Мање соли - дужи живот

Со изазива зависност као цигарете и тешке дроге, у можданим ћелијама делује на исти начин као опијати.

Здравље 25.04.2012 | 09:38
Мање соли - дужи живот

Колико пута сте посегнули за слаником, а да нисте ни проверили да ли је јело довољно слано? Да ли макар прекорите себе када дан завршите чипсом или помфритом?! Колико често користите морску уместо кухињске соли?!

Јесте ли се некада запитали у којим производима и у којим количинама има соли, а колико нам је довољно? Можда је тренутак да се замислите над лошим навикама у вези са једном од четири "беле смрти".


Јер, британски научници су дошли до закључка да со изазива зависност као цигарете и тешке дроге, јер у можданим ћелијама делује на исти начин као опијати. Студија је показала да након што се со унесе у организам, мозак верује да је добио жељену дозу, чак иако је то физички немогуће.


Притом, оно што ми користимо у исхрани, нема никакве везе са изворном, природном соли. У питању је мртав кристал, који нема другу улогу у организму осим да га оштећује. Резултат прекомерног уноса је повећање течности у телесном ткиву, што се одражава и на килограме. Стручњаци тврде да, ако сте за доручак појели пециво од белог брашна, неки намаз или нарезак, унели сте довољно соли у организам за читав дан!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Митар

24.04.2014 23:13

Мило је нама и засолио и забиберио!

ОДГОВОРИТЕ