Љекари забринути: "Нешто се чудно дешава са дјецом"

Након прегледа 260 будућих првачића, љекарима и професионалцима из других области у добојском Дому здравља нешто је запало за око, због чега би њихови родитељи требало да се замисле.

Република Српска 10.03.2024 | 10:59
Љекари забринути: "Нешто се чудно дешава са дјецом"

"Кад дијете дође код терапеута, без обзира на то колико смо ми њима непозната лица, непознат је и педијатар, непознат је и стоматолог, некако су хладни. Преко пута непознате особе ако сједнеш, ми смо увијек и насмијани и постављамо нека питања која су из свакодневице, нпр. колико имају година, знају ли у коју школу ће ићи, кога имају код куће, дјеца немају тај осмијех који очекујеш од петогодишњака или шестогодишњака, да су ведри, па на крају крајева и ако су примили вакцину да су тужни и да кажу  боли ме. Некако то изостаје. Не кажем да је код све дјеце тако, али у већини случајева јесте, тако да се запитамо шта ће бити с тим генерацијама у периоду пубертета и каснијег одрастања, и родитељства, на крају крајева. Мислим да, и говор и емоције углавном иду из породице. Породица нам је кључ и основ свега, на томе треба радити", каже Мира Цвијановић, логопед у Тиму за дјецу и омладину Центра за заштиту менталног здравља.

За полазак у школу није битан само хронолошки узраст, односно старост дјетета, наводи педијатрица Дејана Јовановић.

"Дијете мора да буде у потпуности тјелесно зрело, емоционално и психички зрело да би пратило убрзани темпо школе. До сада смо прегледали 260 дјеце, очекујемо око 300. Најчешћа одступања која смо примијетили јесу поремећаји оштрине вида, затим равна стопала и поремећај развоја говора. То је такозвани екранизам, односно тзв. дигитална дадиља, јер дјеца доста времена, нажалост, проводе испред екрана. Екрани су заслужни за поремећај оштрине вида и, наравно, поремећај развоја говора јер да бисмо развијали говор ми морамо да причамо са другом особом, односно да имамо дијалог. То су неки нови поремећаји које ове нове генерације имају и, нажалост, то има тенденцију раста", рекла је Јовановићева. 

Наталија Миљановић, мајка будућег првака, испричала је да је њен син Никола трећи првачић у породици.

"Има мало потешкоћа са одређеним словима, што ћемо да исправимо до почетка школске године, али све у свему је здрав и спреман за школу", каже Миљановићева.

Систематски прегледи још трају, а осим код логопеда и педијатра, родитељи са малишанима одлазе и код стоматолога.

"Из године у годину можемо рећи да су зубићи све бољи и бољи, вјероватно због тога што је код нас развијена Служба за превентивну и дјечју стоматологију, тако да је каријеса с годинама све мање  што је јако добро. Све је више здравих шестица које се на вријеме заливају, тако да се са превентивним мјерама почиње из почетка и онда када је то неопходно, тако да су због тога у ствари и битни систематски прегледи. Са сваким прегледом уоче се и здрави зуби и кариозни зуби, здрави се заштите од квара, а ове кариозне можемо на вријеме да поправимо", казала је Анита Калајџић, дјечји стоматолог.

(Независне / фото: илустрација)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Модерна породица

10.03.2024 11:09

Да објасним вама боомерима како то данас функционише... Цуре док су младе и згодне се утркују око татиних синова, а да будем искрен и око окорјелих криминалаца, у нади да ће се "добро удати" (поремећене друштвене вриједности и на главу окренут појам шта је добро). Такви имају де фацто хареме од три-четри цуре у ротацији, док им не досаде. Е онда пред 30у, та цура која је емотивно исцрпљена а богами није више ни у цвијету младости физички, тражи некога ко јој је до прекључе био "јадник", нпр. неког поштеног "штребера", уда се ако има среће, али га ПРЕЗИРЕ... И шта очекивати кад дјеца одрастају у таквим домаћинствима гдје је тата мами РАЗОЧАРЕЊЕ јер није криминалац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.03.2024 12:28

Ви сте у праву само ми мије јасно до које године је цура . Јел то док не умре ако се није уписала да се удала . Свакодневно моземо процитати да је зена у добрим годинама цура а она се удавала незваницно стотинама пута .

Name

Ре

11.03.2024 06:54

И дјеца постала свјесна да се скола и "знање" купују, а да се до посла и функције долази корупцијом и непотизмом, па засто би онда дјеца пред таквим особама, које подрзају и практикују такве вриједности, показивала своје осјецаје или се смијесила. Дјеца су искрена и нису лицјемјерна и није им проблем узвикнут "Ђес' лопов".

Name

Јоја

10.03.2024 11:17

Какви родитељи таква деца ... безобразно неодгојено и сл....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХК

10.03.2024 17:49

Каква дрзава,такви родитељи,онда дјеца.Да је уредјена дрзава,родитељи се не би сикирали за рату кредита и преносили ту неевозу дјеци.

Name

Дјеца

10.03.2024 11:42

више не вјерују тим педијатрима плаћеницима који желе да их трују отровним шприцама! ОБЈАВИТЕ КОМЕНТАР!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2024 12:13

Зато се враћају болести попут великог кашља и морбила.

Name

Тања

10.03.2024 12:56

Изузетно глуп коментар. Веце је зло телефон који сте увалили дјетету од годину дана да гледа у њега цијели дан него та вакцина ал’ док нас прости народ то схвати бице касно.

Name

Не лупајте

10.03.2024 12:04

то је дубљи сициолошко- псухолошки проблем. Имам другарицу, социјални радник, она је искуствено боља од пола доктора социолога и психоаналитичара са дипломом. Причао сам са њом послије оног у Рибникару. Стварају се безосећајне ," хладне" генерације, одсуство емпатије и симпатије (заљубљивања, сјетите се, сви смо се као мали бар једном што кажу "затрескли" и тиме отворили врата љубави и љубавној патњи које неминовно иду заједно), себични, повучени, све им је доступно на интернету, родитељи забављени стицањем пара и ништа не примјећују. Чим им нешто не даш мрзе те, мрзе због тога и родитеље, а у ствари мрзе себе а не мигу си помоћи. Има филм, одрасла особа, Мат Даимон и онај Wилиамс, одличана психолошка драма, то је то.Ти јесте и тек ће бити проблем. Трена помоћи системски ридитељима па ће они дјеци. Није лако али требају људи, службе, а ми то још немано. Сигурно велики дубоки проблем који треба најприје научно дефинисати па дјеловати. Иначе, биће још Рибникара бојим се. Обичан родитељ и деда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Деда

10.03.2024 12:58

Немате ви појма маторци како је нама данас живити, ви сте имали колико толико сигуран посао, могла се кућа бар својим радом направити ако ништа, нисте били у кредитима до гуше, нити је било толико кримоса и њихових љубавница да се шепуре по граду... А коме је сметала Југославија, па ВАМА МАТОРЦИМА који сте највише добили, а најмање иза себе оставили, У ИСТОРИЈИ ЧОВЈЕЧАНСТВА

Name

лик

10.03.2024 13:17

Прво не може бити Рибарника ако нема оружја, друго социјологија није медицина и твоја пријатељица је мало пребацила компетенције. Треће ово горе су нека запажања и нагађања, а не студија која доказује да је тако.

Name

Ре Дјеца

10.03.2024 12:41

Ста лупетас,систематски прегледи прије поласка у сколу су били и прије 50 година ал није било мобилни телефона и није свака породица могла имати телевисор 🙄

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ве3

10.03.2024 12:42

ДЈЕЦА СУ СЕ ПРИЛАГОДИЛА САВРЕМЕНОМ ОХОЛОМ ДРУШТВУ. НИШТА ДРУГО. КО ПОКАЖЕ ЕМОЦИЈУ ТАЈ ЈЕ ГУБИТНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добри су

10.03.2024 13:33

Какве су вец вецином родитељи одгојени у виртуелном авијету са мањком емпатије по питању било цега, егоцентрицни, користољубиви,са наопацке вредновањем скоро свих вриједности....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

10.03.2024 13:38

Оа господо радите на том зато сте плацени,немој те само филозофирати и гледати гдје цете отворити приватну амбуланту.И онда удри по овом напа еном и сиромасном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

10.03.2024 17:23

Мислим да је то нормална реакција код вецине дјеце из Добоја која одрастају у средини гдје их папци и лопуже раскућавају, уштва обрен,распоп и разгоропадјена учитељска. Бог их је уозбиљи јер знају да ће морати запети, да им је будућност неизвесна док год горе наведене ништарије се не скину са њихове грбаче и престану арчити њихову будућност...Дјецо ипак се смијешите, а Бог це помоћи да добојски спектакл зликовци оду бестрага...И још даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жена

11.03.2024 19:49

Све ће то народ позлатити.Кад дјете од десет година каже родитељу купи ми диплому за рођендан да неидем у школу требамо се запитати шта ће то дјете сутра постати и да то ради и има породицу. Живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

11.03.2024 21:46

Свака цаст педијатрији,кад су примјетили.Сад кад сам процитала,то је тацно сто посто.Имам и ја унука и у којој год ситуацији примјетим ту хладнокрвност.Цесто га ја водим љекару али нису као некад сто смо били ми,да ипак осјете мало нелагоде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

12.03.2024 07:59

Ко зна шта се све налази у тим несретним вакцинама,моја су сумња једино вакцине. Мој унук има близу седам година а већ је вакцинисан десет пута а не знаш за шта су та дјеца све вакцинисана. Не бих ме изненадило када бих та дјеца од толиких вакцина постала стерилна а то је нај већи проблем у друштву. Данас ако хоћете дијете у вртић или у школу мора да се вакцинише а већ је примило пуно вакцина. Доктори бих се требали позабавити таквим стварима да се строго те стране вакцине преиспитају.

ОДГОВОРИТЕ