanje odbrambene linije na putu Bosut-Kuzmin kako bi se ta voda zaustavila.

On je podsetio da je situacija u mestima Morović, Adaševci, Vašice i Višnjićevo ista kao pre nekoliko godina kada su pukli nasipi u Rumuniji i kada je voda poplavila selo Jaša Tomić u Banatu.

Prema Pajtićevim rečima, Sremska Mitrovica je uspešno odbranjena, ali posao još uvek nije završen, jer opasnost sada preti svim naseljenim mestima koja se nalaze uz reku Savu.

"Uspeli smo prvi put u Srbiji da veoma profesionalno evakuišemo celu bolnicu, najpre vitalno ugrožene bolesnike, zatim nepokretne i pokretne, te da pacijente smestimo u odgovarajuce zdravstvene ustanove u Novom Sadu", rekao je Pajtić.

Pokrajinski štab za vanredne situacije će u saradnji sa opštinskim štabom preduzeti sve potrebne mere za obezbedjivanje prevoza, smeštaja, hrane, vode i medicinskog nadzora za građane sa ugroženih područja na prihvatnim punktovima.

Vojvođanski štab za vanredne situacije izmešten je danas u naselje Morović u opštini Šid.

Komentari / 0

Ostavite komentar