Ljekari zabrinuti: "Nešto se čudno dešava sa djecom"

Nakon pregleda 260 budućih prvačića, ljekarima i profesionalcima iz drugih oblasti u dobojskom Domu zdravlja nešto je zapalo za oko, zbog čega bi njihovi roditelji trebalo da se zamisle.

Republika Srpska 10.03.2024 | 10:59
Ljekari zabrinuti: "Nešto se čudno dešava sa djecom"

"Кad dijete dođe kod terapeuta, bez obzira na to koliko smo mi njima nepoznata lica, nepoznat je i pedijatar, nepoznat je i stomatolog, nekako su hladni. Preko puta nepoznate osobe ako sjedneš, mi smo uvijek i nasmijani i postavljamo neka pitanja koja su iz svakodnevice, npr. koliko imaju godina, znaju li u koju školu će ići, koga imaju kod kuće, djeca nemaju taj osmijeh koji očekuješ od petogodišnjaka ili šestogodišnjaka, da su vedri, pa na kraju krajeva i ako su primili vakcinu da su tužni i da kažu  boli me. Nekako to izostaje. Ne kažem da je kod sve djece tako, ali u većini slučajeva jeste, tako da se zapitamo šta će biti s tim generacijama u periodu puberteta i kasnijeg odrastanja, i roditeljstva, na kraju krajeva. Mislim da, i govor i emocije uglavnom idu iz porodice. Porodica nam je ključ i osnov svega, na tome treba raditi", kaže Mira Cvijanović, logoped u Timu za djecu i omladinu Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

Za polazak u školu nije bitan samo hronološki uzrast, odnosno starost djeteta, navodi pedijatrica Dejana Jovanović.

"Dijete mora da bude u potpunosti tjelesno zrelo, emocionalno i psihički zrelo da bi pratilo ubrzani tempo škole. Do sada smo pregledali 260 djece, očekujemo oko 300. Najčešća odstupanja koja smo primijetili jesu poremećaji oštrine vida, zatim ravna stopala i poremećaj razvoja govora. To je takozvani ekranizam, odnosno tzv. digitalna dadilja, jer djeca dosta vremena, nažalost, provode ispred ekrana. Ekrani su zaslužni za poremećaj oštrine vida i, naravno, poremećaj razvoja govora jer da bismo razvijali govor mi moramo da pričamo sa drugom osobom, odnosno da imamo dijalog. To su neki novi poremećaji koje ove nove generacije imaju i, nažalost, to ima tendenciju rasta", rekla je Jovanovićeva. 

Natalija Miljanović, majka budućeg prvaka, ispričala je da je njen sin Nikola treći prvačić u porodici.

"Ima malo poteškoća sa određenim slovima, što ćemo da ispravimo do početka školske godine, ali sve u svemu je zdrav i spreman za školu", kaže Miljanovićeva.

Sistematski pregledi još traju, a osim kod logopeda i pedijatra, roditelji sa mališanima odlaze i kod stomatologa.

"Iz godine u godinu možemo reći da su zubići sve bolji i bolji, vjerovatno zbog toga što je kod nas razvijena Služba za preventivnu i dječju stomatologiju, tako da je karijesa s godinama sve manje  što je jako dobro. Sve je više zdravih šestica koje se na vrijeme zalivaju, tako da se sa preventivnim mjerama počinje iz početka i onda kada je to neophodno, tako da su zbog toga u stvari i bitni sistematski pregledi. Sa svakim pregledom uoče se i zdravi zubi i kariozni zubi, zdravi se zaštite od kvara, a ove kariozne možemo na vrijeme da popravimo", kazala je Anita Кalajdžić, dječji stomatolog.

(Nezavisne / foto: ilustracija)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Moderna porodica

10.03.2024 11:09

Da objasnim vama boomerima kako to danas funkcioniše... Cure dok su mlade i zgodne se utrkuju oko tatinih sinova, a da budem iskren i oko okorjelih kriminalaca, u nadi da će se "dobro udati" (poremećene društvene vrijednosti i na glavu okrenut pojam šta je dobro). Takvi imaju de facto hareme od tri-četri cure u rotaciji, dok im ne dosade. E onda pred 30u, ta cura koja je emotivno iscrpljena a bogami nije više ni u cvijetu mladosti fizički, traži nekoga ko joj je do preključe bio "jadnik", npr. nekog poštenog "štrebera", uda se ako ima sreće, ali ga PREZIRE... I šta očekivati kad djeca odrastaju u takvim domaćinstvima gdje je tata mami RAZOČARENJE jer nije kriminalac?

ODGOVORITE
Name

re

10.03.2024 12:28

Vi ste u pravu samo mi mije jasno do koje godine je cura . Jel to dok ne umre ako se nije upisala da se udala . Svakodnevno mozemo procitati da je zena u dobrim godinama cura a ona se udavala nezvanicno stotinama puta .

Name

Re

11.03.2024 06:54

I djeca postala svjesna da se skola i "znanje" kupuju, a da se do posla i funkcije dolazi korupcijom i nepotizmom, pa zasto bi onda djeca pred takvim osobama, koje podrzaju i praktikuju takve vrijednosti, pokazivala svoje osjecaje ili se smijesila. Djeca su iskrena i nisu licjemjerna i nije im problem uzviknut "Đes' lopov".

Name

Joja

10.03.2024 11:17

Kakvi roditelji takva deca ... bezobrazno neodgojeno i sl....

ODGOVORITE
Name

HK

10.03.2024 17:49

Kakva drzava,takvi roditelji,onda djeca.Da je uredjena drzava,roditelji se ne bi sikirali za ratu kredita i prenosili tu neevozu djeci.

Name

Djeca

10.03.2024 11:42

više ne vjeruju tim pedijatrima plaćenicima koji žele da ih truju otrovnim špricama! OBJAVITE KOMENTAR!!!

ODGOVORITE
Name

Re

10.03.2024 12:13

Zato se vraćaju bolesti poput velikog kašlja i morbila.

Name

Tanja

10.03.2024 12:56

Izuzetno glup komentar. Vece je zlo telefon koji ste uvalili djetetu od godinu dana da gleda u njega cijeli dan nego ta vakcina al’ dok nas prosti narod to shvati bice kasno.

Name

Ne lupajte

10.03.2024 12:04

to je dublji siciološko- psuhološki problem. Imam drugaricu, socijalni radnik, ona je iskustveno bolja od pola doktora sociologa i psihoanalitičara sa diplomom. Pričao sam sa njom poslije onog u Ribnikaru. Stvaraju se bezosećajne ," hladne" generacije, odsustvo empatije i simpatije (zaljubljivanja, sjetite se, svi smo se kao mali bar jednom što kažu "zatreskli" i time otvorili vrata ljubavi i ljubavnoj patnji koje neminovno idu zajedno), sebični, povučeni, sve im je dostupno na internetu, roditelji zabavljeni sticanjem para i ništa ne primjećuju. Čim im nešto ne daš mrze te, mrze zbog toga i roditelje, a u stvari mrze sebe a ne migu si pomoći. Ima film, odrasla osoba, Mat Daimon i onaj Wiliams, odličana psihološka drama, to je to.Ti jeste i tek će biti problem. Trena pomoći sistemski riditeljima pa će oni djeci. Nije lako ali trebaju ljudi, službe, a mi to još nemano. Sigurno veliki duboki problem koji treba najprije naučno definisati pa djelovati. Inače, biće još Ribnikara bojim se. Običan roditelj i deda.

ODGOVORITE
Name

RE Deda

10.03.2024 12:58

Nemate vi pojma matorci kako je nama danas živiti, vi ste imali koliko toliko siguran posao, mogla se kuća bar svojim radom napraviti ako ništa, niste bili u kreditima do guše, niti je bilo toliko krimosa i njihovih ljubavnica da se šepure po gradu... A kome je smetala Jugoslavija, pa VAMA MATORCIMA koji ste najviše dobili, a najmanje iza sebe ostavili, U ISTORIJI ČOVJEČANSTVA

Name

lik

10.03.2024 13:17

Prvo ne može biti Ribarnika ako nema oružja, drugo socijologija nije medicina i tvoja prijateljica je malo prebacila kompetencije. Treće ovo gore su neka zapažanja i nagađanja, a ne studija koja dokazuje da je tako.

Name

Re Djeca

10.03.2024 12:41

Sta lupetas,sistematski pregledi prije polaska u skolu su bili i prije 50 godina al nije bilo mobilni telefona i nije svaka porodica mogla imati televisor 🙄

ODGOVORITE
Name

Ve3

10.03.2024 12:42

DJECA SU SE PRILAGODILA SAVREMENOM OHOLOM DRUŠTVU. NIŠTA DRUGO. KO POKAŽE EMOCIJU TAJ JE GUBITNIK.

ODGOVORITE
Name

Dobri su

10.03.2024 13:33

Kakve su vec vecinom roditelji odgojeni u virtuelnom avijetu sa manjkom empatije po pitanju bilo cega, egocentricni, koristoljubivi,sa naopacke vrednovanjem skoro svih vrijednosti....

ODGOVORITE
Name

Ana Marija

10.03.2024 13:38

Oa gospodo radite na tom zato ste placeni,nemoj te samo filozofirati i gledati gdje cete otvoriti privatnu ambulantu.I onda udri po ovom napa enom i siromasnom narodu.

ODGOVORITE
Name

Realno

10.03.2024 17:23

Mislim da je to normalna reakcija kod vecine djece iz Doboja koja odrastaju u sredini gdje ih papci i lopuže raskućavaju, uštva obren,raspop i razgoropadjena učiteljska. Bog ih je uozbilji jer znaju da će morati zapeti, da im je budućnost neizvesna dok god gore navedene ništarije se ne skinu sa njihove grbače i prestanu arčiti njihovu budućnost...Djeco ipak se smiješite, a Bog ce pomoći da dobojski spektakl zlikovci odu bestraga...I još dalje

ODGOVORITE
Name

Жена

11.03.2024 19:49

Све ће то народ позлатити.Кад дјете од десет година каже родитељу купи ми диплому за рођендан да неидем у школу требамо се запитати шта ће то дјете сутра постати и да то ради и има породицу. Живи били па видјели

ODGOVORITE
Name

Jelena

11.03.2024 21:46

Svaka cast pedijatriji,kad su primjetili.Sad kad sam procitala,to je tacno sto posto.Imam i ja unuka i u kojoj god situaciji primjetim tu hladnokrvnost.Cesto ga ja vodim ljekaru ali nisu kao nekad sto smo bili mi,da ipak osjete malo nelagode.

ODGOVORITE
Name

Realan

12.03.2024 07:59

Ko zna šta se sve nalazi u tim nesretnim vakcinama,moja su sumnja jedino vakcine. Moj unuk ima blizu sedam godina a već je vakcinisan deset puta a ne znaš za šta su ta djeca sve vakcinisana. Ne bih me iznenadilo kada bih ta djeca od tolikih vakcina postala sterilna a to je naj veći problem u društvu. Danas ako hoćete dijete u vrtić ili u školu mora da se vakciniše a već je primilo puno vakcina. Doktori bih se trebali pozabaviti takvim stvarima da se strogo te strane vakcine preispitaju.

ODGOVORITE