Пордршка ЕУ провођењу закона у БиХ (ВИДЕО)

У Сарајеву је данас озваничен завршетак пројекта ,,Европска унија подршка провођењу закона''.

Босна и Херцеговина 25.04.2012 | 09:38
Пордршка ЕУ провођењу закона у БиХ (ВИДЕО)

Циљ пројекта,вриједног 7 милона евра, био је пружање помоћи БиХ у испуњавању европских стандарда у области владавине права, те помоћ агенцијама за провођење закона да унаприједе капацитете и способности у борби против криминала и корупције и да побољшају сардњу са тужилаштвима.

У оквиру пријекта ,,Европска унија подршка у провођењу закона'' БиХ је по први пут урадила процјену ризика од организованог криминала и корупције. Припремљени су и нацрти закона о спречавању прања новца и  финансирању тероризма, а усвојени су и минимални правни стандарди по питању одузимања имовине стечене вршењем кривичних дјела.

,,Сада је на органима власти у БиХ да те правне стандарде укључе у домаће законодавство. Ми смо до сада уложили 20 милиона евра за сарадњу на овом пољу. Ускоро креће и нови пројекат који ће ЕУ финансирати са 6 милиона евра. Договорили смо да ће приоритети у новом пројекту бити питања прања новца, одузимање нелегално стечене имовине, корупција и стратешко управљање'', каже Холгер Шредер из Делгације Европске уније у БиХ.

Пројекат ,,Европска унија подршка провођењу закона'' трајао је двије године и према ријечима министра безбједности у Савјету министара БиХ Фахрудина Радночића има трајно позитивне посљедице на провођење поглавља 23 и 24 важних за евопски пут БиХ.

,,Извршена је анализа Закона о боравку странаца, Закони о граничној полицији, полицијским службеницима, заштити личних података. Изузетни резулати постигнути су у борби против организованог криминала и корупције. Пуно се урадило и на успостави структуре за управљање одузетом имовином'', истиче Радончић.

У пројекту ,,Европска унија подршка провођењу закона'' проведено је 311 активности а учествовало је 2 хиљаде особа.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар