Pat-pozicija za kandidate za parl. vojnog povjerenika

- Trenutno imamo jednu tešku situaciju u smislu pat-pozicije. Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost broji 12 članova, odnosno šest iz Predstavničkog i isto toliko i iz Doma naroda, koji su i predstavnici konstitutivnih naroda. Kandidat da bi bio izabran za parlamentarnog vojnog povjerenika treba da dobije najmanje sedam glasova - rekao je “Glasu” Šiljegović.

Bosna i Hercegovina 07.08.2023 | 10:48
Pat-pozicija za kandidate za parl. vojnog povjerenika

Nijedan od četiri prijavljena kandidata za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika nema trenutno dovoljan broj glasova da bi bio izabran za tu funkciju, a kako sada stvari stoje, odluku kome će pripasti to mjesto donijeće SNSD i HDZ BiH.

Bošku Šiljegoviću, koji je na poziciji parlamentarnog vojnog povjerenika proveo 14 godina, mandat je istekao još u martu ove godine, nakon čega je pokrenuta procedura izbora njegovog nasljednika.

Proceduru je pokrenula Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, a na njihovu adresu prema saznanjima “Glasa Srpske” stigla su četiri imena i to Zoran Žuža, koji je kandidat SNSD-a, dok je Nikola Lovrinović prijedlog HDZ-a BiH. Pored njih komisija je dobila još dva imena i to Mehmeda Bradarića iz SDP-a, dok i SDA ima svog kandidata i to Hazima Rančića.

- Trenutno imamo jednu tešku situaciju u smislu pat-pozicije. Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost broji 12 članova, odnosno šest iz Predstavničkog i isto toliko i iz Doma naroda, koji su i predstavnici konstitutivnih naroda. Kandidat da bi bio izabran za parlamentarnog vojnog povjerenika treba da dobije najmanje sedam glasova - rekao je “Glasu” Šiljegović.

Žuža bi, kako sada stvari stoje, mogao da ima četiri glasa, Lovrinović tri, a ostalih pet glasova iz komisije pripalo bi kandidatima SDP-a i SDA.

- Niko od njih na kvalifikovanoj komisiji ne može dobiti sedam glasova, a niko neće da odustane od svog kandidata. Vjerovatno će proces izbora parlamentarnog vojnog povjerenika biti poništen dok ne bude postignut politički dogovor, odnosno da li će to mjesto pripasti Srbima ili Hrvatima, jer Bošnjacima svakako ne bi trebalo da pripadne, oni imaju ministra odbrane, ali i predsjednika Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost i generalnog inspektora - kazao je Šiljegović.

Smatra da njegov nasljednik treba da bude iz reda srpskog ili eventualno hrvatskog naroda.

- Statusno ta pozicija je u rangu zamjenika ministra, a institucionalno nezavisna institucija Parlamenta BiH. Moraće tu da bude postignut politički dogovor lidera na nivou BiH. SDA vjerovatno neće povući svog kandidata jer su opozicija i imaju tri glasa u Zajedničkoj komisiji. Ostaje dakle još devet glasova, od kojih sedam mora da osvoji kandidat za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika - kazao je Šiljegović.

Njegove navode potvrdili su i u Zajedničkoj komisiji, gdje navode da SNSD neće prepustiti poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika Bošnjacima.

- Na sjednici komisije još nije razmatran prijedlog kandidata za parlamentarnog vojnog povjerenika. Plan je da se politički akteri usaglase kome će ta pozicija pripasti. Prema stavu predstavnika Srpske smatramo da na toj funkciji treba da bude Srbin. Međutim, kolege iz HDZ-a smatraju da na toj poziciji treba da bude neko iz hrvatskog naroda - rekla je “Glasu” član Zajedničke komisije za odbranu iz bezbjednost Sanja Vulić i dodala da će u skladu sa dogovorom političkih aktera i glasati na sjednici komisije.

Procedura

Nakon što parlamentarni vojni povjerenik bude izglasan na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, treba da dobije i saglasnost Predstavničkog i Doma naroda.

Nakon toga sve se ponovo vraća na Predstavnički dom, gdje parlamentarni vojni povjerenik treba da položi zakletvu.

- Ta procedura u normalnim okolnostima trebalo bi da traje mjesec i po do dva - kaže Boško Šiljegović.

(Glas Srpske) Foto: Ilustracija/GS

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Lemi

07.08.2023 11:02

Dom naroda,parlamentarna skupstina,predstavnicki dom,bla,bla...Koliko bespotrebnih funkcija i sisanja drzavnig budzeta.Hoce li se obicni narod dozvati pameti,pa da se razidjemo ko ljudi,i imamo normalne drzave kao svi oko nas.Ovako smo vec 30 god u pat poziciji i bicemo jos toliko dok god sluzimo drugima za potkusurivanja.

ODGOVORITE
Name

Pa druže

07.08.2023 11:16

moj,rješenje je jasno.Ustrojiti normalnu republiku,kao što je Srbija,ili Hrvatska. A ko hoće da se razilazi,spakuje kofere i raspali,kud mu je srcu najdraže

Name

Re Pa druže

07.08.2023 22:59

Pa ti si podobro bezabrazan, kao čovjek. Još. Glup si i neobrazovan. Ti si kao domaćin u B i H. A Srbi neka idu. Sa koferom. Pa nismo tako došli. Tu smo VIJEKOVIMA. Imali smo 72 % zemlje u vlasništvu prije Dejtona. A vidiš ,Dejton Nam je zagantovano 49. Znači. Oteto nam je 23 %. Izgleda bio si Srbin, izdajnik. Musliman si /pravoslavne vijere/. Možda Musliman /katoličke vijere/. Pogledaj popis 1.961 god. Pa do Dejtona Musliman. Pa sada Bošnjak. A sanjaš da svi budemo Bosanci. Pa dokle će te mijenjati ruho. I sve bi na štetu Srba, koji su zla preživeli mnoga, a vijeru nisu mijenjali. Mi, Srbi nećemo nikuda iz svog Entiteta RS. Mi vaše ne otimamo. Po osnovu čega Vi svojatate sebi cijelu B i H. Objasnite u novom komentaru. Mi smo na svome. Ostajemo u Zavičaju, gdje smo rođeni.

Name

Popaj!

07.08.2023 11:11

Uvijek ste na mjesta od ministara do pomoćnika kojekakvih dodavača postavljali likove koji nisu služili ni vojsku,koji su bili kojekakvi šlosei,popići,revizori u BDP-u, a generali i kdanti su bili poslušni stranački špijunčići koji su mogli i ,,znali,,odgovoriti stranačkim liderima i slušati što im se ,,naredi od političkih voda,,...ne mislim da će i dalje biti razlike, a šta oni i treba da ,doprinose,,...se da formalizuju vojnu organizacija čemu ona i služi....se da ima na papiru i troši budžet.

ODGOVORITE
Name

Ispravno

07.08.2023 12:08

Bas tako i nama u sijaspori ako ne odgovara niko nam ne brani da se vratimo nazad svi kukamo kako nije dobro u Njemackoj a niko se ne vraca

Name

re

07.08.2023 13:16

Jesi li mislio na revizora u GSP...... Imamo mi još stručnjaka za sve i svašta....

Name

Rambo

07.08.2023 11:40

Samo vrijeme provedeno na toj funkciji doticnog dzabalebarosa sve govori,a takvih je mnogo!

ODGOVORITE
Name

Re Pa druže

07.08.2023 11:53

Koju republiku kog naroda hoces opet 1992 pa nemoze imamo svoju Republiku Dejton garantuje

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

07.08.2023 11:54

Čija je ovo vojska

ODGOVORITE
Name

055

07.08.2023 11:56

Koje je ovo zamlaćivanje,kakva vojska BiH?

ODGOVORITE
Name

387

07.08.2023 13:41

Ona koja štiti i tebe i mene i sve ostale da se više nikad ne ponovi 92 ! Zato što brže u NATO jer smo i svakako već tamo samo što to neki navodno ne vide 🙂

Name

Re Re Pa Druže

08.08.2023 15:25

Sve tacno napisano samo si zaboravio napisat da je sad na zapadu pozeljno rec da si Srbin. Ako kazes da si Bosanac smatraju te za nekog manje vrednog.Neznam sta kazu ovi iz Federacije kad se zaposljavaju,verovatno Srbi

ODGOVORITE