Poraz slobodnog novinarstva i demokratije

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju porazom demokratije, slobodnog društva i slobodnog novinarstva današnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da usvoji Nacrt zakona kojim se predviđa kriminalizacija klevete.

Republika Srpska 23.03.2023 | 16:42
Poraz slobodnog novinarstva i demokratije

"Ovaj postupak treba zapamtiti kao školski primjer neodgovornog postupanja 49 narodnih poslanika koji su, glasajući „za“, svoje glasače – građane Republike Srpske, novinare, medije, organizacije civilnog društva i sve druge institucije i organizacije lišili prava na slobodu izražavanja i mišljenja, slobodnog širenja i primanja informacija", stoji u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH  i Linija za pomoć novinarima.

"Osim nepoštivanja interesa građana, vladajuća koalicija u NSRS je pokazala ne samo da ne poznaje međunarodne standarde zaštite slobode izražavanja i medija, već da ne poštuje prijedloge, zahtjeve i preporuke domaćih medija i novinarskih asocijacija, međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Vijeća Evrope, OSCE-a, evropskih medijskih asocijacija, ambasada i svih drugih koji su pokušali objasniti poslanicima štetnost njihovog postupka i ograničavanja prava na slobodu izražavanja", dodaju u saopštenju.

UO BH novinara naglašava da neće pristati na bilo kakvu raspravu o nacrtu ovog zakona.

"Najmanje što očekujemo u narednim danima od Vlade Republike Srpske jeste povlačenje zakona iz parlamentarne procedure na prvom idućem zasjedanju. BH novinari pozivaju sve druge novinare, novinarske asocijacije, medije i aktiviste da stave na stand by ovaj proces, isključe se iz javnih kosultacija i ne daju bilo kakav legitimitet SNSD-u i njegovim političkim satelitima", kategorični su u Upravnog odbora Udruženja BH  i Linija za pomoć novinarima.

Naglašavaju da imaju samo jedan zahtjev: povucite Nacrt zakona iz daljnje skupštinske procedure! Nikada nećemo pristati na medijski mrak i trgovinu našim pravom na slobodu izražavanja.  

"Zbog gušenja slobode medija desetine portala u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su zatamnili svoje stranice. Taj mrak je još uvijek simboličan. Ukoliko kleveta bude kriminalizirana na način na koji su to zamislile vladajuće strukture u RS, medijski mrak, ali i mrak za sve slobodnomisleće građane će postati surova realnost", stoji u saopštenju.

Istovremeno, BH novinari najavljuju još snažniju kampanju protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj i cijeloj  Bosni i Hercegovini, kao i korištenje svih međunarodnih instrumenata za odbranu prava na slobodu izražavanja i slobodu medija. 

(BN)  Foto: Nezavisne

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Вишеград

23.03.2023 15:55

Свих 49 посланика треба бојкотовати на сваком кораку и у свако вријеме.Слушам ону ању љубојевић причс о својој баки шта је доживела од новинара и коментара на порталимабзато што је скупљала,у преводу куповала гласове за њу.Па нико није коментарисао њену бабу шта ради у свом стану или дворишту.Она је изашла на улицу и на јавном простору рафила то што је радила.И самим тим није нарушена њена приватност.Лујка сања вулић,а и ова ања љубојевић змијица мала

ODGOVORITE
Name

obrisani

23.03.2023 16:04

Ne zatamnjujte stranice.Oni to i hoce.Za informisanje imamo RTRS i ATV,objektivne i nepristrasne.Izgoreli dabogda..Zar za ovo izgibe onolika mladost devedesetih?O narode glupi.Svasta ces ti jos zbog svoje naivnosti i podvodljivosti docekati.Ovo je tek pocetak.

ODGOVORITE
Name

Re Obrisani

23.03.2023 17:23

Odličan komentar?

Name

Re

23.03.2023 17:24

Treba bojkotovati tv pretplatu. Oni su jedina fabrika lazi.

Name

re

23.03.2023 17:46

Auuuuu,jel to vise nesmijem klevetati komsiju po selu,da je jb od drugog komsije krmacu,i da su se zaljubili jedno u drugo?

Name

Milokrade

23.03.2023 17:48

Ovo je tvoj zakon tebi hlje bitno da se negovori o tvom kriminalu al pamtimo mi dobro docice i sledeci izbori necemo mi zaboraviti sva vasa nedjela bez obzira dali smjeli ili nesmjeli komentaristi dozivjeces gori debakl nego sto ste dizivjeli u Bijeljini u pokusaju opoziva Ljubise Petrovica

Name

Koji poraz

23.03.2023 16:12

Ni do sada nismo imali ni slobodno novinarstvo ni demokratije. Tako će i ostati

ODGOVORITE
Name

re

23.03.2023 17:44

Ma neka kaznjavaju klevetu,lazi,psovanje,tuce,nebi li se kulturi bar malo naucili,najlakse je nesto izmisliti,i blatiti ljude

Name

Milan

23.03.2023 16:43

Ovo je zaštita slobode govora i stvaranje zdravih međuljudskih odnosa, a u svakom skučaju je poraz jednog zla koje je bilo nekažnjeno!

ODGOVORITE
Name

Petar

23.03.2023 18:31

O Milane, Dodikova jedna slugo, nema lijeka za tvoju bolest.

Name

Re Milan

23.03.2023 19:04

E,budalo. Tebi je vec kasno da se javis veterinaru.

Name

Milan za Petar

23.03.2023 19:19

Ti prestani biti potrčko i slina onih koji finansiraju klevetanje!

Name

Re Milan

23.03.2023 19:39

Zar nema niko u kuci da te vodi doktoru?

Name

Rt

23.03.2023 16:50

Organizujte proteste

ODGOVORITE
Name

mr

23.03.2023 17:39

Narod ima vlast koju je birao i kakvu zaslužuje. Kakav narod takva vlast. Tačka.

ODGOVORITE
Name

Gadnaipodmukla

23.03.2023 17:56

Diktatura je na vlasti od kada su disli crveni kmeri na tenkovima, na silu dovedeni. Sada je definitivno ozvanicena tiranija slobodne misli, slobode govora, slobode zivljenja, svih vidova slobode, koji se guse autokratskim, bahatim, necovjecnim, primitivnim nacinom vladanja, tj. mucenja naroda. Ovako brutalno i podmuklo vladanje narodom, kriminal i korupcija u svim oblastima zivljenja, apsolutno nepostojanje institucija, gazenje gvozdenom cizmom, predstavlja psihopatsko izivljavanje "probranih cuvara Srbske" , koji su od danas zvnicni tirjani i unistitelji tzv. svog naroda.

ODGOVORITE
Name

Akademska zajednica

23.03.2023 19:25

Sada ce NASA nezavisna Akademska zajednica , univerziteti I akademija nauka ostro reagovati. Uh uh pa to su svi iz Snsda. Omladino bjezi sto prije

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2023 04:52

Moji su pobjegli radi vlasti ovih koje ti podržavaš

Name

miro

23.03.2023 19:25

Promjena na tabeli, prvo mjesto preuzima RS, S Koreja pala na drugo mjesto

ODGOVORITE