Trikovi za manje para za putovanja

Postoje jednostavni načini da svoje putovanje platite jeftinije. . .

Putovanja 16.09.2019 | 15:22
Trikovi za manje para za putovanja
Kada kupite avionsku kartu mesecima unapred uštedećete nešto novca, ali karta nikada nije jeftinija nego kada avio-kompanija shvati da ili mora da spusti cenu koliko god može ili niko neće ni kupiti kartu. 

A to se uglavnom dešava nekoliko dana pred put ili, za one prave avanturiste, nekoliko sati pred poletanje u poslednjem trenutku. Potrebno je znati samo nekoliko jednostavnih stvari na koje treba obratiti pažnju.

 Budite fleksibilni u odabiru destinacije. Nemojte se držati samo jedne destinacije, sigurno ima mnogo mesta koje biste želeli da posetite. Pri kupovini karata, neke agencije imaju opciju da za destinaciju stavite "bilo gde", a da su parametri datumi i budžet. Ovo je idealno za one koji žele da putuju što više za što manje novca. 

Budite fleksibilni sa datumima. Ukoliko izaberete da putujete usred nedelje, uspećete da pronađete povoljnije karte. Prema Forbsu, radni dani su najbolji za putovanja kada su finansije u pitanju. To znači da ako biste put pomerili za nekoliko dana ranije ili kasnije, uspeli biste da uštedite dosta novca, jer su karte petkom, subotom i nedeljom znatno skuplje. 

Putujte u "nevreme". Umesto da birate letove oko 14 časova, kako biste se lepo naspavali i bez žurbe stigli na aerodrom, izaberite let u kasnim satima, jer ti letovi nisu poželjni, a samim tim im je i cena niža. Let u kasne večernje ili rane jutarnje sate verovatno znači da ćete biti pospani prvog dana puta, ali utešićete se kad pogledate u novčanik.

Putujte kada niko drugi ne putuje. Primer ovome je period odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika, kada se svi vraćaju sa putovanja, a avio-kompanije znaju da neće biti veće tražnje za kartama do narednih praznika. Ako ostanete kod kuće za praznike, a uputite se ka aerodromu onda kad svi krenu na posao nakon praznične euforije, uštedećete mnogo novca, a posebno ako avio-kompanije ne završe sa svojim zimskim rasprodajama. 

Prijavite se da dobijate obaveštenja (newsletters) avio-kompanija. Niko ne voli kada je mejl prenatrpan raznim oglasima i nevažnim vestima. Ali kada se među tim "glupostima" nalaze vesti avio-kompanija, postoji velika mogućnost da ćete biti među prvima koji će saznati za poslednje dve karte koje koštaju smešno malo za tu uslugu. Čak i da vam ti letovi ne odgovaraju, bićete obavešteni svaki put kada budu popusti i pogodnosti za putnike, pa vam ubuduće dobre ponude neće "izmicati iz ruku". 

Pratite avio-kompanije i turističke organizacije na društvenim mrežama. Ovo je još jedan način da uvek budete u toku sa novostima o putovanjima. Za organizacije i kompanije je važno da objavljuju obaveštenja na društvenim mrežama zbog promocije, a vama to znači jer nećete morati da ih tražite i da se raspitujete -informacije će same doći do vas, a na vama je da ih iskoristite.

 Ostavite mogućnost i za "manje udobna" pevozna sredstva. Jeste li nekad razmišljali da umesto avionom u Nemačku ili Tursku odete brodom? Na krstarenjima gotovo nikad nisu rasprodate sve karte, pa te poslednje nekoliko dana pred put budu veoma jeftine. 

Vozovi su takođe jeftina opcija za putovanja. Naše železnice su loše i nisu najbolje povezane, ali čim stignete do, recimo Budimpešte, putovanje će biti brže, jednostavnije i svakako jeftinije. 

Raspitajte se o avio-kompaniji. Pre nego što "poletite" da kupite jeftinu kartu, proverite šta sve ulazi u cenu i koja je politika avio-prevoznika. Nekada u cenu nije uključeno ništa osim sedišta u avionu, a to može da znači da ćete doplatiti dodatnu sumu za takse, ili za prtljag, što može biti i dvaput skuplje od same karte. U svakom slučaju, trudite se da sve što vam treba stavite u ručni prtljag, kako ne biste "bacali" novac zbog praznog kofera u prtljažniku. 

Uporedite povratnu kartu i kartu u jednom pravcu. Postoji mogućnost da će vam dve odvojene karte "u jednom pavcu" biti povoljnije. Jer nije isto da li želite da odete u popularnu turističku destinaciju ili da iz nje odete u grad u zemlji istočne Evrope.

Isto tako, treba uporediti te cene sa ponudama koje nude agencije za rezervacije u poslednjem minutu, jer se može desiti da uštedite novac i na smeštaju ukoliko pronađete odgovarajuću ponudu. 

Raspitajte se kod avionske posade o mestu u koje putujete. Kada dođete do jeftine karte za željenu destinaciju, treba živeti u skladu sa budžetom narednih nekoliko dana. Pre nego što sletite u nepoznato mesto, raspitajte se kod posade, koja verovatno često leti tu, gde se nalaze dobri i jeftini restorani i kafići, šta je gde jeftinije... 

Za svaki slučaj isto pitanje postavite i taksisti ili barmenu, jer postoji mogućnost da posada aviona ili radnici u hotelu preporuče određena mesta jer imaju dogovor sa njima, a ne zato što su zaista najpovoljniji.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar