Dodik: Inckov izvještaj vrvi od stereotipa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN, prema kome je BiH osam godina u silaznoj putanji, vrvi od načelnih fraza i stereotipa, koji su bili prisutni i u prošlosti.

X

Republika Srpska 10.05.2014 | 17:09
Dodik: Inckov izvještaj vrvi od stereotipa

"Tvrditi da su u BiH osam godina zastoji jedna je od parola koju su neki promovisali u Sarajevu, navodno kad je Dodik došao na vlast, ali meni je drago da tako stoji BiH koja je građena prije mene, koja je bila neodrživa i na štetu Repulike Srpske", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naveo da je sam Incko potvrdio da je apsolutno uspio projekat Srpske.

"Mi smo sve radili u skladu sa Ustavom BiH i u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a Incko predstavljajući lažnom situaciju u BiH uzima jednu floskulu koja govori o tome da političari nisu našli rješenje za odluku Sejdić - Finci, a dobro zna da je Republike Srpska ponudila to rješenje i da je u Federaciji BiH  zastoj", dodao je Dodik.

Dodik navodi da Incko nema snage da to naglasi, ali je uvijek imao kad je u Republici Srpskoj bio neki zastoj.

"U ovom izvještaju Incko demantuje samu međunarodnu zajednicu i OHR i njegove aktivnosti u BiH", kaže Dodik.

Komentarišući Inckovu tvrdnju da u BiH treba da postoji građansko društvo, Dodik se saglasio sa tim, ali ne ono koje ima rušilačke namjere, koje je podržavao OHR.

"U tom izvještaju je laž u kojoj se tvrdi da su građani BiH izašli na ulice da se bune protiv vlasti – u Republici Srpskoj građani nisu u tome učestvovali, gospodine Incko", poručuje Dodik.

Dodik je podsjetio da je i Republika Srpska poslala UN jedan od najobjektivnijih izvještaja o stanju u BiH i da u Savjetu bezbjednosti postoje ljudi koji drže do toga da čuju šta Srpska kaže.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da u izvještaju visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN o provođenju mira u BiH nema ništa novo, jer OHR kao institucija ima tradiciju da Republiku Srpsku uvijek pominje u negativnom kontekstu.

"Ovaj izvještaj me podsjeća na nešto što treba da posluži kao argument ili alibi za zadržavanje OHR-a na ovom prostoru", rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je OHR često u svojim izvještajima služio kao portparol određenih političkih stranaka, odnosno u pretprošlom izvještaju je snažno zagovarao stavove jedne bošnjačke partije koji su zapravo postali stavovi jedne takve međunarodne institucije, što je nedopustivo.

Govoreći o izvještaju koji je Vlada Republike Srpske uputila Savjetu bezbjednosti UN, Cvijanovićeva je navela da je riječ o kontinuitetu, jer Vlada svakih pola godine izvještava Savjet bezbjednosti UN svaki put kada to uradi visoki predstavnika za BiH.

"Mi se u izvještaju ne bavimo visokim predstavnikom na način da stalno ukazujemo koliko je OHR višak u ovom društvu, ali pokušavamo da ukažemo na neke stvari koje su urađene i o kojima se malo zna i da pokažemo osnovne pravce djelovanja u budućem periodu", istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula da Srpska u svakom takvom izvještaju brani poziciju da je BiH mjesto koje mora ostati visoko decentralizovano, odnosno da Srpska u takvom aranžmanu može da funkcioniše i da nikakva smetnja nije decentralizacija BiH procesu evropskih integracija, niti bilo kakvoj drugoj aktivnosti na unutrašnjem i spoljnom planu.

"U izvještaju se ukazuje na selektivno provođenje Strategije za ratne zločine, provođenje određenih ekonomskih reformi, te određene reforme i aktivnosti koje nisu urađene, a koje bi nas trebale dovesti korak dalje i bliže EU", rekla je ona.

Cvijanovićeva očekuje će predstavnici Rusije braniti pozicije Srpske u Savjetu bezbjednosti, izražavajući zahvalnost što su to predano radili i ranije.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

PAPAGAJ

10.05.2014 15:52

Zna Dodik da je loše ako s konja (RS) mora sjahati na magarca (Laktše), pa krivicu kod stranaca traži, kao i onda kada je od stranaca tražio i pomoć dobio da s magarca uzjaše na konja!! Dodiku, spusti loptu, uzmi tajm aut!!! Dobro što brljaviš svojim pristalicama, de Boga ti poštedi druge!!!

ODGOVORITE
Name

Војин

10.05.2014 15:58

Магарац, ти си крив због тога што је ОХР још уопште ту, ти им, сигуран сам сасвим свјесно, дајеш оправдање за продуживање мандата. Када неко скоро деценију прича о неизбјежности референдума а ништа конкретно не уради по том питању, онда је јасно да тај неко смишљено блокира одлазак странаца. Када неко баца паре на Кустурицу, сина воћара и сличне егзибиције, тај неко смишљено слаби капацитете и економску независност Српске. Било ми је чудно то како су један дан спремни бомбардовати и Београд а други дан се не могу наканити да тебе смијене. Сада ми је јасно и зашто Миле. Ти си њихов а ово што радиш српском народу није никакав неспоразум ни случајност. Додик из времена када се у сарадњи са странцима забијало нож у леђа СДС-у и Додик данас су исти, само што тај данашњи ради паметније, на језику му српство, а у срцу звјерство.

ODGOVORITE
Name

Bob Rock

10.05.2014 16:50

Puko si ti ,,baja" ko" tikva izgleda......

ODGOVORITE
Name

zvornik

10.05.2014 17:45

Da li neko zna koliko kosta ovaj Bajin sat?

ODGOVORITE
Name

luka bl

11.05.2014 03:53

Solite nam pamet jos malo, ti si Mile ovdje 10 godina, Bog i batina mogao si i naredjivati i smjenjivati i zaposljavati i otpustati mogao si sve a sta si napravio bolesno drustvo narod se pokvario ne sto jedni druge mrze nego zbog neimastine da te 10 puta vjesaju bila bi mala kazna sta si napravio od ovog naroda zivjela BN televizija koja nam je otvorila oci da i mi vdimo rezimske lopovluke.

ODGOVORITE