Додик: Инцков извјештај врви од стереотипа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН, према коме је БиХ осам година у силазној путањи, врви од начелних фраза и стереотипа, који су били присутни и у прошлости.

X

Република Српска 10.05.2014 | 17:09
Додик: Инцков извјештај врви од стереотипа

"Тврдити да су у БиХ осам година застоји једна је од парола коју су неки промовисали у Сарајеву, наводно кад је Додик дошао на власт, али мени је драго да тако стоји БиХ која је грађена прије мене, која је била неодржива и на штету Репулике Српске", рекао је Додик новинарима.

Додик је навео да је сам Инцко потврдио да је апсолутно успио пројекат Српске.

"Ми смо све радили у складу са Уставом БиХ и у складу са Дејтонским споразумом, а Инцко представљајући лажном ситуацију у БиХ узима једну флоскулу која говори о томе да политичари нису нашли рјешење за одлуку Сејдић - Финци, а добро зна да је Републике Српска понудила то рјешење и да је у Федерацији БиХ  застој", додао је Додик.

Додик наводи да Инцко нема снаге да то нагласи, али је увијек имао кад је у Републици Српској био неки застој.

"У овом извјештају Инцко демантује саму међународну заједницу и ОХР и његове активности у БиХ", каже Додик.

Коментаришући Инцкову тврдњу да у БиХ треба да постоји грађанско друштво, Додик се сагласио са тим, али не оно које има рушилачке намјере, које је подржавао ОХР.

"У том извјештају је лаж у којој се тврди да су грађани БиХ изашли на улице да се буне против власти – у Републици Српској грађани нису у томе учествовали, господине Инцко", поручује Додик.

Додик је подсјетио да је и Република Српска послала УН један од најобјективнијих извјештаја о стању у БиХ и да у Савјету безбједности постоје људи који држе до тога да чују шта Српска каже.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да у извјештају високог представника за БиХ Валентина Инцка Савјету безбједности УН о провођењу мира у БиХ нема ништа ново, јер ОХР као институција има традицију да Републику Српску увијек помиње у негативном контексту.

"Овај извјештај ме подсјећа на нешто што треба да послужи као аргумент или алиби за задржавање ОХР-а на овом простору", рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да је ОХР често у својим извјештајима служио као портпарол одређених политичких странака, односно у претпрошлом извјештају је снажно заговарао ставове једне бошњачке партије који су заправо постали ставови једне такве међународне институције, што је недопустиво.

Говорећи о извјештају који је Влада Републике Српске упутила Савјету безбједности УН, Цвијановићева је навела да је ријеч о континуитету, јер Влада сваких пола године извјештава Савјет безбједности УН сваки пут када то уради високи представника за БиХ.

"Ми се у извјештају не бавимо високим представником на начин да стално указујемо колико је ОХР вишак у овом друштву, али покушавамо да укажемо на неке ствари које су урађене и о којима се мало зна и да покажемо основне правце дјеловања у будућем периоду", истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је напоменула да Српска у сваком таквом извјештају брани позицију да је БиХ мјесто које мора остати високо децентрализовано, односно да Српска у таквом аранжману може да функционише и да никаква сметња није децентрализација БиХ процесу европских интеграција, нити било каквој другој активности на унутрашњем и спољном плану.

"У извјештају се указује на селективно провођење Стратегије за ратне злочине, провођење одређених економских реформи, те одређене реформе и активности које нису урађене, а које би нас требале довести корак даље и ближе ЕУ", рекла је она.

Цвијановићева очекује ће представници Русије бранити позиције Српске у Савјету безбједности, изражавајући захвалност што су то предано радили и раније.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ПАПАГАЈ

10.05.2014 15:52

Зна Додик да је лоше ако с коња (РС) мора сјахати на магарца (Лактше), па кривицу код странаца тражи, као и онда када је од странаца тражио и помоћ добио да с магарца узјаше на коња!! Додику, спусти лопту, узми тајм аут!!! Добро што брљавиш својим присталицама, де Бога ти поштеди друге!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војин

10.05.2014 15:58

Магарац, ти си крив због тога што је ОХР још уопште ту, ти им, сигуран сам сасвим свјесно, дајеш оправдање за продуживање мандата. Када неко скоро деценију прича о неизбјежности референдума а ништа конкретно не уради по том питању, онда је јасно да тај неко смишљено блокира одлазак странаца. Када неко баца паре на Кустурицу, сина воћара и сличне егзибиције, тај неко смишљено слаби капацитете и економску независност Српске. Било ми је чудно то како су један дан спремни бомбардовати и Београд а други дан се не могу наканити да тебе смијене. Сада ми је јасно и зашто Миле. Ти си њихов а ово што радиш српском народу није никакав неспоразум ни случајност. Додик из времена када се у сарадњи са странцима забијало нож у леђа СДС-у и Додик данас су исти, само што тај данашњи ради паметније, на језику му српство, а у срцу звјерство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

10.05.2014 16:50

Пуко си ти ,,баја" ко" тиква изгледа......

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

10.05.2014 17:45

Да ли неко зна колико коста овај Бајин сат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука бл

11.05.2014 03:53

Солите нам памет јос мало, ти си Миле овдје 10 година, Бог и батина могао си и наредјивати и смјењивати и запосљавати и отпустати могао си све а ста си направио болесно друство народ се покварио не сто једни друге мрзе него због неимастине да те 10 пута вјесају била би мала казна ста си направио од овог народа зивјела БН телевизија која нам је отворила оци да и ми вдимо резимске лоповлуке.

ОДГОВОРИТЕ