Панична реакција Додикових медија око литијума

"Панична реакција Додикових медија који, из дана у дан, шире лажи да је дозволе за истраживање компанији АрЦор дала Општина, говоре да смо на правом путу и да смо им омели планове. Да су њихове тврдње најобичнија лаж, говори одговор министра Петра Ђокића у којем недвосмислено пише да је Министарство енергетике и рударства Републике Српске одобрило АрЦору 2018. године истраживање на подручју општине Лопаре", наглашава Савић.

Република Српска 20.02.2024 | 19:12
Панична реакција Додикових медија око литијума

Начелник општине Радо Савић захвалио се суграђанима на масовном потписивању петиције против експлоатације литијума на Мајевици.

"Панична реакција Додикових медија који, из дана у дан, шире лажи да је дозволе за истраживање компанији АрЦор дала Општина, говоре да смо на правом путу и да смо им омели планове. Да су њихове тврдње најобичнија лаж, говори одговор министра Петра Ђокића у којем недвосмислено пише да је Министарство енергетике и рударства Републике Српске одобрило АрЦору 2018. године истраживање на подручју општине Лопаре", наглашава Савић.

Он даље подсјећа да је у то вријеме на снази био закон из 2013. године, по коме није ни требало, не само одобрење, него локалне заједнице чак нису давале ни сагласност.

"Зато нас нико ништа није ни питао", наводи Савић и додаје да једини документ који је Одјељење за урбанизам издало је дозвола за магацин геолошких узорака, раније изграђени објекат који је АрЦор закупио у Лопарама.

Додаје да је у љето 2022. године завршено истраживање на подручју општине Лопаре и да је тел након тог, Народна скупштина донијела закон којим је уведена сагласност коју дају јединице локалне самоуправе, тако да ни теоретски локална заједница није могла дати ни дозволу ни сагласност.

"Ми из општинске управе желимо рећи да је некоректно да Влада Републике Српске пере руке преко локалне заједнице. Чињеница је да је наведена компанија провела истраживања на подручју Лопара. Чињеница је да није било примједби и да на њих нико посебно није ни обраћао пажњу с обзиром на то да је то треће истраживање које се проводило на подручју наше локалне заједнице у задњих петнаестак година, и да практично нико није ни вјеровао у овакав епилог", наглашава Радо Савић.

Према његовим ријечима, општина Лопаре и он као начелник супротставиће се отварању рудника литијума из бројних разлога које је раније и наводио.

"Прије свега јер нема таквог рудника у Европи и окружењу, не постоји документација како и на који начин он утиче на животну средину. Једино што имамо јесте пласирана лијепа прича из компаније која није потврђена ни једним релевантним документом и примјером из свијета", објашњава Савић.

Истина, каже он, постоји и романсирана прича Милорада Додика о томе како ћемо у Лопарама правити батерије за електричне аутомобиле, док се истовремено праве партнерства да се батерије праве у Њемачкој.

"Стога, потпуно разумијем огромно незадовољство грађана и неповјерење у институције Владе јер на сваком кораку видимо шта се дешава са бројним рудницима у Републици Српској, гдје је заиста мало позитивних примјера. Ако АрЦор поднесе захтјев за експлоатацију минералних сировина ми  ћемо, као локална заједница, на бази оног што је народ рекао, дати негативно мишљење, јер нам то омогућава постојећи закон", каже Савић и наставља да је надлежно министарство  у процесу додјеле концесије за експлоатацију,  дужно затражити и мишљење општине Лопаре.

"Мислим  и да је нова прича о томе да је сада ово рудник магнезијума такође једна врста маркетиншког потеза којим се желе заварати грађани. Ми смо у нашој петицији рекли да се противимо отварању рудника литијума и пратећих елемената, тако да нисмо уопште за отварање рудника. Будите сигурни да ће тако и бити", поручио је начелник Радо Савић у обраћању суграђанима на фејсбуку.

Уз објаву Савић је приложио и документ Министарства енергетике

(БН) Фото:БН

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Мићо

20.02.2024 19:38

Јел Радо ове недеље за, или против рудника,зна ли се шта? Мада, не пита се пуно ни око чега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Носталгија

20.02.2024 23:32

За ово би код Тита завршио на Голом отоку

Name

Дјоко за Све!

20.02.2024 19:43

Од Дјоке моземо само добити опет Дјоку! За неупуцене ради се о једном од министарстава РС-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.02.2024 19:53

А само ти објасни народу зашто си се ти прошле године толико залагао и борио за отврање рудника објашњавајући да ће то запослити 1000 радника, увећети виештруко буџет општине, довести до експанзије општине, а за загађење си говорио да нема загађења и да је то затворени систем са сумпорном киселином. Општина је са владом навукла сво ово зло народу на врат па нека се сада сам народ бори с тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2024 20:48

Па зато сто су сви мислили да се обогате од тога али не,не',Додик оце све паре себи њему је увијек мало дабогдаму мало било и прљаце у рупи.

Name

ре ре

20.02.2024 20:50

Објашњење је једноставно: Паре!

Name

Приједор ба

20.02.2024 20:04

Подржава Игора Додига, нека се копа од истока до запада, прц Милојка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.02.2024 20:05

Који си ти лазов и преварант! А годинама си цутао и правио пакт са дјаволом! Народ теби, Несковицу и Ристицу не вјерује ни једну једину ријец! Бицете казњени на изборима, Бозе правде и правне дрзаве..... поријекло имовине, одузимање свега сто је стецено криминалом, па судјење....

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 гарава

20.02.2024 20:10

Полицајац је као дугогодишњи министар ојадио овај ентитет за милијарде. И још ће. Може му се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

<ННН

20.02.2024 20:19

Над нама се 25 година спроводи плански организовани системски економски геноцид, дужничка страноинвеститорска економија, и давање "странцима" наших природних ресурса под концесију. Највећа штета и губитак Републике Српске је отимачина рудника Станари и давање странцу под концесију (бесплатно) да на том руднику себи изгради термоелектрану 400МW и да из ове земље само по основу извезене струје заради 2 милијарде марака годишње, толико се пара само отимањем рудника годишне по тренутним ценама струје у Европи извуче из ове земље. За то би он морао бити изведен на суђење због тога што толику штету прави народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

20.02.2024 20:20

Ај ти Савићу у политичку пензију, знамо све, све смо видели. Не можеш се опрати. Да је среће, сви да те тужимо. Народе недајте нашу Мајевицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симбиоза

20.02.2024 20:22

Дзаба ви причате,све док вам симбиозни Цицко и екипа Додикових полтрона воде странку народ вам не вјерује.А овај Милићевић се сад нешто као сјетио да је опозиција.Изборни побједник никако да објасни како побједјује на локалним изборима а кандидати опозиције редовно губе у његовом Теслицу на опстим изборима.Таквом политиком сте СДС довели до најниже подршке народа од када странка постоји.Преварили сте Тривицку и оног сенилног Саровица којег сте гурнули за жртвеног јарца јер нисте смјели да покварите договор који имате са СНСД у опстинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.02.2024 20:51

Свака част начелниче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.02.2024 21:10

Сви заједно одбрани ћемо Мајевицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Бре

20.02.2024 21:21

Па овај рудник се отвара за народ, да се има где радити, ту ће плате бити око 3000 еура ! Влада и прецедник се страше да народу обезбеде радна места, а уствари, нико неће да ради ! Па шта ако је литијум, он није тако отрован, као што се прича, он је мало отрован, од њега се не умире одма, ако неко и добије рак, па и са раком се може дуго живети, медицина је напредовала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је бре

22.02.2024 00:13

Бар да пунијих буџолара полагано и рахат умиремо...са својом децом

Name

Будала као и ти

21.02.2024 02:54

Рудник је готова ствар.Лапрдате без везе.Гдје су протести? Нигдје.Као и за све остало.Није демократија за свакога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

танаско рајић

21.02.2024 05:50

што за дана изваде, ноћу уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

21.02.2024 07:10

Да је среће сви медији и они који не гледају својим очима, не слуŝају својим уŝима требали би се ујединити против овог зла који би деси ли се био библијских размјера?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.02.2024 07:21

Ко вас подрзава у забрани копања који еколог и пар њих цију земљу неце откупити сто се тице народа они су за они са парама одосе у Београд и брига их за Лопаре и Бијељину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еколог

21.02.2024 09:05

Да је нама литијум једино зло, лако би ми. Република Српска се раскопава и уништава уздуж и попријеко. Ова власт се бори да послије њих не остане ништа. У Рибнику копају боксит(село Црквено), не зна се ни које количине, ни на основу чега се плаћа концесија, ни да ли се уопште плаћа, ни један локалац није запослен, а руда сваки дан одлази на дивље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорен

21.02.2024 10:27

РС.. грца у дуговима а иначе влас под утицајем страног фактора уступа ресурсе њиховим корпорацијама и настоји извући личну корист.... АФРИКА СЕ ОСЛОБАЂА РОПСТВА ПА ЗАПАДУ ТРЕБАЈУ НОВЕ ЖРТВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

22.02.2024 19:32

Вјероватно је танка понуда власти, јер није тал загарнтован, па је јефтиније придрузити се народу и дизати побуну, самим тим, понуда се повецава, и тал це бити загарантован. Сви знамо како се дизе цијена, кад се мало побунис, понуда се мјења, назалост у таквом друству зивимо, гдје све своје има цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

23.02.2024 06:55

Лопарски сакупљач дијаспорских пара мења мишљење као чарапе,лажне коментаре,јесам или нисам дао сагласност му приличи,чудно је што му ментор Вукан чути?

ОДГОВОРИТЕ