"Elektroprivreda" prezadužena, podaci o poslovanju se kriju

U Elektroprivredi Republike Srpske koja je holding sastavljen od više preduzeća kažu da nemaju kredite osigurane hipotekama, a li svi dostupni podaci govore da su prezaduženi.

Bosna i Hercegovina 25.01.2024 | 21:28
"Elektroprivreda" prezadužena, podaci o poslovanju se kriju

– Jedini veliki kredit koji imamo, a koji smo dobili od kineskih kreditora, smo  osigurali garancijom Vlade Republike Srpske – kaže za interview.ba  Luka Petrović, direktor ovog preduzeća.

Nema detaljne revizije

Detalja o njihovom poslovanju nema jer Kancelarija za reviziju u RS nije radila reviziju poslovanja Holdinga u cjelini.

U Službenom glasniku BiH broj 49 iz 2023. godine je objavljeno da je Vijeće za državnu pomoć BiH ocijenilo da garancija za dugoročno zaduženje emisijom vlastitih obveznica u iznosu od 32,8 miliona KM koju je Mješoviti holding “Elektroprivreda Republike Srpske” Matično preduzeće a. d. Trebinje – Zavisno preduzeće “Elektrokrajina” a. d. Banja Luka dobilo od Ministarstvo finansija i Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske “nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini”.

Tada su zatražene izmjene garancije, a prema medijskim izvještajima iz 2021. godine Elektroprivreda Republika Srpska se na Bečkoj berzi zadužila putem emisije obveznica za 140 miliona evra. Pri čemu je garant bila Vlada RS.

Emisija po emisija dionica

Pojašnjenja radi, Elektroprivreda RS je mješoviti holding sastavljen  od  11 preduzeća: HE na Trebišnjici, HE na Vrbasu, HE na Drini, Rudnik i TE Gacko, Rudnik i TE Ugljevik,  Elektro-Hercegovina, Elektrodistribucija Pale, Elektro Bijeljina, Elektro Doboj, Elektrokrajina i Istraživačko razvojni centar za energetiku Istočno Sarajevo.

Prema podacima Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske samo u 2022. godini se  Elektrodistribucija Pale emisijom dionica zadužila za 5 miliona KM, a HE Trebišnjica za 280 miliona KM (drugom emisijom dionica).

Prema nezvaničnim informacijama preduzeće Rudnik i TE Ugljevik je nedavno odbijen za kredit jer je ocijenjeno kao kreditno nesposobno.

Zavisna preduzeća

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić za Interview pojašnjava da Elektroprivreda RS kao centrala ne može ni imati kredite jer nema imovine, ali da su zavisna preduzeća u problem.

– Zavisna preduzeća uzimaju kredite i za operativne troškove, ali za veća zaduženja traže garancije od Vlade RS jer banke ili kreditori više ne  žele da im daju kredite, ne vjeruju da ih mogu vratiti – kaže Vukelić.

Na web-strani Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luke posljednji dostupni podaci o poslovanju ovog preduzeća datiraju iz 2016. godine.

Uz sve ovo sve elektroprivrede su opterećene većim brojem tužbi s milionskim potraživanjima tižitelja i neizvjenim ishodima i koliko god djelovalo da su elektroprivredna preduzeća u Bosni i Hercegovini još uvijek dominantni dobavljači električne nergije  vrlo brzo će i u BiH biti uspostavljena berza struje, a kupcima se otvoriti mogućnost da je kupuju negdje drugdje što bi moglo dodatno otežati položaj ovih preduzeća.

(Interview.ba) Foto:BN

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Профа

25.01.2024 22:06

БАНКРОТ, КОЛАПС 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Re

26.01.2024 07:47

Srecan sedamnaesti dan Dana Republike Srpske. Neka zivi prelepa, vecna, stabilna i neupitna, neka nama dronova i jarbola. Srbuj mo!

Name

Hercegovac

25.01.2024 22:20

Ovim našim rukovodiocima kako čovjek da vjeruje? Jedni u klin ,drugi u ploču ,ona narodna.

ODGOVORITE
Name

Mo

25.01.2024 22:31

Gdje nece biti, dok svaki sektaski sefic i direktorcic obezbijedi sebi nekoliko vila, rezidencija, stanova, hacijendi i ranceva.. nakupi se bogami

ODGOVORITE
Name

Ne talasaj

25.01.2024 22:37

Još mi i to sad navrat natovariti. Po meni će da puca a ne po njima. Penzija 9,2%, a struja će da rikne 20%

ODGOVORITE
Name

điđi miđi

25.01.2024 22:57

Ne kontam, nemaju konkurenciju, a u dubiozi. Kako? Evo recimo ministar Nešić će se uspešno izboriti protiv dilera narkotika, jer je konkurencija u pitanju. Smanjiće cenu svoje robe, konkurencija ne može da prati i nema konkurencije. Mudar je Neške, hehe...

ODGOVORITE
Name

Goran

25.01.2024 22:59

Samo budala ne zna da ste prezaduženi, neka novih automobila i savjetujem vam da kupite i koji helikopter, a mozda i avion jbg. treba se putovati. Gadno je iz konjskih kola preci na Mercedesa, ne znam kako ce se ovaj papa naci u toj limuzini.

ODGOVORITE
Name

Snaci ce se

25.01.2024 23:52

Luka, Bubuleja,Sapura... ali samo kratko, dok se sve ne ispita....hahaha

Name

H E

25.01.2024 23:21

HE Visegrad ima 410 uhljeba a treba joj 110 radnika na 315mw instalisane snage. Sve sekta zapošljava u ciklusima bez konkursa uz obavezne glasove. Nije vazno zanimanje nema niko elektrostruke samo se crvena knjizica gleda.

ODGOVORITE
Name

Alo

25.01.2024 23:37

Kao da je to bitno. Bitno je da imamo republiku, drzavu, Mladiceve grafite i trobojke na svakom cosku i krivini, i da srbujemo. Mani nas tamo neke elektroprivrede, ko to jos cita?

ODGOVORITE
Name

Lune

26.01.2024 01:06

Svagde na svijetu Elektro privreda Je naj jednostavnija grana I najvise Profita donosi u svakoj drzavi Samo u RS posluje sa gubitkom Imali kakav ekonomista da objasni tu Formulu ili neko toliko ponizava I vredja Ljudsku intelligenciju

ODGOVORITE
Name

Lune

26.01.2024 01:09

U RS najveca dva gubitasa Sume Srbske I Elektro privreda pa to nije moguce I da najgori okupator vlada ,prijavio bi Malo profita kod Ronhila I bratije Samo gubitak

ODGOVORITE
Name

Sram vas bilo

26.01.2024 01:18

Bagro pljsckaska, nesposobna. Luka Petrovic je zlo, zelen bor bi se u njegovim pohleonim sapama osusio. A ni Kovacevic nije bio manji lopov. Kako Elektroprivreda moze biti u minusu? Gadite mi se. Treba vam oolupati ta preskupa auta. Fuj olosu🤮

ODGOVORITE
Name

Pele

26.01.2024 04:53

Prodajte je Madjarima i skratite muke.

ODGOVORITE
Name

Pohapsiti kriminalce

26.01.2024 05:49

Masnokosi direktor Elektro Bijeljine je najveci kriminalac u elektroprivredi, dosao busnih carapa sad nekoliko miliona ima. Malo mu i to pa sad trazi da ga postave na mjesto direktora Elektroprivrede jer najvise od svih direktora moze love za SNSD i sebe licno da izvuce.

ODGOVORITE
Name

Ja

26.01.2024 06:41

Svi znate ko su kradljivci, gdje su, sta imaju. Zalud je, ovdje, piskarati. Oduzeti im svima, sve, jedino rješenje. Bilo je poštenih, koje ste pljuvali, na žalost... Preuzmite nesto, ne kucajte, ovdje, u prazno vam je!

ODGOVORITE
Name

Posten

26.01.2024 07:30

Stabilna I neupitna nema sta.Nemoze nam niko nista .Sami cemo se raspast narod raselit firme prodat pare pokrast

ODGOVORITE
Name

Stranix

26.01.2024 07:55

Nova kočija se kupila za skoro 200 milja kermi a prezaduzeni ,pa tu firmu bi bolje vodio Sir Oliver .Zemljo otvori se da probijemo duplo dno.

ODGOVORITE
Name

Pitanje za Dodika

26.01.2024 10:33

Šta te druze sprečava da otjeras direktora i postaviš stručno lice sa iskustvom? Šta ti to neda da skidaš nezajazljive direktore sa drzavnih firmi? Zašto gledaš kradju i kriminal oko sebe a Predsjednik si tog entiteta u BiH i možeš sve da uvedeš u red? Jesi li Ti još taj veliki Baja ili samo glumis velikog a ne smijes nikome ništa? Šta to tako znacajno drži tog policajca na mjestu Ministra i to najžešćeg ministarstva u Vladi? Zašto gledaš ekonomsko rasulo u entitetu, kradju i kriminal ljudi koje si postavio ili ti je sve izmaklo kontroli? Zašto narod vidi ono sto ti ne vidiš ili ne smijes da vidiš? Koga se bojiš i čega se bojiš? Ko su ti moćnici koje ne smijes ni pogledati a znaš da kradu i bogate se nemilice? Ko si Ti Milorade?

ODGOVORITE
Name

V

26.01.2024 16:47

Vese li se Srpski rode kako smo mali i šuplji svi se radujemo nekoj propasti firme nisu propale što su veliki krali već što smo im dopustili.Kod nas je narod veseo kad nešto propada umjesto da razmisli koliko je pasivan u svemu gubi sve i likuje da svi stavimo prst na čelo i kažemo svima dosta više imali bi mi svega ovako samo slavite našu propast i pad a mi smo krivi jer smo dopustili sramota treba da je nas jer nismo uzeli ništa u svoje ruke zid i zemlja se ne jedu čime mislite svi da se pohvalite jednog dana kako ste dali đedovinu i ćaćevinu nekome e neka hvala vi se veselite ja neću nikada jer kada mi propadamo propadaju i naša djeca ili odlaze vani da ih roditelji budu željni i umru željni djece unučadi koja će odrasti i ostati u tuđini zaboraviti korjene uprkos prezimenu.Likujte kada ne razmišljate

ODGOVORITE