Alarmantni podaci: U porodičnom nasilju ubijene 72 žene

U poslednjih 10 godina na prostoru BiH u porodičnom nasilju smrtno su stradale 72 žene, dok je 29  muškarca, koji su počinili ta krivična djela, kasnije izvršilo samoubistvo.

Republika Srpska 15.12.2023 | 22:59
Alarmantni podaci: U porodičnom nasilju ubijene 72 žene

Broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja je znatno manjii u odnosu na njihov stvarni broj, jer se žrtve teško odlučuju na ovaj korak, sve do trenutka kada to nasilje postane neizdrživo i kada njen ili život nekog od ostalih članova porodice ne bude ugrožen.

Žrtva porodičnog nasilja, koja je govorila za našu televiziju, opisujući trenutak kada je rješila da prijavi nasilje, rekla je da su prvi udarci počeli nakon što se sa djetetom odselia kod muža u stranu zemlju, gdje je on radio.

“On me je, u pripitom stanju, nabio uz zid, a prije toga me je pljuvao, gađao hranom, jer nisam u 2 sata ujutro htjela da ustanem da mu narežem meze, kako bi on dalje nastavio da pije.”

Kada se žena odluči da prijavi nasilje, neophodno je da institucije odreaguju na adekvatan način

Mila Stojanović iz bijeljnskog Centra za socijalni rad kaže da je važno da žrtva osjeti  podršku i snagu sistema, jer se ženi nakon odluke o izlasku iz zajednice otvara bezbroj drugih pitanja.

Potrebno je da joj taj sistem jasno ponudi moguće solucije. Dodaje da je svakako potrebno da se još da se poradi na tom sistemu.   

Gordana Vidović, predsjednica Udruženja građana “Budućnost“ iz Modriče kaže da je veoma važno da svi, koji rade sa žrtvama, moraju da budu spremni da joj pomognu. “Moramo da joj  pružimo podršku. Ona se plaši jer su je uvijek plašili.

Muž je plašio da će joj oduzeti djecu, da on ima veze, da ona neće moći da opstane u tom gradu, da neće moći da se zaposli, te ona polako počinje da vjeruje u te stvari… Hoću da kažem ženama da ne treba da vjeruju u takve stvari, da se, bez obzira što on možda ima veze, slučajevi sada rješavaju mnogo pozitivnije nego prije 10 – 15 godina.”

Ono što pokazuje koliko je u porastu nasilje u porodici jeste broj lica smještenih u sigurne kuće. U onoj koja se nalazi u Bijeljini, tokom 2023. godine, boravilo je 46 žena i djece, a u prošloj 21 lice. SOS telefon zabilježio je 658 poziva, najviše u drugoj polovini godine.

Ljiljana Lukić iz Fonadcije “Lara” kaže da je mnogo više počelo da se piše i govori o ovom problemu. “Čak i institucije počinju da se pozivaju na odgovornost, mada tu ima odgovornosti svih nas - nevladinih organizacija, koje se bave sprječavanjem nasilja i na cjelokupnom društvu.

Nije cilj da se samo reaguje u slučajevima nasilja, nego da pokušamo na sve moguće načine da se ono preduprijedi i da se njegov procenat smanji.

Nove okolnosti iziskuju novi zakon o nasilju u porodici. Nacrt zakona je usvojen i u toku je njegova priprema.

Gošće emisije “Izazovi” su se složile da dok NS RS ne usvoji ovaj pravni akt mora dosjedno da se primjenjuje postojeći.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bosanski feminizam ..

16.12.2023 05:17

Naravno da normalan čovjek treba i mora osuditi maltretiranje žene supruge , majke ali smrtna stradanja žena u BiH većinom su posljedica bračne prevare.

ODGOVORITE
Name

Re

16.12.2023 08:33

Jel to razlog za zlocine i maltretiranje . Ima sud razvedes se i zivot ide dalje

Name

re

16.12.2023 08:42

Jel ti smatras za prevaru ako neko,nekoga stalno fizicki i psihicki maltretira,i neko ne zeli vise da to trpi,i nezeli vise da zivi,ili bude sa tom osobom?

Name

Bosanska mizoginija

16.12.2023 09:25

Za bracnu prevaru postoji savrseno civilizovano rjesenje, zove se razvod. Nasilje ne treba osuditi vec iskorijeniti, posebno u porodici, a pocnes tako sto naucis svoju djecu da za ubisto zene ne postoji ali. Ni prevara, ni zvocanje, ma ni jedan "argument" koji nasi balkanski muskarci imaju da opravdaju fizicko nasilje nad zenama nisu opravdan razlog, jer takav ne postoji.

Name

Re , Re , Re

16.12.2023 10:45

Ne zamjenjuj teze , poenta mog komentara je , " neprijatelje" u braku ima za posljedicu teška ubistva žena , ljudi ne mogu da podnesu prevaru .Tvoja poruka treba biti upućena podlim , pokvarenim ženama koje vode " paralelni život " u braku , umjesto da se razvedu i mijenjaju partnere kako god žele .Ali ne " bosanske fiministkinje" bi željele u kući rogonju .Centri za socijalni rad trebali bi da često upozoravaju bračne drugove na odredbe zakona o braku .Dakle ako ne možeš shvatiti poentu mog komentara ne baljezgaj , svaki normalan čovjek će osuditi porodično nasilje .

Name

Re bosanski fem...

17.12.2023 08:35

Hocete da kazete,da akcija izaziva reakciju ili da demokratska "moderna" vremena nisu za svako podneblje?

Name

Bio

16.12.2023 08:25

Policija stiti nasilnike, kao vode red u svojoj kuci, zena mora da slusa, kod mene otac od malena 50g i kad je ostario ugnjetavo, uvek ga djavolja policija sud djavolji sistem i djavo štitio, a nas nikad, djavo stiti svoje bozji trpe

ODGOVORITE
Name

MARA

16.12.2023 09:20

SRĐAN PERIŠIĆ, SAVJETNIK MILORADA DODIKA OSUDJEN ZA NASILJE U PORODICI.

ODGOVORITE
Name

Porazna statistika

16.12.2023 09:31

Zalosno. Mora li covek uvek da reaguje na"prvu"?

ODGOVORITE
Name

Re Bosanska mizoginja

16.12.2023 13:47

Ubistva žena zbog " paralelnog života"; nije imanentnost BiH , to se dogadja u cijelom svijetu ,čak više nego u BiH .Razvod je idealno rješenje , ali " bosanskim Feminstkinjama" nije do razvoda , one vole brak i ljubavnika x dakle žele bračne benefite i slobodan seksualni život , takav film ...zna biti koban za glavnu glumicu .

ODGOVORITE