Demos: Preispitati ekološke dozvole za gradnju MHE-a

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić istakao je da se u što skorijem roku trebaju preispitati ekološke dozvole koje su dobijenje za gradnju mini hidroelektrane na rijeci Dubokoj u Grabovici kod Gradiške.

Republika Srpska 20.02.2024 | 13:12
Demos: Preispitati ekološke dozvole za gradnju MHE-a

Bosančić je rekao da podržava stranačke kolege iz Кotor Varoša, a koje su stale uz svoje sugrađane i koji traže da se obustavi sa gradnjom mini hidroelektrane.
-Smatram da bi ovaj projekat mogao imati dugoročno štetne posledice po prirodnu sredinu i lokalnu ekologiju. Hidroelektrana bi mogla ugroziti rijeku i njen ekosistem, a one su od vitalnog značaja za zajednicu i buduće generacije. Zalažem se za očuvanje naših vodnih resursa, te pozivamo nadležne organe da još jednom preispitaju odluku o dozvoli za gradnju mini hidroelektrane – poručio je Bosančić.

Ljubitelji prirode i brojni mještani Кotor Varoša zalažu se za obustave gradnje hidroelektrane, a DEMOS je kao mnogo puta do sada stao uz svoje sugrađane.
Opštinski odbor DEMOS-a Кotor Varoš saopštio je da je ta stranka preduzela sve potrebne radnje kako bi se u zakonom predviđenoj proceduri krenulo u proces osporavanja ekološke dozole za gradnju mini hidroelektrane na rijeci Dubokoj.

-Od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zatražili smo da nam zvanično saopšti da li ekološka dozvola za MHE Duboka iz 2017. godine, koja je izdata od strane ministarstva, odgovara sadržajem ekološkoj dozvoli koja je ranije bila dostupna na zvaničnom veb-sajtu ministarstva- izjavio je Đuro Кrčić, član Predsjedništva kotorvaroškog DEMOS-a i odbornik te stranke u SO Кotor Varoš.

-Tražimo i da nam se saopšti da li je tačno da je dužina cjevovoda za MHE Duboka sa 1.780 metara povećana na 2.980 metara  i da li je tačno da snaga, usljed produženja cjevovoda,  više nije 249 kilovata već se usljed povećanja dužine i visinske razlike snaga znatno povećava - rekao je Кrčić.

On je podsjetio da je lokacija na kojoj se planira graditi MHE  tokom cijele godine posjećena od strane brojnih turista, planinara, ljubitelja prirode i učenika osnovnih i srednjih škola,  koji organizovano posjećuju ovu prelijepu destinaciju koja je po svojim prirodnim ljepotama, flori i fauni duž korita rijeke Duboke poznata ne samo u okvirima Republike Srpske i BiH, nego i u regionu.

Demos je stranka koja je u koaliciji za SNSD-o, i dio su vlasti i u Republici Srpskoj i BiH.

(BN) Foto: Fejsbuk

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kotorvarosanka

20.02.2024 14:22

Uništili su nam i Vrbanju, sve su iskopali i prekopali. Svako ljeto voda je mutna, ne može čovjek pomisliti da se okupa u rijeci. A znaju svi kako se nekada išlo na kupanje ljeti i da smo provodili dane kupajući se po kupališta u Kotor Varošu. Sramota svih koji pristaju na uništavanje rijeka. A one koji daju te dozvole neka grize savjest za uništavanje prirodnih bogatstava naše republike. Za šta se borite? Za pare? Kad ne budete imali vode i hrane pravde sebi salatu od para, ali kasno će biti da se presaberemo.

ODGOVORITE
Name

Igipop

20.02.2024 15:27

Voda je uvijek bila mutnna ljeti, vjerovatno ste se kupali tokom rata kad je bila bistra, jer nije bilo nikoga kuci

Name

Sta pricas

20.02.2024 14:35

Struka satruka .... ovdje NEMA a I vi ste Dali svoj dprinos da strike NEMA. Sada pricate drugu pricu. Joj narode glupi

ODGOVORITE
Name

Opa

20.02.2024 14:58

Demos se otrgnuo s lanca

ODGOVORITE
Name

Dno dna

20.02.2024 15:28

Kakvo je vreme došlo da Goran Đurić predsednik OO DEMOS Kotor Varoš reketira izvođača radova. Čubrilovićeva podguzna muva osvojilo 100 glasova na prethodnim izborima pa se okuražilo. Prošle godine uzeo 100.000 KM od Vlade ko bajagi za medije.

Name

Igipop

20.02.2024 15:28

Idu izbori pa pritiskajte nebi li dobili koju KM

ODGOVORITE
Name

Joja

20.02.2024 16:37

Vidi DEMOS-a pokušava da okrene ploču, hehe..

ODGOVORITE
Name

Iskreno

20.02.2024 17:04

U vlasti ste godinama. Dozvolili ste da se sve zatruje, zemlja,vazduh, voda, ali i stanovništvo koje sve više oboljeva.Ekološke dozvole su lažni dokumenti, a inspektori u dosluhu sa nadležnima koji su izdali dozvole ništa ne kontrolišu. Sada se vi sjetili da nešto nije uredu. Šljamovi. Samo mi je drago, iako je ružno reći, što će i vas zagađenje dokrajčiti. Majmuni, idioti, samo su vam tajkuni bitni i novac koji vam daju.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

20.02.2024 17:39

Dragi kolega Bosančiću nekad kad smo studirali bio si dobar student,vrijedan i onomad si rekao da nikad nećeš u politiku,da ćeš protiv istih kao pravnik da se boriš,a onda si pojeo g...o i otišao u politiku zarad nekog rejtinga kojeg nikad nećeš postići jer si samo obični uhljeb!Tako je i onaj propali student Petković pa mu mama sredila da završi i kao vajni advokat!!!Ahahahahahhhaha pa zaista dno!Čovjek si od riječi nema šta!😂😂

ODGOVORITE
Name

Lažov

20.02.2024 18:53

Halo lažov Boran je studirao 15 godina i bio glup ko tuka Čubrilović ga gurao svaki ispit Šta lažeš