Da li Google može da "zaboravi" nešto?

 

Ukoliko smatraju da su informacije koje se o njima pojavljuju na internetu zastarele i nerelevantne, korisnici od sada mogu da od onlajn servisa, poput internet pretraživača, zatraže njihovo uklanjanje.

Informacione tehnologije 13.05.2014 | 13:27
Da li Google može da "zaboravi" nešto?

Pre deceniju i po Mario Kosteha Konsales našao se u lošoj finansijskoj situaciji zbog koje je na aukciju stavio deo svoje imovine kako bi otplatio dugove.

Iako je prodatu kuću vratio u svoj posed, kada je nedavno, među nizom rezultata pretrage, internet pretraživač Google izbacio i vesti o tom slučaju, Konsales je pokrenuo sudski postupak koji je okončan 13. maja 2014. presudom Evropskog suda pravde u Luksemburgu.

Njome su Google i svi ostali pretraživači od sada obavezani da izbrišu određene rezultate pretraživanja na zahtev svojih korisnika u okviru takozvanog “prava na zaboravljanje”, prenosi BBC.

U svojoj presudi Evropski sud pravde navodi da ljudi imaju pravo da zatraže uklanjanje onih informacija koje su neadekvatne, zastarele i nerelevantne.

Iz kompanije Google su tvrdili da ne kontrolišu lične podatke već da samo nude linkove za informacije koje su već slobodno i legalno prisutne na Internetu. Primoravanje da uklone podatke, prema tvrdnjama te kompanije, predstavlja cenzuru.

Nacrt zakona koji donosi “pravo na zaboravljanje” pojavio se prvi put pred Evropskom komisjom još 2012. godine. Onlajn servisi njime su prinuđeni da izbrišu zastarele i neadekvatne podatke o ličnostima koje to potražuju, osim ako nemaju opravdane, legitimne razloge da podatke zadrže u svojim pretragama.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar