Odbrana zatražila ukidanje pritvora nakon ostavke

Odbrana Miloša Lučića, osumnjičenog za više korupcijskih djela, zatražila je ukidanje pritvora nakon što je prihvaćena ostavka koju je podnio na dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska 26.12.2022 | 18:22
Odbrana zatražila ukidanje pritvora nakon ostavke

Tužilaštvo se protivilo ukidanju pritvora, navodeći da osumnjičeni i dalje može uticati na svjedoke bez obzira što nije na ministarskoj poziciji.

Advokat Vasvija Vidović je navela da je Apelaciono vijeće u rješenju o pritvoru kao naročitu okolnost navelo da Lučić sa pozicije ministra može uticati na dokumentaciju i zaposlene u ministarstvu. Ona je rekla da je Lučić podnio ostavku i da je ona prihvaćena 12. decembra.

- S obzirom da je taj položaj ministra poslužio kao osnov za postojanje naročitih okolnosti, on je otpao... Nema više nadređeni položaj - istakla je Vidović.

Prema njenim riječima, to što Lučić više nije ministar nije nova okolnost koja bi mogla uticati na ukidanje pritvora.

Tužitelj Elvira Stanojlović protivila se ukidanju pritvora osumnjičenom, napomenuvši da je sud utvrdio da bi on mogao ometati tok postupka uticajem na svjedoke i saosumnjičene u ovoj složenoj istrazi.

- Time što nije ministar nije otklonjena opasnost... Imao je vrlo bliske saradnike preko kojih može posredno uticati - istakla je Stanojlović.

Ona je dodala da je iskaz Mahmutovića potkrijepljen drugim dokazima, a da njegovi medijski istupi nisu relevantni za postupak.

Tužiteljica je kazala da je do sada saslušano pet svjedoka i da se istaga nastavlja.

Lučić je uhapšen 6. decembra i tada je saopšteno da je osumnjičen za zloupotrebu položaja, pronevjeru u službi, te prevaru u službi. Prvobitno je bio u kućnom pritvoru, ali mu je nakon žalbe Tužilaštva određen pritvor.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Odbrane za ukidanje pritvora, piše BIRN.

(Avaz   Foto:Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

tigar

26.12.2022 19:21

stara matrica bacanje prašine u oči građanima omogućite svakom građaninu da tako pokrede pa ga pustite da se brani sa siobode zašto borca za 2 m drva niste pustili da se brani sa slobode

ODGOVORITE
Name

Debili

27.12.2022 06:42

Znaci ,pokradi drzavu i narod ,pokupi novce i pod pritiskom javnosti podnesi ostavku na funkciju i bices osloboden optuzbi za pljacku drzave,,e sektasi dobar vam je taj vas zakon za pljackase al nije ni cudo kad vam predsjednik dode na celo drzave tako sto pokrade izbore

Name

Komsija

26.12.2022 19:48

Kad se nemozete dogovoriti pustite ga kuci ili platite hotel pa nek uziva, takve treba na prisilni rad sa prugastim truljama da mu vise ne padne na pamet. Isto mi nije jasno ili nevaljaju zakoni kad advokati za svaku lopuzu imaju odbranu. Svima na Balkanu srecni praznici.

ODGOVORITE
Name

Veteran 92

27.12.2022 06:22

Kako se niko nije sjetio da se u zatvorima naprave fabrike, da ti likovi rade, nema džaba jesti piti spavati, grijati se...još im padne na pamet da štrajkuju.

ODGOVORITE
Name

Pera

27.12.2022 07:05

Ja mislimda ovog čovjeka treba nagraditi! Podnio ostavku!! PA oni kao da su zavareni za funkciju, kao da su rođeni kao ministri!!

ODGOVORITE