Biće iznenađenja: Ko će s kim i pred koga na izbore?

U Republici Srpskoj, na političkoj sceni su se formalno etablirala dva ili tri koalicijska bloka - jedan okupljen oko vladajućeg SNSD-a, a drugi čiju okosnicu čine SDS i PDP. Ipak, pokušaj stvaranja trećeg bloka je konstantno na djelu.

Republika Srpska 09.03.2024 | 19:38
Biće iznenađenja: Ko će s kim i pred koga na izbore?

S obzirom na turbulencije koje su se pojavile i u jednom i u drugom bloku, različita su očekivanja od lokalnih izbora. A da će biti iznenađenja, jasno je već sada.

Nekoliko mjeseci pred lokalne izbore u Republici Srpskoj, očigledna je konsolidacija redova, kako u vladajućoj koaliciji, tako i unutar opozicije.

U iščekivanju imena kandidata za načelnike i gradonačelnike, ako je suditi prema izjavama koje su se mogli čuti od pojedinaca u posljednjih nekoliko mjeseci, igranje na sigurnu političku kartu će izostati. Jedino što je poznato je da se sve može očekivati.

Oči javnosti su uprte u opoziciju, ali i u vladajući SNSD, s obzirom na nove organizacione šeme.

„Pred ove lokalne izbore ne vjerujem da će doći do bilo kakvog grupisanja stranaka u neki jedinstveni blok. Ali u zavisnosti od rezultata lokalnih izbora, mislim da postoji neka šansa da se pomiri nepomirljivo i da se napravi jedan jak opozicioni blok koji bi bio sposoban da se suprotstavi vladajućoj koaliciji“, poručuje novinar Vladimir Šušak.

Očigledno je da opozicionu slagalicu pokušava da složi SDS, konstantnim sastančenjem sa predstavnicima drugih opozicionih partija. Da li će zidovi koji su pojedinci iz opozicionog bloka postavili sa svojim ultimatima biti spušteni ili će nastaviti da rastu, za sada je nepoznat teren, poručuju analitičari.

„Mislim da tu postoji jako puno različitih pravaca, različitih poimanja opozicionog djelovanja. Ono što je najveći problem i što postoji jako dugo u opoziciji je što veliki broj njih naziva sebe opozicionim, a iza kulisa jako dobro sarađuje sa vladajućim. Uslov i pitanje koje se prvo mora postaviti, jeste provjetravanje unutar opozicionih redova“, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Vremena za konsolidaciju redova je jako malo. Što se tiče opozicije, Banjaluka je označena kao polje oko koga se lome koplja, jer u zavisnosti od tog odabira kandidata za gradonačelnika, zavisiće i podrška za sve ostale opštine i gradove. Ništa bolja situacija nije ni u vladajućoj koaliciji, predvođenoj SNSD – om, koja je do sada uglavnom imala jasne i očekivane kandidate po regijama. Uvođenjem novih struktura u rad stranke, SNSD hoda po klimavim nogama, a imena za kandidate se ne naziru.

„Slično bi se moglo desiti i u Republici Srpskoj, ali za to bi morala da ojača opozicija. Vidimo stalne sukobe unutar opozicije, ne samo između stranaka, nego i unutar njih. Ako tako nastave naravno da će Dodik pobijediti. Ali primjetno je da njegova moć iz izbora u izbore slabi. Sve više mora da namješta izbore i kupuje zastupnike", kaže Ivana Marić.

Analitičari poručuju da su domaće političke stranke koje su napravile bosanski lonac u kome se može naći sve i svašta, odgurnule građane i napravile zid nepovjerenja u bilo kakve demokratske promjene u ovoj zemlji.

Apstinenata je sve više, dok ostatak građana vjeruje da su svi isti, a glas daju onima uz koje vide ostvarenje određenih benefita.

„Politička situacija u BiH, a samim tim i u Republici Srpskoj je vrlo kompleksna. Jer, građani nisu stekli dovoljan nivo političke demokratske zrelosti da bi mogli da prepoznaju određene političke procese. I da na osnovu toga kada im je data ta moć, a mož je u njihovim glasovima, da bi mogli da sankcionišu određene grupacije i pojedince“, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Ultimatuma, ucjena, političkih pritisaka i iznenađenja neće manjkati tokom narednih nekoliko mjeseci u Republici Srpskoj. Očekivanja su prevelika, a davanja premala.

Posljedica – zbunjenost potencijalnih birača i svjedočenje borbama kandidata u ringu. Dok se iščekuje pobjednik, na gubitku su oni koji preživaljavaju od prvog do prvog.

(BN)  Foto: BN

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Yyyy

09.03.2024 20:17

A za koga. Glasati. Nema. Za koga. Da bolje. Kradu. Još da. Se glasa. Koi. Apsurd. Fuj

ODGOVORITE
Name

Mislim

09.03.2024 21:43

Ima se uvijek za koga glasati samo ako si politički svjestan. To je dan kad se i Ti nešto pitaš i kad daješ svoj sud. Taj tvoj glas je svetinja u demokratiji bez obzira sto si razočaran. To je politika ali se nikad ne odustaje jer ako odustanes priznaj sebi da si gubitnik i da si pobijedjen a da su tr pobijedili gori od Tebe.

Name

.

09.03.2024 22:01

Ajd stavi još koju tačku, glupanderu

Name

Ima izlaz

09.03.2024 22:48

Ko ne zna za koga glasa neka opnda glasa protiv. Nekad je to važnije nego glasatai za. Sad je baš takva situacija. Biti protiv i glasati protiv, samo da se sruši ovo zlo na vlasti.

Name

re Mislim

10.03.2024 03:56

Glasah za Cavica pa za Stanivukovica. Propast! Plasim se da zaista nemamo za koga da glasamo.

Name

tako smo ih izabrali

10.03.2024 10:55

Slažem se nema za koga. Ja sam po opredjeljenju ljevičar, ali ne vidim više razliku između ljevice i desnice.

Name

Ovce za šišanje

09.03.2024 20:32

Bolje da utiče te na narod da niko ne izlazi na izbore, nego što od njih pravite ovce za šišanje. Da su makar opšti izbori, već lokalni za koje medjunarodnu mafiju zaboli ko će biti šerif u svojoj kasabi! Ja sam glasala za predstavnike opozicije u svojoj opštini, a kada dobije mandat, papak izda i ode kod Dodika! Svako iole ko razmišlja svojom glavom, nikada više na izbore! Svejedno se narod ne pita! Nije demokratija za Balkanac, za nas je diktatura bez prava na izbore!

ODGOVORITE
Name

Re

10.03.2024 06:26

Upravo suprotno,treba sve koji ne izađu na izbore a nisu sprječeni iz opravdanih razloga,debelo kazniti.

Name

BLB

09.03.2024 20:35

Opozicija je sama sebi opozicija jer sve sto su do sad radili bilo je u korist vladajucih struktura.

ODGOVORITE
Name

Dragiša

09.03.2024 20:42

Pored ovako jadne opizicije jasno je ko dan da će Dodik ponovo poentirati.

ODGOVORITE
Name

Re

09.03.2024 21:39

Sto je jadna? Zato sto ti želiš da je jadna. Vi iz cmara se javljate na portale samo da pljujete opoziciju. To vam ne prolazi.

Name

disident

10.03.2024 07:46

Dragiša, druže u svoje ime govoriš. Jasno je da si Miloradov du.euvlakač!!

Name

Re disident

10.03.2024 12:53

Meni zanimljivo kako spominjete druge ljude da su ovo ili ono pa me zanima da li o ovom uvlacenju govorite iz iskustva ili...?

Name

Lazar

09.03.2024 21:07

Sve receno u ovoj konstataciji, "apstinenata je sve više, dok ostatak građana vjeruje da su svi isti, a glas daju onima uz koje vide ostvarenje određenih benefita".

ODGOVORITE
Name

Milan

09.03.2024 21:24

Možda će za neke biti iznenađenje, ali za većinu svijeta neće biti iznenađenja ko će s kim pogotovo posle izbora, i to od strane onih koji su sada najgrlatiji jer time samo pokazuju kolika im je glad za vlašću, i tu će Trivićka i Vukanović biti prvi koji će Dodika čekati pred Palatom Predsjednika da mu se nude za ulazak u Vladu! Jasno kao dan!

ODGOVORITE
Name

Ma da

09.03.2024 21:49

Bas kao i do sada, je li tako? Koji konj...

Name

Joja za Milana

09.03.2024 21:59

Milane ti ljudi imaju obraz. Nisu oni kao ti dupeuvlakac i dezerter.

Name

Re

10.03.2024 06:29

Koliko si glup da nevidiš dalje od nosa.To dvoje ljudi,nikada ali baš nikada neće duduku,burli pod skute.

Name

Mira za Milana

10.03.2024 10:14

Milate ti tacno znas sta je rudonja jeo,posto mu ne izlazis iz zadnjice.

Name

Bozo za Milana

10.03.2024 14:39

Koliko ti placaju budalo komentare?

Name

Svaka cast BN

09.03.2024 21:57

Odavno nisam procitao tekst ili izvjestaj sa vise objektivnosti i neutralnosti. Uglavnom se forsira jedna strana, u zavisnosti o kojim medijima je rijec, ali ovdje se spucalo direktno u celo i opoziciji, sto je, po mom misljenju, kljucno kako bi upravo ta opozicija nesto postigla. Mnogo naroda, koji ne podrzava vlast, je razocarano u opoziciju vec godinama, i to se oslikava kroz sve manju izlaznost na izbore, cime se direktno Dodikove sanse povecavaju, jer on ima fiksnu bazu glasaca po javnim preduzecima, koji obavezno izlaze na izbore. Svako smanjenje izlaznosti otkida glasove opoziciji. Opozicija mora da prestane samo da prica i laprda, a nista ne radi. Dosta nam je saopstenja, izjava, statusa, blogova itd. Od toga 'ljeba nema. Svi su oguglali na to bez konkretne akcije. A pogotovo sada sa ovim otimanjem i takmicenjem oko kandidata, zgadili su se svima. Opozicijo, dozovite se pameti, dobronamjerno ovo pisem.

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

09.03.2024 21:59

Pa diktaturi imamo,ali ne treba odustati od borbe za demokratiju inace granice su otvorene i narod bjezi ne odlaze nego doslovce bjeza,a to je opasno po nas narod.Zato izaci na izbore je najmanje sto mozemo uciniti pa mozda i uspijemo.Ako ne budemo izlazili na izbore onda je poraz neminovan i nestajemo kao narod jer ovi na vlasti nas neminovno unistavaju.Mislim da kljuc drzi Drasko Stanivukovic,ako bi on podrzao Jelenu Trivic za gradonacelnicu,a on ovaj put odustao od kandidature.Tada bi osobno i Drasko bio pobjednik i povratio povjerenje da je protiv rezima i diktature.U drugom slucaju bi bilo dobro onda da se Drasko kandiduje ispred Snsd-ea sto je lako moguce.Tako bi se doslo do spoznaje da onaj ko dodje na vlast dolazi samo radi fotelje i osobnih interesa.Ja da sam na Draskovom mjestu bi povukao svoju kandidaturu i podrzao Jelenu Trivic.

ODGOVORITE
Name

SOKOLAC

09.03.2024 22:14

Mi smo sa Basa

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

09.03.2024 23:26

Iznenadjenje bi jedino bilo kada bi Vukanovic usao u koaliciju sa Dodikom i SNSDom Sve ostale kombinatorike ne bi bilo nikakvo iznenadjenje

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.03.2024 23:32

Treći blok ne postoji. To su rezervni režimski ljudi. Jedina alternativa ovom stanju je opozicija.

ODGOVORITE
Name

Nada

09.03.2024 23:51

Vukan i njegova lista super. Veliki dio SDSa pravi opozicionari i političari. To je sigurno. I Jeleni se može verovati. Znači narod ima za koga da glasa, samo da se ne krade, promjene bi uslijedile na bolje.

ODGOVORITE
Name

ŽALOSNO

09.03.2024 23:52

Na našu žalost jedino SNSD ne dozvoljava ucjene drugih stranaka i predlaže svoje kandidate gdje god imaju promil šanse da pobijede kao najveća vladajuća stranka. Opet na našu žalost najveća opoziciona stranka SDS je okupirana ucjenama manjih opozicionih stranaka i prihvata da njihove kandidate podrže. U tu kategoriju ekstremnih ucjenjivača na prvom mjestu je PDP. Sjetite se Ivanića dva puta, Trivićke, Stanivukovića, Crnadka kao ministra inostranih poslova i drugih. To je SDS sve prihvatao. Sada dolazi ponovo Trivićka sa svojim zahtjevima, Vukanović sa svojim i posebno neizbježni PDP. I kako ovako razjedinjeni da pobijede, jer u njihove redove je Dodik ubacio špijune i drukare. Opoziciji želim od srca pobjedu, ali sam skeptičan.

ODGOVORITE
Name

Dra

10.03.2024 00:40

Draško pobjeđuje u Banjaluci, PDP skupštinsku većinu sa SNSDom

ODGOVORITE
Name

Rt

10.03.2024 03:25

Sta me briga za budale koje izlaze na izbore, sve polupanci

ODGOVORITE
Name

Narod

10.03.2024 03:45

Ne izaći na izbore,znači ostaviti im svoj glas,pa oni koji bolje kradu ga prisvoje.Jako je bitno izaći i znati za koga nećeš glasati ,ako ne znaš za koga bi.Najgore ne izaći,a onda sve kritikovati kako nevalja.Glasaj pa doprinesu nečem,boljem ili gorem,da ne bude da su uvijek drugi krivi.

ODGOVORITE
Name

Maja

10.03.2024 10:08

Ne mozete od mladih traziti da glasaju kad ih politika ne interesuje.S 20 godina imaju drugih briga.Znam da bi trebali; ali jednostavno kod nas nije tako.

ODGOVORITE
Name

Ма

10.03.2024 12:07

Нико ни с ким.

ODGOVORITE
Name

SRBIN

10.03.2024 13:07

Sve se zna SNSD za Srpsku ostali za Sarajevske fotelje

ODGOVORITE
Name

Dado

11.03.2024 11:38

Ee nema više , što sam glaso glaso sam , ja glasam on posle preleti u drugu stranku , svi su oni isti , moga glasa vise nema ni zakoga.

ODGOVORITE