Сутра стартује Ђиро

У петак почиње 97. издање Трке око Италије, популарни Ђиро, који ће ове године стартовати у Северној Ирској, етапом на екипни хронометар у Белфасту.

Остали спортови 08.05.2014 | 15:40
Сутра стартује Ђиро

Међу фаворитима су победник Тур д'Франса из 2011. године Кадел Еванс, Наиро Кинтана и Хоакин Родригес.

Међу учесницима неће бити браниоца титуле Винченца Нибалија, победеика из 2008. године Алберта Контадора, актуелног шампиона Тур д'Франса Криса Фрума, као и Бредлија Вигинса, јер желе да се што боље припреме за овогодишњи Тур.

Бициклисти ће возити 21 етапу и за то време ће прећи 3.445,5 километара. Према традицији, сваке друге године прва етапа трке, "велики старт" је изван Италије.

Ове године је у Белфасту, пре две године био је у данском Хернингу, а 2010. трка је почела у Амстердаму. Током такмичења бициклисти ће возити кроз Белфаст, Даблин, Бари, Виђано, Монтекасино, Савону, Вал Мартело, а Ђиро ће се завршити 1. јуна у Трсту.

Први пут у историји, бициклисти ће уместо два, имати три слободна дана.

Овогодишња трка посвећена је десетогодишњици смрти италијанског бициклисте Марка Пантанија. Он је био један од најбољих у историји професионалног бициклизма када су у питању брдске етапе, а 1998. године освојио Тур д'Франс и Ђиро д'Италију.

У фебруару 2004. године пронађен је мртав у својој хотелској соби у Риминију.

Први Ђироа одржан је 1909. године, као замисао италијанског листа Газета дело Спорт у жељи да повећа продају. Тада је вожено осам етапа, на старту је било 115 бициклиста, а сабирањем бодова, победио је Луиђи Ђана.

Коментари / 0

Оставите коментар