Њемачка тражи изручење још три Хрвата

Њемачка наводно тражи изручење још тројице хрватских држављана поводом убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. у близини Минхена.

Регион 28.04.2014 | 21:27
Њемачка тражи изручење још три Хрвата

Загребачки "Вечерњи лист" пише да су, у вези са тим кривичним поступком који се води у Њемачкој, у Хрватску стигла још три европска налога за хапшење.

У круговима који су посебно заинтересовани за тај процес проширила се информација да се, након што су изручени челници некадашње југословенске и хрватске тајне службе, Јосип Перковић и Здравко Мустач, тражи изручење још тројице удбаша.

Конкретно се, пише лист, спомињу имена запосленика југословенске тајне службе Мише Деверића, Фрање Вугринца и Горана Љубичића.

Наводи се, међутим, да током викенда није било могуће добити потврду те информације, али је Петар Павковић, адвокат Деверића, рекао да и он има информацију о налозима за хапшење, али такође неслужбену.

Будући да се ова имена до сада нису, барем не у широј јавности, спомињала у вези са случајем Ђурековић, "Вечерњи лист" је тражио одговор на питање да ли је могуће да се споменута тројица траже због евентуалног Перковићевог или Мустачевог исказа, будући да су њих двојица већ у рукама њемачког правосуђа.

Павковић у потпуности одбацује такву могућност и склонији је, пише лист, тези да би, ако се покаже да су европски налози за хапшење заиста поднијети, могло бити ријеч о прогону цијеле хијерархијске структуре бивше тајне службе која је била актуелна 1983, када је ликвидиран Стјепан Ђурековић.

Ријеч је о људима који су непосредно радили на шпијунирању Ђурековића, наводи лист.
Према писању Боже Вукушића, који је до осамостаљења Хрватске живио у Њемачкој и тамо починио и дјело због којег је био у затвору, а по доласку у Хрватску добио ексклузивни приступ архивама тајних служби, ријеч је о људима који су непосредно радили на шпијунирању хрватског емигранта Ђурековића.

По Вукушићевим информацијама, Фрањо Вугринец је био начелник загребачке Удбе, Мишо Деверић је био начелник Другог одјељења задуженог за емиграцију, док је Горан Љубичић био оперативац у том одјељењу.

У то вријеме је Јосип Перковић, који је први изручен Њемачкој, био начелник Другог одјељења на нивоу Службе државне безбједности Хрватске, а Здравко Мустач је био шеф цијеле Службе.

Стјепан Ђурековић је убијен 1983, а због учествовања у његовом убиству на доживотну робију је осуђен Крунослав Пратес. Недавно, Њемачкој су због истог кривичног дјела изручени Перковић и Мустач.

Коментари / 0

Оставите коментар