Sukobi na Kosmetu su kontinuirani (VIDEO)

Sukobi na KiM nisu nastali kao posljedica trenutnih dešavanja,to su kontinurani sukobi koji se koriste u svrhu učvršćivanja kosovske državnosti,odnosno da se obezbjedi međunarodni subjektivitet Kosova kao države, prokometarlisali su poslednje sukobe na sjeveru Kosova, sagovornici emisije Globalno BN TV.

Srbija 07.06.2023 | 22:06
Sukobi na Kosmetu su kontinuirani (VIDEO)

- Tokom višednevne eskalacije krize na sjeveru Kosova, prvi put smo mogli da vidimo situaciju u kojoj međunarodna misija KFOR-a dolazi da čuva pripadnike policijskih snaga od civilnog stanovništva, rekao je gost emisije Globalno Vladan Radulović.

On kaže da je tokom sukoba  povrijeđeno više Srba, što Prištinu nije spriječilo da izda saopštenje, u kojem je navela da su Srbi tokom protesta koristili vatreno oružje i eksplozivna sredstva.

“Bez formiranja ZSO ili Asocijacije sa srpskom većinom to neće moći da se riješi  i da će naši predstavnici istrajati da se ta zajednica formira, a KFOR i ostali zaduženi za stanje bezbjednosti na Kosovu moraju preduzeti više mjera i ozbiljnijih koraka da se životi Srba zaštite”,rekao je general u penziji Vinko Pandurević.

Dodaje da je vlast u Beogradu podigla borbenu gotovost vojske na najviši nivo.

“Mi ne možemo da uđemo na Kosovo da bi štitili integritet Srbije, njega štiti Rezolucija 1244, ali dio te rezolucije nama ne dozvoljava da uđemo na Kosovo, a taj vojno-tehnički sporazum je utkan u tu rezoluciju. Ipak, izazavalo je to određenu zebnju i zabrinutost na Zapadu, zato sada u novim prijedlozima deeskalacije problema traži se da se vojska Srbije povuče sa tih dijelova ili da smanji nivo borbene gotovosti. Mi smo uvijek rekli nećemo ući u sukobe, ali da prepustimo prebijanje i progon našeg stanovništva,onda je apsurd zbog čega imamo vojsku.”

Nakon izbijanja sukoba, pale su i prve sankcije. Neočekivano,oštrice Zapada bile su usmjerene ka Aljbinu Kurtiju,a ne ka Beogradu.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, 

Poslednji napadi ukrajinske vojske na Moskvu i Belgorodsku oblast,izazvali su dosta pažnje,ostavljajući otvoreno pitanje koja je sledeća faza rata,da li je jedino presotala nuklearna. kazao je on. 

“Ukoliko bi došlo do neke nuklearne havarije, posljedice bi bile štetnije,nego u Černobilju”,odgovara Radulović

"U ovom formatu ruska specijalna vojna operacija dugo ne može trajati,ona mora da preraste u neku novu fazu,a to je sa mnogo više snaga,mnogo više pokreta i odlučnosti”,smatra Pandurević

- Iako neke stvari mogu da se dese preko noći,na osnovu posljednjih izjava ukrajinske,odnosno ruske strane,mir nije ni na vidiku,zaključili su sagovornici emisije Globalno BN TV.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

//

07.06.2023 22:53

DA. JASNO NAM JE DA JE SVE PO PLANU NAŠIH BIJEKOVNIH NEPRIJATELJA I KONTINUIRANO. TITO. PUŠTAJUĆI ŠIPTARE SLOBODNO DA DOLAZE IZ ALBANIJE, NAJVIŠE JE UČINIO PROTIV SRBA. RANKOVIĆ . ZATIM IZGRADNJA KOSOVA. I AUTONOMIJA KIMA. I TO JE TO.

ODGOVORITE
Name

BMK

07.06.2023 23:54

Srbi su jedini krivci za KiM, svi su sutjeli kad su se prodavala srpska imanja za velike pare, i svi su branili KIM iz BG.. a zbog cega nisu preselili sve instiitucije Srbije na KIM.... A sad ce "lebac" da pojeftini 3 dinara,i narod odusevljen!!

Name

2017

07.06.2023 23:40

...i slanje voz crkve od strane Bg je izazvalo krizu koja traje od tada. I ovi zadnji nemiri imaju izvor u provikaciji Bg iz 2017!

ODGOVORITE
Name

Ta idi bre bolan

08.06.2023 00:29

A kakve veze taj penzionisani i od Haga presuđeni 'general' sa Sokoca uopšte ima sa Kosovom i stanjem na Kosovu..??!!

ODGOVORITE
Name

Re KRALJ

08.06.2023 07:27

U PRAVU STE. TITO JE SMIJENIO RANKOVIĆA, SA FUNKCIJE, KADA MU JE ON TO PREDOČIO. I JOŠ GORE. TITO IZGRADIO KIM I DAO MU JE AUTONOMIJU. A ZA VEĆI BROJ SRBA U KNINSKOJ KRAJINI NIJE DAO AUTONOMIJU. SVE NAM JE TO OD NJEGA LIČNO.

ODGOVORITE