Да ли Гоогле може да "заборави" нешто?

 

Уколико сматрају да су информације које се о њима појављују на интернету застареле и нерелевантне, корисници од сада могу да од онлајн сервиса, попут интернет претраживача, затраже њихово уклањање.

Информационе технологије 13.05.2014 | 13:27
Да ли Гоогле може да "заборави" нешто?

Пре деценију и по Марио Костеха Консалес нашао се у лошој финансијској ситуацији због које је на аукцију ставио део своје имовине како би отплатио дугове.

Иако је продату кућу вратио у свој посед, када је недавно, међу низом резултата претраге, интернет претраживач Гоогле избацио и вести о том случају, Консалес је покренуо судски поступак који је окончан 13. маја 2014. пресудом Европског суда правде у Луксембургу.

Њоме су Гоогле и сви остали претраживачи од сада обавезани да избришу одређене резултате претраживања на захтев својих корисника у оквиру такозваног “права на заборављање”, преноси ББЦ.

У својој пресуди Европски суд правде наводи да људи имају право да затраже уклањање оних информација које су неадекватне, застареле и нерелевантне.

Из компаније Гоогле су тврдили да не контролишу личне податке већ да само нуде линкове за информације које су већ слободно и легално присутне на Интернету. Приморавање да уклоне податке, према тврдњама те компаније, представља цензуру.

Нацрт закона који доноси “право на заборављање” појавио се први пут пред Европском комисјом још 2012. године. Онлајн сервиси њиме су принуђени да избришу застареле и неадекватне податке о личностима које то потражују, осим ако немају оправдане, легитимне разлоге да податке задрже у својим претрагама.

 

Коментари / 0

Оставите коментар