Cvijanovićeva: Ne razumijem šta stranci imaju s tim!

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ne razumije zašto su se određeni stranci umiješali u već dovoljno ispolitizovano pitanje prebivališta.

Republika Srpska 09.05.2014 | 18:29
Cvijanovićeva: Ne razumijem šta stranci imaju s tim!

Cvijanovićeva je naglasila da prebivalište ima snažnu bezbjednosnu dimenziju kao odraz funkcionisanja pravne države u kojoj se ne može olako prijavljivati mjesto prebivališta, jer to izaziva niz drugih posljedica, od nemogućnosti dostavljanja pošte do nemogućnosti lociranja bezbjednosno opasnih lica.

Komentarišući jučerašnju zajedničku izjavu Delegacije EU u BiH, Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, OHR-a i Ambasade SAD u vezi sa odlukom o prebivalištu, Cvijanovićeva je rekla da u Republici Srpskoj ne treba da bude ni odobravanja izbornog inžinjeringa niti drugih zloupotreba prebivališta.

"A ono što nikako ne mogu da razumijem - šta uošte stranci imaju s tim, i to oni koji dolaze iz zemalja u kojima nipošto ne bi tolerisali da neko može da vara sistem i da lažno prijavljuje svoje prebivalište", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su to oni isti stranci koji su rekli i da je tačnost podataka mnogo važna za bezvizni režim.

Cvijanovićeva je istakla da će, i ako se eventualno poništi postojeća odluka, biti donesena  nova i da tu nema problema.

"Odgovorno tvrdim da je ova odluka usklađena sa postojećim zakonom, jer naše Ministarstvo unutrašnjih poslova jeste nadležno da provodi sve  aktivnosti koje su u vezi sa prijavom i odjavom prebivališta, adresom stanovanja i slično", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je odlukom o prebivalištu precizirana procedura utvrđivanja istinitosti i tačnosti podataka, a MUP isto tako može da pokrene procedure za poništavanjem prebivališta ukoliko se utvrdi da dati podaci nisu tačni.

"Igramo se bespotrebno neke igre, ne znam zašto stranci u svemu tome učestvuju jer smo mi od početka jasno rekli da zagovaramo da se takav zakon donese na nivou BiH i u tome smo dali svoj doprinos", istakla je Cvijanovićeva i dodala da je odluka o prebivalištu apsolutno usklađena sa postojećim zakonom i budućim zakonskim rješenjem.

Premijer Srpske  smatra i da su predstavnici međunarodne zajednice u BiH podlegli uticaju političkog Sarajeva, te da lično vjeruje da se tome nije lako oduprijeti posebno "onima koji mnogo sjede u Sarajevu i ne izlaze puno na teren".

"Ako predstavljate neke evropske zemlje ovdje, ako predstavljate EU u cjelini, makar i taj nakaradni OHR jer je i to neko predstavljanje međunarodne zajednice ovdje, ili predstavljate bilo koga, zašto vi primjenjujete duple standarde, zašto tražite da ovdje možete da fiktivno prijavite prebivalište, a u svojoj zemlji, da imate priliku, nikada ne  bi podržali takvo rješenje. Dakle, igraju se oni previše s nama ovdje", istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je dodala da je primjena odluke o prebivalištu počela onog dana kada je i stupila na snagu.

Vlada Republike Srpske donijela je 17. aprila odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske.

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Mihovil

09.05.2014 15:13

Ima li išta u šta se ti razumiješ, učiteljice naša. Jedino u čemu si vješta u obmanjivanju i pričanju bajki, kako u RS-oj cvjetaju ruže i da nam teče med i mlijeko. Da ne spominjem kozmetičke promjene koje si uradila.

ODGOVORITE
Name

FAKTICKI

09.05.2014 15:14

Ti hoces izgleda da se boris sa jacim od sebe.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

09.05.2014 16:47

Ova dama "FAKTIČKI" ništa ne razume. Njoj se sve mora da crta. Njoj Milokrad kad nacrta to je "FAKTIČKI" sveto pismo za nju. Zna Mile da trguje, on uvek dobije i jare i pare. Davno smo mi odrasli učiteljice naša, davno. Ti i Mile tu vašu maglu prodajite negde drugo.

ODGOVORITE
Name

Gledano sa strane

09.05.2014 18:23

Tako je. Stranci to rade jer imaju isti interes kao i bošnjaci, da se uništi RS, pa ne biraju sredstva da ostvare taj cilj. Oni znaju da zakon koji postoji nije u skladu sa međunarodnim pravom, znaju da se nikad neće izmjeniti, jer to sprečava FBiH. Premijerka -- samo napred!

ODGOVORITE
Name

axxe

09.05.2014 18:27

FAKTIČKI Nista ne kontam lol....

ODGOVORITE
Name

Vožd

09.05.2014 19:16

E moja Željka, ti se kao dijete na tuti samo čudiš!!

ODGOVORITE
Name

Vukovi s Vučijaka

09.05.2014 19:22

Znamo se dobro, prosječna profesorica engeskog jezika koja je u ratu radila za te iste strane i hvali se da govori strani jezik. To su njene prednosti. Na žalost nije s epomakla od prosjećne Tesličke domaćice, mislim po pameti. i ti nam vodiš Republiku. koja trgedija za Srpski Narod.

ODGOVORITE
Name

Milorad

09.05.2014 20:28

Kada je u pitanju novac uzeti od naroda u svoj džep, tu sve kontaš, ovako slaba vajda.

ODGOVORITE
Name

aco

09.05.2014 20:32

Ti ne razumijes ni koju funkciju obavljas a kamo li sta drugo.

ODGOVORITE
Name

advokat

09.05.2014 20:36

Fakticki ljepotica

ODGOVORITE
Name

VRS

09.05.2014 21:56

pa Izgleda ZELJNA naivna ko i nas predsednik :D pardon Baja , pa jasno se vidi da ste pokusali dobit koji GLASIC na izborima sa ovim zakonom , pa i ptice na grani znaju da to ne moze proci (budimo realni RS je samo Entitet , procitaj ZELJKA USTAV BIH ne igraj kako baja kaze BIH > ENTITETI > KANTOTNI > OPCINE ...) i ako ima zakon na BIH onda vrjedi za sve to ...

ODGOVORITE
Name

Rasputin

09.05.2014 23:24

Ljudi, ja sam 100% ubijedjen da je nasa premijerka ustvari muskarac. I niko me ne mozze ubijediti u suprotno.

ODGOVORITE
Name

baja

10.05.2014 00:24

Fakticki definitvno jedna od najpametnijih dama na prostoru Balkana !!

ODGOVORITE
Name

milan

10.05.2014 01:20

Bez obzira koliko se pojedini nekad i ne slagali sa politikom njene stranke, nekad se mora odati i postovanje prema funkciji koju obavlja i prema nekim kljucnim stvarima. Mozemo li se bar jednom sloziti oko bitnih zajednickih interesa?

ODGOVORITE
Name

Gledano sa straneSmatram da RS treba da re[i i nametnuta pitanja k

10.05.2014 04:15

Potrebno je i ispravno da RS reši i pitanja Sejdić - Finci, vojnu i državnu imovinu na isti način: --da donese privremene zakone i amandmane na Ustav RS, da reši ta pitanja koja su uslov od strane MZ, sa važnošću do do rješavanja istih na nivou BiH, a to će potrajati godine i godine.

ODGOVORITE