Njemačka traži izručenje još tri Hrvata

Njemačka navodno traži izručenje još trojice hrvatskih državljana povodom ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u blizini Minhena.

Region 28.04.2014 | 21:27
Njemačka traži izručenje još tri Hrvata

Zagrebački "Večernji list" piše da su, u vezi sa tim krivičnim postupkom koji se vodi u Njemačkoj, u Hrvatsku stigla još tri evropska naloga za hapšenje.

U krugovima koji su posebno zainteresovani za taj proces proširila se informacija da se, nakon što su izručeni čelnici nekadašnje jugoslovenske i hrvatske tajne službe, Josip Perković i Zdravko Mustač, traži izručenje još trojice udbaša.

Konkretno se, piše list, spominju imena zaposlenika jugoslovenske tajne službe Miše Deverića, Franje Vugrinca i Gorana Ljubičića.

Navodi se, međutim, da tokom vikenda nije bilo moguće dobiti potvrdu te informacije, ali je Petar Pavković, advokat Deverića, rekao da i on ima informaciju o nalozima za hapšenje, ali takođe neslužbenu.

Budući da se ova imena do sada nisu, barem ne u široj javnosti, spominjala u vezi sa slučajem Đureković, "Večernji list" je tražio odgovor na pitanje da li je moguće da se spomenuta trojica traže zbog eventualnog Perkovićevog ili Mustačevog iskaza, budući da su njih dvojica već u rukama njemačkog pravosuđa.

Pavković u potpunosti odbacuje takvu mogućnost i skloniji je, piše list, tezi da bi, ako se pokaže da su evropski nalozi za hapšenje zaista podnijeti, moglo biti riječ o progonu cijele hijerarhijske strukture bivše tajne službe koja je bila aktuelna 1983, kada je likvidiran Stjepan Đureković.

Riječ je o ljudima koji su neposredno radili na špijuniranju Đurekovića, navodi list.
Prema pisanju Bože Vukušića, koji je do osamostaljenja Hrvatske živio u Njemačkoj i tamo počinio i djelo zbog kojeg je bio u zatvoru, a po dolasku u Hrvatsku dobio ekskluzivni pristup arhivama tajnih službi, riječ je o ljudima koji su neposredno radili na špijuniranju hrvatskog emigranta Đurekovića.

Po Vukušićevim informacijama, Franjo Vugrinec je bio načelnik zagrebačke Udbe, Mišo Deverić je bio načelnik Drugog odjeljenja zaduženog za emigraciju, dok je Goran Ljubičić bio operativac u tom odjeljenju.

U to vrijeme je Josip Perković, koji je prvi izručen Njemačkoj, bio načelnik Drugog odjeljenja na nivou Službe državne bezbjednosti Hrvatske, a Zdravko Mustač je bio šef cijele Službe.

Stjepan Đureković je ubijen 1983, a zbog učestvovanja u njegovom ubistvu na doživotnu robiju je osuđen Krunoslav Prates. Nedavno, Njemačkoj su zbog istog krivičnog djela izručeni Perković i Mustač.

Komentari / 0

Ostavite komentar