"Закључајте љубав" у Паризу(ВИДЕО)

Сваке године, хиљаде парова долази у Париз на својеврсно ходочашц́е. На пешачком мосту Понт дес Артс, каче катанце исписане својим именима, кључеве бацају у Сену, како би њихова љубав трајала вечно. То ће можда бити забрањено.

Путовања 28.04.2014 | 14:00
"Закључајте љубав" у Паризу(ВИДЕО)

"Љубавне бравице " озбиљно могу да угрозе безбедност моста, који је изграђена 1804. за време владавине Наполеона. Мост је служио за повезивање Лувра са осталим деловима Париза, а био је прекривен цвећем и украсним биљкама.


Мост је обновљен 1985, а ритуал качења катанаца почео је да се практикује од 2008. године.
Иначе, Париз није једино место где заљубљени парови остављају "љубавне катанце". Исто раде и у Њујорку, Сеулу, Лондону, Риму, али и у Србији у Врњачкој Бањи.


Међутим, катанци на мосту љубави у Паризу довели су трансформације грађевине. Више не постоји место на мосту које није прекривено не једним, већ са неколико катанаца, што увелико слаби структуру моста Понт дес Артс.


Због тога Скупштина града Париза позива туристе да прекину с овом праксом, а као замену нуде такозване е-браве. Реч је о виртуелним катанцима који би се "качили" на сајту направљеном специјално за ту намену.


И житељи француске престонице се слажу са челницима града да треба зауставити традицију "заљубљених туриста". У марту ове године је покренута "Но Лове" петиција, која је до сада вец́ добила више више од 5.000 потписа.
За сада катанци нису забрањени, не постоје новчане нити неке друге казне за оне који то учине. Дакле, пожурите уколико желите да вашу љубав "осигурате" у једном од најромантичнијих градова на свету.

Коментари / 0

Оставите коментар