Демос: Преиспитати еколошке дозволе за градњу МХЕ-а

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић истакао је да се у што скоријем року требају преиспитати еколошке дозволе које су добијење за градњу мини хидроелектране на ријеци Дубокој у Грабовици код Градишке.

Република Српска 20.02.2024 | 13:12
Демос: Преиспитати еколошке дозволе за градњу МХЕ-а

Босанчић је рекао да подржава страначке колеге из Котор Вароша, а које су стале уз своје суграђане и који траже да се обустави са градњом мини хидроелектране.
-Сматрам да би овај пројекат могао имати дугорочно штетне последице по природну средину и локалну екологију. Хидроелектрана би могла угрозити ријеку и њен екосистем, а оне су од виталног значаја за заједницу и будуће генерације. Залажем се за очување наших водних ресурса, те позивамо надлежне органе да још једном преиспитају одлуку о дозволи за градњу мини хидроелектране – поручио је Босанчић.

Љубитељи природе и бројни мјештани Котор Вароша залажу се за обуставе градње хидроелектране, а ДЕМОС је као много пута до сада стао уз своје суграђане.
Општински одбор ДЕМОС-а Котор Варош саопштио је да је та странка предузела све потребне радње како би се у законом предвиђеној процедури кренуло у процес оспоравања еколошке дозоле за градњу мини хидроелектране на ријеци Дубокој.

-Од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске затражили смо да нам званично саопшти да ли еколошка дозвола за МХЕ Дубока из 2017. године, која је издата од стране министарства, одговара садржајем еколошкој дозволи која је раније била доступна на званичном веб-сајту министарства- изјавио је Ђуро Крчић, члан Предсједништва которварошког ДЕМОС-а и одборник те странке у СО Котор Варош.

-Тражимо и да нам се саопшти да ли је тачно да је дужина цјевовода за МХЕ Дубока са 1.780 метара повећана на 2.980 метара  и да ли је тачно да снага, усљед продужења цјевовода,  више није 249 киловата већ се усљед повећања дужине и висинске разлике снага знатно повећава - рекао је Крчић.

Он је подсјетио да је локација на којој се планира градити МХЕ  током цијеле године посјећена од стране бројних туриста, планинара, љубитеља природе и ученика основних и средњих школа,  који организовано посјећују ову прелијепу дестинацију која је по својим природним љепотама, флори и фауни дуж корита ријеке Дубоке позната не само у оквирима Републике Српске и БиХ, него и у региону.

Демос је странка која је у коалицији за СНСД-о, и дио су власти и у Републици Српској и БиХ.

(БН) Фото: Фејсбук

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Которваросанка

20.02.2024 14:22

Уништили су нам и Врбању, све су ископали и прекопали. Свако љето вода је мутна, не може човјек помислити да се окупа у ријеци. А знају сви како се некада ишло на купање љети и да смо проводили дане купајући се по купалишта у Котор Варошу. Срамота свих који пристају на уништавање ријека. А оне који дају те дозволе нека гризе савјест за уништавање природних богатстава наше републике. За шта се борите? За паре? Кад не будете имали воде и хране правде себи салату од пара, али касно ће бити да се пресаберемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

20.02.2024 15:27

Вода је увијек била мутнна љети, вјероватно сте се купали током рата кад је била бистра, јер није било никога куци

Name

Ста прицас

20.02.2024 14:35

Струка сатрука .... овдје НЕМА а И ви сте Дали свој дпринос да стрике НЕМА. Сада прицате другу прицу. Јој народе глупи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

20.02.2024 14:58

Демос се отргнуо с ланца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

20.02.2024 15:28

Какво је време дошло да Горан Ђурић председник ОО ДЕМОС Котор Варош рекетира извођача радова. Чубриловићева подгузна мува освојило 100 гласова на претходним изборима па се окуражило. Прошле године узео 100.000 КМ од Владе ко бајаги за медије.

Name

Игипоп

20.02.2024 15:28

Иду избори па притискајте неби ли добили коју КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

20.02.2024 16:37

Види ДЕМОС-а покушава да окрене плочу, хехе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

20.02.2024 17:04

У власти сте годинама. Дозволили сте да се све затрује, земља,ваздух, вода, али и становништво које све више обољева.Еколошке дозволе су лажни документи, а инспектори у дослуху са надлежнима који су издали дозволе ништа не контролишу. Сада се ви сјетили да нешто није уреду. Шљамови. Само ми је драго, иако је ружно рећи, што ће и вас загађење докрајчити. Мајмуни, идиоти, само су вам тајкуни битни и новац који вам дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

20.02.2024 17:39

Драги колега Босанчићу некад кад смо студирали био си добар студент,вриједан и ономад си рекао да никад нећеш у политику,да ћеш против истих као правник да се бориш,а онда си појео г...о и отишао у политику зарад неког рејтинга којег никад нећеш постићи јер си само обични ухљеб!Тако је и онај пропали студент Петковић па му мама средила да заврши и као вајни адвокат!!!Ахахахахахххаха па заиста дно!Човјек си од ријечи нема шта!😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажов

20.02.2024 18:53

Хало лажов Боран је студирао 15 година и био глуп ко тука Чубриловић га гурао сваки испит Шта лажеш