Цвијановићева: Не разумијем шта странци имају с тим!

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да не разумије зашто су се одређени странци умијешали у већ довољно исполитизовано питање пребивалишта.

Република Српска 09.05.2014 | 18:29
Цвијановићева: Не разумијем шта странци имају с тим!

Цвијановићева је нагласила да пребивалиште има снажну безбједносну димензију као одраз функционисања правне државе у којој се не може олако пријављивати мјесто пребивалишта, јер то изазива низ других посљедица, од немогућности достављања поште до немогућности лоцирања безбједносно опасних лица.

Коментаришући јучерашњу заједничку изјаву Делегације ЕУ у БиХ, Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ, ОХР-а и Амбасаде САД у вези са одлуком о пребивалишту, Цвијановићева је рекла да у Републици Српској не треба да буде ни одобравања изборног инжињеринга нити других злоупотреба пребивалишта.

"А оно што никако не могу да разумијем - шта уоште странци имају с тим, и то они који долазе из земаља у којима нипошто не би толерисали да неко може да вара систем и да лажно пријављује своје пребивалиште", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су то они исти странци који су рекли и да је тачност података много важна за безвизни режим.

Цвијановићева је истакла да ће, и ако се евентуално поништи постојећа одлука, бити донесена  нова и да ту нема проблема.

"Одговорно тврдим да је ова одлука усклађена са постојећим законом, јер наше Министарство унутрашњих послова јесте надлежно да проводи све  активности које су у вези са пријавом и одјавом пребивалишта, адресом становања и слично", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је одлуком о пребивалишту прецизирана процедура утврђивања истинитости и тачности података, а МУП исто тако може да покрене процедуре за поништавањем пребивалишта уколико се утврди да дати подаци нису тачни.

"Играмо се беспотребно неке игре, не знам зашто странци у свему томе учествују јер смо ми од почетка јасно рекли да заговарамо да се такав закон донесе на нивоу БиХ и у томе смо дали свој допринос", истакла је Цвијановићева и додала да је одлука о пребивалишту апсолутно усклађена са постојећим законом и будућим законским рјешењем.

Премијер Српске  сматра и да су представници међународне заједнице у БиХ подлегли утицају политичког Сарајева, те да лично вјерује да се томе није лако одупријети посебно "онима који много сједе у Сарајеву и не излазе пуно на терен".

"Ако представљате неке европске земље овдје, ако представљате ЕУ у цјелини, макар и тај накарадни ОХР јер је и то неко представљање међународне заједнице овдје, или представљате било кога, зашто ви примјењујете дупле стандарде, зашто тражите да овдје можете да фиктивно пријавите пребивалиште, а у својој земљи, да имате прилику, никада не  би подржали такво рјешење. Дакле, играју се они превише с нама овдје", истакла је Цвијановићева.

Премијер Српске је додала да је примјена одлуке о пребивалишту почела оног дана када је и ступила на снагу.

Влада Републике Српске донијела је 17. априла одлуку о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Миховил

09.05.2014 15:13

Има ли ишта у шта се ти разумијеш, учитељице наша. Једино у чему си вјешта у обмањивању и причању бајки, како у РС-ој цвјетају руже и да нам тече мед и млијеко. Да не спомињем козметичке промјене које си урадила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФАКТИЦКИ

09.05.2014 15:14

Ти хоцес изгледа да се борис са јацим од себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

09.05.2014 16:47

Ова дама "ФАКТИЧКИ" ништа не разуме. Њој се све мора да црта. Њој Милокрад кад нацрта то је "ФАКТИЧКИ" свето писмо за њу. Зна Миле да тргује, он увек добије и јаре и паре. Давно смо ми одрасли учитељице наша, давно. Ти и Миле ту вашу маглу продајите негде друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледано са стране

09.05.2014 18:23

Тако је. Странци то раде јер имају исти интерес као и бошњаци, да се уништи РС, па не бирају средства да остваре тај циљ. Они знају да закон који постоји није у складу са међународним правом, знају да се никад неће измјенити, јер то спречава ФБиХ. Премијерка -- само напред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

09.05.2014 18:27

ФАКТИЧКИ Ниста не контам лол....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

09.05.2014 19:16

Е моја Жељка, ти се као дијете на тути само чудиш!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукови с Вучијака

09.05.2014 19:22

Знамо се добро, просјечна професорица енгеског језика која је у рату радила за те исте стране и хвали се да говори страни језик. То су њене предности. На жалост није с епомакла од просјећне Тесличке домаћице, мислим по памети. и ти нам водиш Републику. која тргедија за Српски Народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

09.05.2014 20:28

Када је у питању новац узети од народа у свој џеп, ту све конташ, овако слаба вајда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

09.05.2014 20:32

Ти не разумијес ни коју функцију обављас а камо ли ста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

09.05.2014 20:36

Фактицки љепотица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

09.05.2014 21:56

па Изгледа ЗЕЉНА наивна ко и нас председник :Д пардон Баја , па јасно се види да сте покусали добит који ГЛАСИЦ на изборима са овим законом , па и птице на грани знају да то не мозе проци (будимо реални РС је само Ентитет , процитај ЗЕЉКА УСТАВ БИХ не играј како баја казе БИХ > ЕНТИТЕТИ > КАНТОТНИ > ОПЦИНЕ ...) и ако има закон на БИХ онда врједи за све то ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распутин

09.05.2014 23:24

Људи, ја сам 100% убиједјен да је наса премијерка уствари мускарац. И нико ме не моззе убиједити у супротно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

10.05.2014 00:24

Фактицки дефинитвно једна од најпаметнијих дама на простору Балкана !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

10.05.2014 01:20

Без обзира колико се поједини некад и не слагали са политиком њене странке, некад се мора одати и постовање према функцији коју обавља и према неким кљуцним стварима. Моземо ли се бар једном слозити око битних заједницких интереса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледано са странеСматрам да РС треба да ре[и и наметнута питања к

10.05.2014 04:15

Потребно је и исправно да РС реши и питања Сејдић - Финци, војну и државну имовину на исти начин: --да донесе привремене законе и амандмане на Устав РС, да реши та питања која су услов од стране МЗ, са важношћу до до рјешавања истих на нивоу БиХ, а то ће потрајати године и године.

ОДГОВОРИТЕ