Panična reakcija Dodikovih medija oko litijuma

"Panična reakcija Dodikovih medija koji, iz dana u dan, šire laži da je dozvole za istraživanje kompaniji ArCor dala Opština, govore da smo na pravom putu i da smo im omeli planove. Da su njihove tvrdnje najobičnija laž, govori odgovor ministra Petra Đokića u kojem nedvosmisleno piše da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo ArCoru 2018. godine istraživanje na području opštine Lopare", naglašava Savić.

Republika Srpska 20.02.2024 | 19:12
Panična reakcija Dodikovih medija oko litijuma

Načelnik opštine Rado Savić zahvalio se sugrađanima na masovnom potpisivanju peticije protiv eksploatacije litijuma na Majevici.

"Panična reakcija Dodikovih medija koji, iz dana u dan, šire laži da je dozvole za istraživanje kompaniji ArCor dala Opština, govore da smo na pravom putu i da smo im omeli planove. Da su njihove tvrdnje najobičnija laž, govori odgovor ministra Petra Đokića u kojem nedvosmisleno piše da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo ArCoru 2018. godine istraživanje na području opštine Lopare", naglašava Savić.

On dalje podsjeća da je u to vrijeme na snazi bio zakon iz 2013. godine, po kome nije ni trebalo, ne samo odobrenje, nego lokalne zajednice čak nisu davale ni saglasnost.

"Zato nas niko ništa nije ni pitao", navodi Savić i dodaje da jedini dokument koji je Odjeljenje za urbanizam izdalo je dozvola za magacin geoloških uzoraka, ranije izgrađeni objekat koji je ArCor zakupio u Loparama.

Dodaje da je u ljeto 2022. godine završeno istraživanje na području opštine Lopare i da je tel nakon tog, Narodna skupština donijela zakon kojim je uvedena saglasnost koju daju jedinice lokalne samouprave, tako da ni teoretski lokalna zajednica nije mogla dati ni dozvolu ni saglasnost.

"Mi iz opštinske uprave želimo reći da je nekorektno da Vlada Republike Srpske pere ruke preko lokalne zajednice. Činjenica je da je navedena kompanija provela istraživanja na području Lopara. Činjenica je da nije bilo primjedbi i da na njih niko posebno nije ni obraćao pažnju s obzirom na to da je to treće istraživanje koje se provodilo na području naše lokalne zajednice u zadnjih petnaestak godina, i da praktično niko nije ni vjerovao u ovakav epilog", naglašava Rado Savić.

Prema njegovim riječima, opština Lopare i on kao načelnik suprotstaviće se otvaranju rudnika litijuma iz brojnih razloga koje je ranije i navodio.

"Prije svega jer nema takvog rudnika u Evropi i okruženju, ne postoji dokumentacija kako i na koji način on utiče na životnu sredinu. Jedino što imamo jeste plasirana lijepa priča iz kompanije koja nije potvrđena ni jednim relevantnim dokumentom i primjerom iz svijeta", objašnjava Savić.

Istina, kaže on, postoji i romansirana priča Milorada Dodika o tome kako ćemo u Loparama praviti baterije za električne automobile, dok se istovremeno prave partnerstva da se baterije prave u Njemačkoj.

"Stoga, potpuno razumijem ogromno nezadovoljstvo građana i nepovjerenje u institucije Vlade jer na svakom koraku vidimo šta se dešava sa brojnim rudnicima u Republici Srpskoj, gdje je zaista malo pozitivnih primjera. Ako ArCor podnese zahtjev za eksploataciju mineralnih sirovina mi  ćemo, kao lokalna zajednica, na bazi onog što je narod rekao, dati negativno mišljenje, jer nam to omogućava postojeći zakon", kaže Savić i nastavlja da je nadležno ministarstvo  u procesu dodjele koncesije za eksploataciju,  dužno zatražiti i mišljenje opštine Lopare.

"Mislim  i da je nova priča o tome da je sada ovo rudnik magnezijuma takođe jedna vrsta marketinškog poteza kojim se žele zavarati građani. Mi smo u našoj peticiji rekli da se protivimo otvaranju rudnika litijuma i pratećih elemenata, tako da nismo uopšte za otvaranje rudnika. Budite sigurni da će tako i biti", poručio je načelnik Rado Savić u obraćanju sugrađanima na fejsbuku.

Uz objavu Savić je priložio i dokument Ministarstva energetike

(BN) Foto:BN

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Mićo

20.02.2024 19:38

Jel Rado ove nedelje za, ili protiv rudnika,zna li se šta? Mada, ne pita se puno ni oko čega....

ODGOVORITE
Name

Nostalgija

20.02.2024 23:32

Za ovo bi kod Tita završio na Golom otoku

Name

Djoko za Sve!

20.02.2024 19:43

Od Djoke mozemo samo dobiti opet Djoku! Za neupucene radi se o jednom od ministarstava RS-a!

ODGOVORITE
Name

re

20.02.2024 19:53

A samo ti objasni narodu zašto si se ti prošle godine toliko zalagao i borio za otvranje rudnika objašnjavajući da će to zaposliti 1000 radnika, uvećeti vieštruko budžet opštine, dovesti do ekspanzije opštine, a za zagađenje si govorio da nema zagađenja i da je to zatvoreni sistem sa sumpornom kiselinom. Opština je sa vladom navukla svo ovo zlo narodu na vrat pa neka se sada sam narod bori s tim.

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2024 20:48

Pa zato sto su svi mislili da se obogate od toga ali ne,ne',Dodik oce sve pare sebi njemu je uvijek malo dabogdamu malo bilo i prljace u rupi.

Name

re re

20.02.2024 20:50

Objašnjenje je jednostavno: Pare!

Name

Приједор ба

20.02.2024 20:04

Подржава Игора Додига, нека се копа од истока до запада, прц Милојка.

ODGOVORITE
Name

Borac

20.02.2024 20:05

Koji si ti lazov i prevarant! A godinama si cutao i pravio pakt sa djavolom! Narod tebi, Neskovicu i Risticu ne vjeruje ni jednu jedinu rijec! Bicete kaznjeni na izborima, Boze pravde i pravne drzave..... porijeklo imovine, oduzimanje svega sto je steceno kriminalom, pa sudjenje....

ODGOVORITE
Name

16 гарава

20.02.2024 20:10

Полицајац је као дугогодишњи министар ојадио овај ентитет за милијарде. И још ће. Може му се.

ODGOVORITE
Name

<NNN

20.02.2024 20:19

Nad nama se 25 godina sprovodi planski organizovani sistemski ekonomski genocid, dužnička stranoinvestitorska ekonomija, i davanje "strancima" naših prirodnih resursa pod koncesiju. Najveća šteta i gubitak Republike Srpske je otimačina rudnika Stanari i davanje strancu pod koncesiju (besplatno) da na tom rudniku sebi izgradi termoelektranu 400MW i da iz ove zemlje samo po osnovu izvezene struje zaradi 2 milijarde maraka godišnje, toliko se para samo otimanjem rudnika godišne po trenutnim cenama struje u Evropi izvuče iz ove zemlje. Za to bi on morao biti izveden na suđenje zbog toga što toliku štetu pravi narodu.

ODGOVORITE
Name

Semberija

20.02.2024 20:20

Aj ti Saviću u političku penziju, znamo sve, sve smo videli. Ne možeš se oprati. Da je sreće, svi da te tužimo. Narode nedajte našu Majevicu

ODGOVORITE
Name

Simbioza

20.02.2024 20:22

Dzaba vi pričate,sve dok vam simbiozni Cicko i ekipa Dodikovih poltrona vode stranku narod vam ne vjeruje.A ovaj Milićević se sad nešto kao sjetio da je opozicija.Izborni pobjednik nikako da objasni kako pobjedjuje na lokalnim izborima a kandidati opozicije redovno gube u njegovom Teslicu na opstim izborima.Takvom politikom ste SDS doveli do najniže podrške naroda od kada stranka postoji.Prevarili ste Trivicku i onog senilnog Sarovica kojeg ste gurnuli za žrtvenog jarca jer niste smjeli da pokvarite dogovor koji imate sa SNSD u opstinama.

ODGOVORITE
Name

Zoran

20.02.2024 20:51

Svaka čast načelniče

ODGOVORITE
Name

Luka

20.02.2024 21:10

Svi zajedno odbrani ćemo Majevicu

ODGOVORITE
Name

Kako Bre

20.02.2024 21:21

Pa ovaj rudnik se otvara za narod, da se ima gde raditi, tu će plate biti oko 3000 eura ! Vlada i precednik se straše da narodu obezbede radna mesta, a ustvari, niko neće da radi ! Pa šta ako je litijum, on nije tako otrovan, kao što se priča, on je malo otrovan, od njega se ne umire odma, ako neko i dobije rak, pa i sa rakom se može dugo živeti, medicina je napredovala !

ODGOVORITE
Name

Tako je bre

22.02.2024 00:13

Bar da punijih budžolara polagano i rahat umiremo...sa svojom decom

Name

Budala kao i ti

21.02.2024 02:54

Rudnik je gotova stvar.Laprdate bez veze.Gdje su protesti? Nigdje.Kao i za sve ostalo.Nije demokratija za svakoga.

ODGOVORITE
Name

tanasko rajić

21.02.2024 05:50

što za dana izvade, noću uništiti.

ODGOVORITE
Name

11903

21.02.2024 07:10

Da je sreće svi mediji i oni koji ne gledaju svojim očima, ne sluŝaju svojim uŝima trebali bi se ujediniti protiv ovog zla koji bi desi li se bio biblijskih razmjera?

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.02.2024 07:21

Ko vas podrzava u zabrani kopanja koji ekolog i par njih ciju zemlju nece otkupiti sto se tice naroda oni su za oni sa parama odose u Beograd i briga ih za Lopare i Bijeljinu

ODGOVORITE
Name

Ekolog

21.02.2024 09:05

Da je nama litijum jedino zlo, lako bi mi. Republika Srpska se raskopava i uništava uzduž i poprijeko. Ova vlast se bori da poslije njih ne ostane ništa. U Ribniku kopaju boksit(selo Crkveno), ne zna se ni koje količine, ni na osnovu čega se plaća koncesija, ni da li se uopšte plaća, ni jedan lokalac nije zaposlen, a ruda svaki dan odlazi na divlje.

ODGOVORITE
Name

Zoren

21.02.2024 10:27

RS.. grca u dugovima a inače vlas pod uticajem stranog faktora ustupa resurse njihovim korporacijama i nastoji izvući ličnu korist.... AFRIKA SE OSLOBAĐA ROPSTVA PA ZAPADU TREBAJU NOVE ŽRTVE

ODGOVORITE
Name

Pedja

22.02.2024 19:32

Vjerovatno je tanka ponuda vlasti, jer nije tal zagarntovan, pa je jeftinije pridruziti se narodu i dizati pobunu, samim tim, ponuda se povecava, i tal ce biti zagarantovan. Svi znamo kako se dize cijena, kad se malo pobunis, ponuda se mjenja, nazalost u takvom drustvu zivimo, gdje sve svoje ima cijenu.

ODGOVORITE
Name

Knez

23.02.2024 06:55

Loparski sakupljač dijasporskih para menja mišljenje kao čarape,lažne komentare,jesam ili nisam dao saglasnost mu priliči,čudno je što mu mentor Vukan čuti?

ODGOVORITE