Заплијењена имовина вриједна 1,7 милиона КМ

Жељку Лалушићу, директору предузећа "Шућур" из Источног Сарајева, његовој супрузи Душанки Шућур те правном лицу у бањалучком предузећу "Леин" привремено је заплијењена имовина, чија је вриједност процијењена на око 1,7 милиона КМ.

Република Српска 10.05.2014 | 07:15
Заплијењена имовина вриједна 1,7 милиона КМ

Како незванично сазнајемо, Лалушића доводе у везу и са пословањем контроверзног србијанског бизнисмена Љубише Бухе Чумета, првим свједоком сарадником у процесу за убиство Зорана Ђинђића.

Блокирана је имовина Лалушићеве супруге и то двије некретнине на Јахорини, укупне вриједности од 86.000 марака.

Предузећу "Леин" из Бањалуке, а које је повезано са предузећем "Шућур", привремено је одузето 12 камиона, два багера, булдожер и цистерна укупне вриједности 1.590.882 марке, а предузећу "Шућур" одузета је радна машина грејдер вриједна 40.000 марака.

На основу рјешења Основног суда у Требињу, камиони и радне машине, који су привремено одузети ,предати су на управљање Агенцији за нелегално стечену имовину РС.

Полицијски службеници Јединице за сузбијање привредног криминалитета, финансијске истраге и сузбијање прања новца поступили су по наредби за покретање финансијске истраге Окружног тужилаштва у Требињу против Лалушића и са њим повезаним особама.

Против Лалушића је Окружно тужилаштво Требиње подигло оптужницу због сумње да је фалсификовао исправе-мјенице.

Он је осумњичен да је као директор предузећа "Шућур" неовлаштено поднио на наплату Новој банци мјеницу, поступајући супротно закону и одредбама уговора о извођењу рударских радова закљученим са јавним предузећем Рудник и Термоелектрана Гацко.

Иако су извршени радови по уговору у потпуности били исплаћени предузећу "Шућур", Лалушић је неовлаштено реализовао мјеницу у износу од 1.283.165 марака и наплатио потраживање које није уговорено ни извршено.

Послије спроведене финансијске истраге, полиција је доставила Окружном тужилаштву Требиње извјештај о финансијској истрази, којим је утврђено да су Лалушић и са њим повезане особе стекли имовину која није у сразмјеру са пријављеним приходима из легалног пословања, односно да постоји сумња да је дио имовине тих особа стечен извршењем кривичних дјела.

Коментари / 0

Оставите коментар