Predstavljena psihobiografije Živojina Mišića u Bijeljini

Malo poznat književni pravac kod nas – psihobiografija, kombinacija psihijatrije i književnosti, bila je izazov za dr Aleksandra Misojčića, psihoterapeuta i psihijatra, da se upusti u istraživanje i stvaranje dva književna djela posvećena slavnim ličnostima iz srpske istorije.

Republika Srpska 20.02.2024 | 18:09
Predstavljena psihobiografije Živojina Mišića u Bijeljini

Njegova prva knjiga “Grad” je psihobiografija cara Dušana, a druga, “Čovek po meri šinjela” posvećena je Živojinu Mišiću. U bijeljinskom Hotelu “Drina” održana je promocija druge knjige, a bila je ovo prilika i da bijeljinska publika bliže upozna dr Misojčića, koji je i sistemski porodični terapeut sa evropskim sefritikatom za rad na teritoriji EU.

“Čovek po meri šinjela”, psihobiografija vojvode Živojina Mišića, autora Aleksandra Misojčića, kako sam pisac kaže, daje samo jednu od mogućih konstrukta i hipoteza kakvog karaktera je bio jedan najznačajnijih srpskih vojskovođa tokom balkanskih i Prvog svjetskog rata, ali i junak njegovog prvog djela car Dušan.

“Knjiga “Čovek po meri šinjela” je dosta drugačija od moje prethodne knjige - “Grad”, iako takođe govori o jednoj velikoj istorijskoj ličnosti. Živojin Mišić je na svoj način veliki, baš kao što je bio i car Dušan. Međutim, te dvije knjige se razlikuju otprilike onoliko koliko se i njih dvojica razlikuju po karakteru, tako da druga knjiga ima sasvim drugačiji emotivni ton koji prati pisanje, za razliku od moje prethodne knjige. Ako postoji “kolektivno nesvjesno” koje nas sve spaja onda to možemo osjetiti dok čitamo ovu knjigu”, kaže autor dr Aleksandar Misojčić, psihoterapeut i psihijatar.

“Ko ne zna za strah, taj ide naprijed”, čuveni je citat  jednog od najznačajnijih srpskih vojskovođa. Svaka nacionalna kultura njeguje svoju samosvjesnost i ove knjige su misija, saglasni su učesnici promocije u Bijeljini.

“Ove knjige povezuju generacije, našu sa nekim prošlim i zapravo podižu nacionalnu samosvjest i mislim da je to misija ove knjige i najveći značaj. Mi sve što znamo i o vojvodi Mišiću i o caru Dušanu su biografski podaci, ali ono šta oni zaista znače, kakve su strukture, kako su postali ono što jesu, to je ono što je bitno i što je za mene bio najdramatičniji i najpotresniji doživljaj čitajući ove dvije knjige,” naglašava dr Časlav hadži Nikolić, neuropsihijatar i antropolog.

Na pitanje, šta bi rekli vojvoda Živojin Mišić i car Dušan, kada bi mogli da nas vide u današnjem vremenu, dr Misojčić kaže:

“Ja bih volio da svako ko pročita ovu knjigu postavi to pitanje i da se zapita koliko smo se mi danas zapravo promijenili u odnosu na vrijeme Živojina Mišića, i da li je promjena našeg naroda očekivana i željena evolucija ili jedan ozbiljan diskontinuitet. Ako je ovo drugo, onda imamo čemu da se vratimo, samo ne treba to da zaboravimo.”

Autor napominje da je vojvoda Živojin Mišić iza sebe ostavio kapitalno djelo, “Moje uspomene”, napisano u poznim godinama na bolesničkoj postelji što je bila osnova, pored ostale literature, za skupljanje podataka za nastanak “Čovjeka po mjeri šinjela” i analizu ličnosti komandanta srpske vojske u bici na Kolubari.

(BN) Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Goran

20.02.2024 18:43

Volio bih vidjeti takvu analizu gospodina Kraljevića Marka. Da shvatimo ko je junak u medijima tj. narodnim pjesmama (kao danas npr. Vučić), a ko turski vazal. Ne, nema nam spasa.

ODGOVORITE
Name

Ono, ,,kolektivno nesvjesno,,

22.02.2024 12:05

mu je prava dijagnoza za ,,nebeski narod,,

Name

Budala kao i ti

21.02.2024 03:03

Kuda ide ovaj svijet? Dugo nisam veće gluposti pročitao.Svaka čast brate! Još će i da zaradi na ovome.Bravo!

ODGOVORITE
Name

Mišića nema 100 godina

21.02.2024 19:38

...i šta Sad treba? Druga si veemna danas..Mlade ne zanimju prošlost i ratovi. Mladi su po inerciji "patriote" i "vjernici" jer se plaše da ne budi proglašeni izdajnicima i da ih neko napadne u maraku , na ulici i da im strada familija.

ODGOVORITE