Биће изненађења: Ко ће с ким и пред кога на изборе?

У Републици Српској, на политичкој сцени су се формално етаблирала два или три коалицијска блока - један окупљен око владајућег СНСД-а, а други чију окосницу чине СДС и ПДП. Ипак, покушај стварања трећег блока је константно на дјелу.

Република Српска 09.03.2024 | 19:38
Биће изненађења: Ко ће с ким и пред кога на изборе?

С обзиром на турбуленције које су се појавиле и у једном и у другом блоку, различита су очекивања од локалних избора. А да ће бити изненађења, јасно је већ сада.

Неколико мјесеци пред локалне изборе у Републици Српској, очигледна је консолидација редова, како у владајућој коалицији, тако и унутар опозиције.

У ишчекивању имена кандидата за начелнике и градоначелнике, ако је судити према изјавама које су се могли чути од појединаца у посљедњих неколико мјесеци, играње на сигурну политичку карту ће изостати. Једино што је познато је да се све може очекивати.

Очи јавности су упрте у опозицију, али и у владајући СНСД, с обзиром на нове организационе шеме.

„Пред ове локалне изборе не вјерујем да ће доћи до било каквог груписања странака у неки јединствени блок. Али у зависности од резултата локалних избора, мислим да постоји нека шанса да се помири непомирљиво и да се направи један јак опозициони блок који би био способан да се супротстави владајућој коалицији“, поручује новинар Владимир Шушак.

Очигледно је да опозициону слагалицу покушава да сложи СДС, константним састанчењем са представницима других опозиционих партија. Да ли ће зидови који су појединци из опозиционог блока поставили са својим ултиматима бити спуштени или ће наставити да расту, за сада је непознат терен, поручују аналитичари.

„Мислим да ту постоји јако пуно различитих праваца, различитих поимања опозиционог дјеловања. Оно што је највећи проблем и што постоји јако дуго у опозицији је што велики број њих назива себе опозиционим, а иза кулиса јако добро сарађује са владајућим. Услов и питање које се прво мора поставити, јесте провјетравање унутар опозиционих редова“, сматра политичка аналитичарка Тања Топић.

Времена за консолидацију редова је јако мало. Што се тиче опозиције, Бањалука је означена као поље око кога се ломе копља, јер у зависности од тог одабира кандидата за градоначелника, зависиће и подршка за све остале општине и градове. Ништа боља ситуација није ни у владајућој коалицији, предвођеној СНСД – ом, која је до сада углавном имала јасне и очекиване кандидате по регијама. Увођењем нових структура у рад странке, СНСД хода по климавим ногама, а имена за кандидате се не назиру.

„Слично би се могло десити и у Републици Српској, али за то би морала да ојача опозиција. Видимо сталне сукобе унутар опозиције, не само између странака, него и унутар њих. Ако тако наставе наравно да ће Додик побиједити. Али примјетно је да његова моћ из избора у изборе слаби. Све више мора да намјешта изборе и купује заступнике", каже Ивана Марић.

Аналитичари поручују да су домаће политичке странке које су направиле босански лонац у коме се може наћи све и свашта, одгурнуле грађане и направиле зид неповјерења у било какве демократске промјене у овој земљи.

Апстинената је све више, док остатак грађана вјерује да су сви исти, а глас дају онима уз које виде остварење одређених бенефита.

„Политичка ситуација у БиХ, а самим тим и у Републици Српској је врло комплексна. Јер, грађани нису стекли довољан ниво политичке демократске зрелости да би могли да препознају одређене политичке процесе. И да на основу тога када им је дата та моћ, а мож је у њиховим гласовима, да би могли да санкционишу одређене групације и појединце“, каже комуниколог Младен Бубоњић.

Ултиматума, уцјена, политичких притисака и изненађења неће мањкати током наредних неколико мјесеци у Републици Српској. Очекивања су превелика, а давања премала.

Посљедица – збуњеност потенцијалних бирача и свједочење борбама кандидата у рингу. Док се ишчекује побједник, на губитку су они који преживаљавају од првог до првог.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Yyyy

09.03.2024 20:17

А за кога. Гласати. Нема. За кога. Да боље. Краду. Још да. Се гласа. Кои. Апсурд. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

09.03.2024 21:43

Има се увијек за кога гласати само ако си политички свјестан. То је дан кад се и Ти нешто питаш и кад дајеш свој суд. Тај твој глас је светиња у демократији без обзира сто си разочаран. То је политика али се никад не одустаје јер ако одустанес признај себи да си губитник и да си побиједјен а да су тр побиједили гори од Тебе.

Name

.

09.03.2024 22:01

Ајд стави још коју тачку, глупандеру

Name

Има излаз

09.03.2024 22:48

Ко не зна за кога гласа нека опнда гласа против. Некад је то важније него гласатаи за. Сад је баш таква ситуација. Бити против и гласати против, само да се сруши ово зло на власти.

Name

ре Мислим

10.03.2024 03:56

Гласах за Цавица па за Станивуковица. Пропаст! Пласим се да заиста немамо за кога да гласамо.

Name

тако смо их изабрали

10.03.2024 10:55

Слажем се нема за кога. Ја сам по опредјељењу љевичар, али не видим више разлику између љевице и деснице.

Name

Овце за шишање

09.03.2024 20:32

Боље да утиче те на народ да нико не излази на изборе, него што од њих правите овце за шишање. Да су макар општи избори, већ локални за које медјународну мафију заболи ко ће бити шериф у својој касаби! Ја сам гласала за представнике опозиције у својој општини, а када добије мандат, папак изда и оде код Додика! Свако иоле ко размишља својом главом, никада више на изборе! Свеједно се народ не пита! Није демократија за Балканац, за нас је диктатура без права на изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2024 06:26

Управо супротно,треба све који не изађу на изборе а нису спрјечени из оправданих разлога,дебело казнити.

Name

БЛБ

09.03.2024 20:35

Опозиција је сама себи опозиција јер све сто су до сад радили било је у корист владајуцих структура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша

09.03.2024 20:42

Поред овако јадне опизиције јасно је ко дан да ће Додик поново поентирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2024 21:39

Сто је јадна? Зато сто ти желиш да је јадна. Ви из цмара се јављате на портале само да пљујете опозицију. То вам не пролази.

Name

дисидент

10.03.2024 07:46

Драгиша, друже у своје име говориш. Јасно је да си Милорадов ду.еувлакач!!

Name

Ре дисидент

10.03.2024 12:53

Мени занимљиво како спомињете друге људе да су ово или оно па ме занима да ли о овом увлацењу говорите из искуства или...?

Name

Лазар

09.03.2024 21:07

Све рецено у овој констатацији, "апстинената је све више, док остатак грађана вјерује да су сви исти, а глас дају онима уз које виде остварење одређених бенефита".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.03.2024 21:24

Можда ће за неке бити изненађење, али за већину свијета неће бити изненађења ко ће с ким поготово после избора, и то од стране оних који су сада најгрлатији јер тиме само показују колика им је глад за влашћу, и ту ће Тривићка и Вукановић бити први који ће Додика чекати пред Палатом Предсједника да му се нуде за улазак у Владу! Јасно као дан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

09.03.2024 21:49

Бас као и до сада, је ли тако? Који коњ...

Name

Јоја за Милана

09.03.2024 21:59

Милане ти људи имају образ. Нису они као ти дупеувлакац и дезертер.

Name

Ре

10.03.2024 06:29

Колико си глуп да невидиш даље од носа.То двоје људи,никада али баш никада неће дудуку,бурли под скуте.

Name

Мира за Милана

10.03.2024 10:14

Милате ти тацно знас ста је рудоња јео,посто му не излазис из задњице.

Name

Бозо за Милана

10.03.2024 14:39

Колико ти плацају будало коментаре?

Name

Свака цаст БН

09.03.2024 21:57

Одавно нисам процитао текст или извјестај са висе објективности и неутралности. Углавном се форсира једна страна, у зависности о којим медијима је ријец, али овдје се спуцало директно у цело и опозицији, сто је, по мом мисљењу, кљуцно како би управо та опозиција несто постигла. Много народа, који не подрзава власт, је разоцарано у опозицију вец годинама, и то се осликава кроз све мању излазност на изборе, циме се директно Додикове сансе повецавају, јер он има фиксну базу гласаца по јавним предузецима, који обавезно излазе на изборе. Свако смањење излазности откида гласове опозицији. Опозиција мора да престане само да прица и лапрда, а ниста не ради. Доста нам је саопстења, изјава, статуса, блогова итд. Од тога 'љеба нема. Сви су огуглали на то без конкретне акције. А поготово сада са овим отимањем и такмицењем око кандидата, згадили су се свима. Опозицијо, дозовите се памети, добронамјерно ово писем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

09.03.2024 21:59

Па диктатури имамо,али не треба одустати од борбе за демократију инаце границе су отворене и народ бјези не одлазе него дословце бјеза,а то је опасно по нас народ.Зато изаци на изборе је најмање сто моземо уцинити па мозда и успијемо.Ако не будемо излазили на изборе онда је пораз неминован и нестајемо као народ јер ови на власти нас неминовно униставају.Мислим да кљуц дрзи Драско Станивуковиц,ако би он подрзао Јелену Тривиц за градонацелницу,а он овај пут одустао од кандидатуре.Тада би особно и Драско био побједник и повратио повјерење да је против резима и диктатуре.У другом слуцају би било добро онда да се Драско кандидује испред Снсд-еа сто је лако могуце.Тако би се досло до спознаје да онај ко додје на власт долази само ради фотеље и особних интереса.Ја да сам на Драсковом мјесту би повукао своју кандидатуру и подрзао Јелену Тривиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

09.03.2024 22:14

Ми смо са Баса

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

09.03.2024 23:26

Изненадјење би једино било када би Вукановиц усао у коалицију са Додиком и СНСДом Све остале комбинаторике не би било никакво изненадјење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.03.2024 23:32

Трећи блок не постоји. То су резервни режимски људи. Једина алтернатива овом стању је опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

09.03.2024 23:51

Вукан и његова листа супер. Велики дио СДСа прави опозиционари и политичари. То је сигурно. И Јелени се може веровати. Значи народ има за кога да гласа, само да се не краде, промјене би услиједиле на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖАЛОСНО

09.03.2024 23:52

На нашу жалост једино СНСД не дозвољава уцјене других странака и предлаже своје кандидате гдје год имају промил шансе да побиједе као највећа владајућа странка. Опет на нашу жалост највећа опозициона странка СДС је окупирана уцјенама мањих опозиционих странака и прихвата да њихове кандидате подрже. У ту категорију екстремних уцјењивача на првом мјесту је ПДП. Сјетите се Иванића два пута, Тривићке, Станивуковића, Црнадка као министра иностраних послова и других. То је СДС све прихватао. Сада долази поново Тривићка са својим захтјевима, Вукановић са својим и посебно неизбјежни ПДП. И како овако разједињени да побиједе, јер у њихове редове је Додик убацио шпијуне и друкаре. Опозицији желим од срца побједу, али сам скептичан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дра

10.03.2024 00:40

Драшко побјеђује у Бањалуци, ПДП скупштинску већину са СНСДом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рт

10.03.2024 03:25

Ста ме брига за будале које излазе на изборе, све полупанци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

10.03.2024 03:45

Не изаћи на изборе,значи оставити им свој глас,па они који боље краду га присвоје.Јако је битно изаћи и знати за кога нећеш гласати ,ако не знаш за кога би.Најгоре не изаћи,а онда све критиковати како неваља.Гласај па допринесу нечем,бољем или горем,да не буде да су увијек други криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

10.03.2024 10:08

Не мозете од младих тразити да гласају кад их политика не интересује.С 20 година имају других брига.Знам да би требали; али једноставно код нас није тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

10.03.2024 12:07

Нико ни с ким.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

10.03.2024 13:07

Све се зна СНСД за Српску остали за Сарајевске фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

11.03.2024 11:38

Ее нема више , што сам гласо гласо сам , ја гласам он после прелети у другу странку , сви су они исти , мога гласа висе нема ни закога.

ОДГОВОРИТЕ