"Zaključajte ljubav" u Parizu(VIDEO)

Svake godine, hiljade parova dolazi u Pariz na svojevrsno hodočašće. Na pešačkom mostu Pont des Arts, kače katance ispisane svojim imenima, ključeve bacaju u Senu, kako bi njihova ljubav trajala večno. To će možda biti zabranjeno.

Putovanja 28.04.2014 | 14:00
"Zaključajte ljubav" u Parizu(VIDEO)

"Ljubavne bravice " ozbiljno mogu da ugroze bezbednost mosta, koji je izgrađena 1804. za vreme vladavine Napoleona. Most je služio za povezivanje Luvra sa ostalim delovima Pariza, a bio je prekriven cvećem i ukrasnim biljkama.


Most je obnovljen 1985, a ritual kačenja katanaca počeo je da se praktikuje od 2008. godine.
Inače, Pariz nije jedino mesto gde zaljubljeni parovi ostavljaju "ljubavne katance". Isto rade i u Njujorku, Seulu, Londonu, Rimu, ali i u Srbiji u Vrnjačkoj Banji.


Međutim, katanci na mostu ljubavi u Parizu doveli su transformacije građevine. Više ne postoji mesto na mostu koje nije prekriveno ne jednim, već sa nekoliko katanaca, što uveliko slabi strukturu mosta Pont des Arts.


Zbog toga Skupština grada Pariza poziva turiste da prekinu s ovom praksom, a kao zamenu nude takozvane e-brave. Reč je o virtuelnim katancima koji bi se "kačili" na sajtu napravljenom specijalno za tu namenu.


I žitelji francuske prestonice se slažu sa čelnicima grada da treba zaustaviti tradiciju "zaljubljenih turista". U martu ove godine je pokrenuta "No Love" peticija, koja je do sada već dobila više više od 5.000 potpisa.
Za sada katanci nisu zabranjeni, ne postoje novčane niti neke druge kazne za one koji to učine. Dakle, požurite ukoliko želite da vašu ljubav "osigurate" u jednom od najromantičnijih gradova na svetu.

Komentari / 0

Ostavite komentar