У Шумама Српске има "гостујућих" фиктивних радника

"Неки од њих исплаћују тек децембарске плате. Препознали смо проблеме који нагризају ЈП а то је пуно фиктивних трошкова, али и велики број "гостујућих" фиктивних радника, који су на списку али не и на послу. Ми ћемо кренути да објављујемо имена и презимена ових радника и оних који их штите", казао је Павловић.

Република Српска 29.04.2024 | 14:47
У Шумама Српске има "гостујућих" фиктивних радника

Драгана Врабичич, предсједница Синдиката радника градјевинарства и стамбено-комуналне дјелатности, истакла је да је константно грана градјевинарства задња по плати, а комуналне дјелатности су у мало бољем стању.

"Стање је мало поправљено растом најнизе плате. Непостојање гранских колективних уговори су велики проблем јер се не постују радничка права. Оно на чему морамо да радимо јесте да се поправи статус радника, а то се може постици новим начином система плате", казала је она на конференцији за новинаре.

Према њеним ријечима, утврђивањем минимума плата за раднике, у великој мјери би помогли радницима, јер послодавци злоупотребљавају ту најнижу плату.

"Још један проблем је лоша заштита на раду. Свједоци смо честих повреда и смртних случајева у грађевинарству. Разлог недостатка радника у овом сектору је одлазак радника али и то што људи неће да раде за минималну плату. Морамо стварати нову генерацију људи који ће остати на овим просторима који ће имати добру плату, адекватну заштиту на раду", казала је.

Просјечна плата исплаћена у грађевинарству у марту је 1097 КМ.  

Предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС Владо Павловић истакао је да је стање у овом синдикату по питању радничикх права на ивици незадовољства радника.

"Оно чиме можемо да се похвалимо јесу колективни уговори на нивоу предузећа. Кад је у питању синдикална организација Шуме РС сва права смо морали да остварујемо штрајковима. Остварена су права по питању колективних уговора. Имамо неколицину радника који су миљеници предузећа и који су нам опозиција у преговорима, казао је Павловић.

Он је рекао да један број газдинстава поштује цијену рада, а нека још не знају шта је то исплаћени фенинг на основу плата у 2024. години.

"Неки од њих исплаћују тек децембарске плате. Препознали смо проблеме који нагризају ЈП а то је пуно фиктивних трошкова, али и велики број "гостујућих" фиктивних радника, који су на списку али не и на послу. Ми ћемо кренути да објављујемо имена и презимена ових радника и оних који их штите", казао је Павловић.

Он је упитао -  Шта ради Бранко Тасовац у Требињу, као радник дирекције јавног предузећа, за кога имају индиције да му се чак плаћа и кирија пословног простора?!

Наводи да их има таквих око 500.

"Ми смо институционално тражили да се ти људи идентификују. Из Шума РС нам је речено да нема ни једног фиктивног радника", казао је.

(БН) Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Гоги Са

29.04.2024 15:08

Чуј ово, почећемо објављивати имена фиктивних радника, хахахаха.. Значи све знају а неће да објаве.- Само шишај овце, до голе коже...јека блеје..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.04.2024 15:45

У Електропривреди се годинама налази Милетов кум Мирослав Вукосављевиц и прима масну плату иако има само заврсену пољопривредну сколу, а тек понекад оде тамо.

Name

Ре

29.04.2024 16:43

Сам Вишковић је рекао да ће изађи са људима кои не долазе на посао у владу а примају плати и шта би, они воле РС јер сусе удружили у пљачкању и засад за то не одговарају.

Name

Xxx

29.04.2024 15:08

Добили сте новог директора који це да опустоси суме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

29.04.2024 15:08

Сада сте ,тек, препознали овај проблем?? Па то траје вец 25 година и сваки ,нови, директор или министар који је долазио на ту дузност знао је за те марифетлуке и лоповлуке. И ? Ниста. Они су наставили то исто да раде, пи наредби врха СНСД, а за узврат су сви, али бас сви обогатили,енормно, за вријеме свог мандата, ма колико он дуго трајао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

29.04.2024 15:20

Поште Српске су све растуриле од јавних предузећа,оствариле приход у 2023 од 2300000км кад се одбију сви расходи,што о томе не пишете мало....

ОДГОВОРИТЕ
Name

...м

29.04.2024 18:23

Зато сто су поште постале горе од банака! На 5 КМ уплате узму 1,20 КМ .Пљачка.

Name

Владо Павловићу

29.04.2024 15:37

Зашто је синдикат ћутимо на бруталну пљачку ЈПШ у 2021/22 година, тада је цијена цијепаног дрвета на европском тржишту за један метар кубни (једна палета) скочила са 200 КМ на 350 КМ огрева, а ЈПШ уместо да дигне цијену огрева она наставила продавати по цијени из 2020 године од 83 КМ. У периоду 2021/22 година ЈПШ на овај начин је оштећено за , најмање 125.000.000 КМ, што се тада Влади ниси јављао, сада је касно, ЈПШ је пред сломом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа

29.04.2024 15:54

А фиктивни превози, људи промјену личну карту у другу средину и добијају око 250 маркица и директори кажу све је то по закону откуд ми знамо путују ли они-катастрофа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.04.2024 21:57

Па има фиктивних радника и у опстини Соколац сто је Цицко напримао и то све они сто су добростојеци,сто о томе не писете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњив посао

29.04.2024 22:10

Ко им је дозволио пословање неконтам зашто полиција муп ,сипа неради свој посао људи покрадосе милионе марака на штету локалних заједница и грађана републике српске...

ОДГОВОРИТЕ