25 година интернета

Свет обележава 25 година изузетног проналаска - интернета. Њиме се данас служи више милијарди људи, а тај изум британског информатичара Тима Бернерс-Лија утицао је на бројна подручја живота и заувек променио друштво.

 

Информационе технологије 25.04.2012 | 09:38
25 година интернета

Поводом јубилеја интернета, у Лондону је у Музеју науке изложен компјутер који је користио Тим Бернерс-Ли. Изумитељ је радио у лабораторији ЦЕРН-а, Европске организације за нуклеарна истраживања.

Смислио је како да помоћу хипертекста једноставно приступи документима на рачунарима који су међусобно повезани. То је описао у раду објављеном 1989. године, што се сматра рођењем глобалне електронске мреже.

Предлог је најпре представио ЦЕРН-у а недуго потом, основао је Фондацију за интернет.

Према речима председника Фондације, Рика Хејторнвејта, види се каква је то сила која је донела добро, колико је интернет променио свет, омогућио милијардама људи да стварају и сарађују.

„Интернет је изменио привреде, ширио демократију... Не мислим да је Тим Бернерс-Ли пре две и по деценије претпоставио да ће утицај бити тако дубок“, оценио је Хејторнвејт.

Марта Фок Лејн је суоснивач интернет портала Ластминит.цом. Она саветује британску владу у домену дигиталне технологије и каже да су приватност, слобода говора и слободан приступ интернету, само неки од предстојећих изазова.

„Верујем да ће и наредних 25 година бити узбудљиво. Гледаћемо на ово време као на почетак једне авантуре, за коју не знамо где ће нас одвести“, рекла је Марта Фокс Лејн.

Стварање интернета који би био погодан за сваки уређај и систем, наредна је фаза развоја глобалне електронске мреже. У овом тренутку, и даље троје од петоро људи на свету нема приступ интернету.

„Много је изазова са којима се интернет данас суочава. Не смемо да заборавимо шта нас је ујединило и да бранимо свом снагом те принципе“, истакао је Рик Хејторнвејт.

Тим Бернерс-Ли је добио почаст од британске краљице за свој пионирски рад 2009. године. Данас изумитељ интернета прати његов развој, али не жели да прогнозира где ће бити глобална електронска мрежа за 25 година.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Иван

26.04.2014 09:40

Научник Тим Бернерс Ли није измислио интернет него интернет сервис који се назива Веб. Веб (енглеска реч чије је основно значење Паучина)је систем међусобно повезаних хипертекстуалних докумената. Интернет је (у смислу хардверске мреже) практично реализован у војсци САД.

ОДГОВОРИТЕ