Manje soli - duži život

So izaziva zavisnost kao cigarete i teške droge, u moždanim ćelijama deluje na isti način kao opijati.

Zdravlje 25.04.2012 | 09:38
Manje soli - duži život

Koliko puta ste posegnuli za slanikom, a da niste ni proverili da li je jelo dovoljno slano? Da li makar prekorite sebe kada dan završite čipsom ili pomfritom?! Koliko često koristite morsku umesto kuhinjske soli?!

Jeste li se nekada zapitali u kojim proizvodima i u kojim količinama ima soli, a koliko nam je dovoljno? Možda je trenutak da se zamislite nad lošim navikama u vezi sa jednom od četiri "bele smrti".


Jer, britanski naučnici su došli do zaključka da so izaziva zavisnost kao cigarete i teške droge, jer u moždanim ćelijama deluje na isti način kao opijati. Studija je pokazala da nakon što se so unese u organizam, mozak veruje da je dobio željenu dozu, čak iako je to fizički nemoguće.


Pritom, ono što mi koristimo u ishrani, nema nikakve veze sa izvornom, prirodnom soli. U pitanju je mrtav kristal, koji nema drugu ulogu u organizmu osim da ga oštećuje. Rezultat prekomernog unosa je povećanje tečnosti u telesnom tkivu, što se odražava i na kilograme. Stručnjaci tvrde da, ako ste za doručak pojeli pecivo od belog brašna, neki namaz ili narezak, uneli ste dovoljno soli u organizam za čitav dan!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mitar

24.04.2014 23:13

Milo je nama i zasolio i zabiberio!

ODGOVORITE