Pordrška EU provođenju zakona u BiH (VIDEO)

U Sarajevu je danas ozvaničen završetak projekta ,,Evropska unija podrška provođenju zakona''.

Bosna i Hercegovina 25.04.2012 | 09:38
Pordrška EU provođenju zakona u BiH (VIDEO)

Cilj projekta,vrijednog 7 milona evra, bio je pružanje pomoći BiH u ispunjavanju evropskih standarda u oblasti vladavine prava, te pomoć agencijama za provođenje zakona da unaprijede kapacitete i sposobnosti u borbi protiv kriminala i korupcije i da poboljšaju sardnju sa tužilaštvima.

U okviru prijekta ,,Evropska unija podrška u provođenju zakona'' BiH je po prvi put uradila procjenu rizika od organizovanog kriminala i korupcije. Pripremljeni su i nacrti zakona o sprečavanju pranja novca i  finansiranju terorizma, a usvojeni su i minimalni pravni standardi po pitanju oduzimanja imovine stečene vršenjem krivičnih djela.

,,Sada je na organima vlasti u BiH da te pravne standarde uključe u domaće zakonodavstvo. Mi smo do sada uložili 20 miliona evra za saradnju na ovom polju. Uskoro kreće i novi projekat koji će EU finansirati sa 6 miliona evra. Dogovorili smo da će prioriteti u novom projektu biti pitanja pranja novca, oduzimanje nelegalno stečene imovine, korupcija i strateško upravljanje'', kaže Holger Šreder iz Delgacije Evropske unije u BiH.

Projekat ,,Evropska unija podrška provođenju zakona'' trajao je dvije godine i prema riječima ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Fahrudina Radnočića ima trajno pozitivne posljedice na provođenje poglavlja 23 i 24 važnih za evopski put BiH.

,,Izvršena je analiza Zakona o boravku stranaca, Zakoni o graničnoj policiji, policijskim službenicima, zaštiti ličnih podataka. Izuzetni rezulati postignuti su u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Puno se uradilo i na uspostavi strukture za upravljanje oduzetom imovinom'', ističe Radončić.

U projektu ,,Evropska unija podrška provođenju zakona'' provedeno je 311 aktivnosti a učestvovalo je 2 hiljade osoba.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar