Sutra startuje Điro

U petak počinje 97. izdanje Trke oko Italije, popularni Điro, koji će ove godine startovati u Severnoj Irskoj, etapom na ekipni hronometar u Belfastu.

Ostali sportovi 08.05.2014 | 15:40
Sutra startuje Điro

Među favoritima su pobednik Tur d'Fransa iz 2011. godine Kadel Evans, Nairo Kintana i Hoakin Rodriges.

Među učesnicima neće biti branioca titule Vinčenca Nibalija, pobedeika iz 2008. godine Alberta Kontadora, aktuelnog šampiona Tur d'Fransa Krisa Fruma, kao i Bredlija Viginsa, jer žele da se što bolje pripreme za ovogodišnji Tur.

Biciklisti će voziti 21 etapu i za to vreme će preći 3.445,5 kilometara. Prema tradiciji, svake druge godine prva etapa trke, "veliki start" je izvan Italije.

Ove godine je u Belfastu, pre dve godine bio je u danskom Herningu, a 2010. trka je počela u Amsterdamu. Tokom takmičenja biciklisti će voziti kroz Belfast, Dablin, Bari, Viđano, Montekasino, Savonu, Val Martelo, a Điro će se završiti 1. juna u Trstu.

Prvi put u istoriji, biciklisti će umesto dva, imati tri slobodna dana.

Ovogodišnja trka posvećena je desetogodišnjici smrti italijanskog bicikliste Marka Pantanija. On je bio jedan od najboljih u istoriji profesionalnog biciklizma kada su u pitanju brdske etape, a 1998. godine osvojio Tur d'Frans i Điro d'Italiju.

U februaru 2004. godine pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Riminiju.

Prvi Điroa održan je 1909. godine, kao zamisao italijanskog lista Gazeta delo Sport u želji da poveća prodaju. Tada je voženo osam etapa, na startu je bilo 115 biciklista, a sabiranjem bodova, pobedio je Luiđi Đana.

Komentari / 0

Ostavite komentar