Zaplijenjena imovina vrijedna 1,7 miliona KM

Željku Lalušiću, direktoru preduzeća "Šućur" iz Istočnog Sarajeva, njegovoj supruzi Dušanki Šućur te pravnom licu u banjalučkom preduzeću "Lein" privremeno je zaplijenjena imovina, čija je vrijednost procijenjena na oko 1,7 miliona KM.

Republika Srpska 10.05.2014 | 07:15
Zaplijenjena imovina vrijedna 1,7 miliona KM

Kako nezvanično saznajemo, Lalušića dovode u vezu i sa poslovanjem kontroverznog srbijanskog biznismena Ljubiše Buhe Čumeta, prvim svjedokom saradnikom u procesu za ubistvo Zorana Đinđića.

Blokirana je imovina Lalušićeve supruge i to dvije nekretnine na Jahorini, ukupne vrijednosti od 86.000 maraka.

Preduzeću "Lein" iz Banjaluke, a koje je povezano sa preduzećem "Šućur", privremeno je oduzeto 12 kamiona, dva bagera, buldožer i cisterna ukupne vrijednosti 1.590.882 marke, a preduzeću "Šućur" oduzeta je radna mašina grejder vrijedna 40.000 maraka.

Na osnovu rješenja Osnovnog suda u Trebinju, kamioni i radne mašine, koji su privremeno oduzeti ,predati su na upravljanje Agenciji za nelegalno stečenu imovinu RS.

Policijski službenici Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca postupili su po naredbi za pokretanje finansijske istrage Okružnog tužilaštva u Trebinju protiv Lalušića i sa njim povezanim osobama.

Protiv Lalušića je Okružno tužilaštvo Trebinje podiglo optužnicu zbog sumnje da je falsifikovao isprave-mjenice.

On je osumnjičen da je kao direktor preduzeća "Šućur" neovlašteno podnio na naplatu Novoj banci mjenicu, postupajući suprotno zakonu i odredbama ugovora o izvođenju rudarskih radova zaključenim sa javnim preduzećem Rudnik i Termoelektrana Gacko.

Iako su izvršeni radovi po ugovoru u potpunosti bili isplaćeni preduzeću "Šućur", Lalušić je neovlašteno realizovao mjenicu u iznosu od 1.283.165 maraka i naplatio potraživanje koje nije ugovoreno ni izvršeno.

Poslije sprovedene finansijske istrage, policija je dostavila Okružnom tužilaštvu Trebinje izvještaj o finansijskoj istrazi, kojim je utvrđeno da su Lalušić i sa njim povezane osobe stekli imovinu koja nije u srazmjeru sa prijavljenim prihodima iz legalnog poslovanja, odnosno da postoji sumnja da je dio imovine tih osoba stečen izvršenjem krivičnih djela.

Komentari / 0

Ostavite komentar