Алармантни подаци: У породичном насиљу убијене 72 жене

У последњих 10 година на простору БиХ у породичном насиљу смртно су страдале 72 жене, док је 29  мушкарца, који су починили та кривична дјела, касније извршило самоубиство.

Република Српска 15.12.2023 | 22:59
Алармантни подаци: У породичном насиљу убијене 72 жене

Број пријављених случајева породичног насиља је знатно мањии у односу на њихов стварни број, јер се жртве тешко одлучују на овај корак, све до тренутка када то насиље постане неиздрживо и када њен или живот неког од осталих чланова породице не буде угрожен.

Жртва породичног насиља, која је говорила за нашу телевизију, описујући тренутак када је рјешила да пријави насиље, рекла је да су први ударци почели након што се са дјететом одселиа код мужа у страну земљу, гдје је он радио.

“Он ме је, у припитом стању, набио уз зид, а прије тога ме је пљувао, гађао храном, јер нисам у 2 сата ујутро хтјела да устанем да му нарежем мезе, како би он даље наставио да пије.”

Када се жена одлучи да пријави насиље, неопходно је да институције одреагују на адекватан начин

Мила Стојановић из бијељнског Центра за социјални рад каже да је важно да жртва осјети  подршку и снагу система, јер се жени након одлуке о изласку из заједнице отвара безброј других питања.

Потребно је да јој тај систем јасно понуди могуће солуције. Додаје да је свакако потребно да се још да се поради на том систему.   

Гордана Видовић, предсједница Удружења грађана “Будућност“ из Модриче каже да је веома важно да сви, који раде са жртвама, морају да буду спремни да јој помогну. “Морамо да јој  пружимо подршку. Она се плаши јер су је увијек плашили.

Муж је плашио да ће јој одузети дјецу, да он има везе, да она неће моћи да опстане у том граду, да неће моћи да се запосли, те она полако почиње да вјерује у те ствари… Хоћу да кажем женама да не треба да вјерују у такве ствари, да се, без обзира што он можда има везе, случајеви сада рјешавају много позитивније него прије 10 – 15 година.”

Оно што показује колико је у порасту насиље у породици јесте број лица смјештених у сигурне куће. У оној која се налази у Бијељини, током 2023. године, боравило је 46 жена и дјеце, а у прошлој 21 лице. СОС телефон забиљежио је 658 позива, највише у другој половини године.

Љиљана Лукић из Фонадције “Лара” каже да је много више почело да се пише и говори о овом проблему. “Чак и институције почињу да се позивају на одговорност, мада ту има одговорности свих нас - невладиних организација, које се баве спрјечавањем насиља и на цјелокупном друштву.

Није циљ да се само реагује у случајевима насиља, него да покушамо на све могуће начине да се оно предуприједи и да се његов проценат смањи.

Нове околности изискују нови закон о насиљу у породици. Нацрт закона је усвојен и у току је његова припрема.

Гошће емисије “Изазови” су се сложиле да док НС РС не усвоји овај правни акт мора досједно да се примјењује постојећи.