200 kuća pod vodom, u toku evakuacija stoke

Trenutni vodostaj rijeke Sane je 380 centimetara, a Gomjenice 410 centimetara, a najteža situacija je na području prijedorskih naselja Topolik i Vrbice.

Republika Srpska 10.12.2022 | 21:33
200 kuća pod vodom, u toku evakuacija stoke

Zaplavljeno je oko 200 kuća u tim naseljima u kojima pripadnici Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice konstantno vrše ispumpavanje vode iz stambenim, podrumskih i pomoćnih objekata.

Trenutno nije moguće precizirati u koliko je stambenih objekata ušla voda, ali podaci sa terena govore da ih ima i da će više podataka biti već u jutarnjim časovima, navedeno je u saopštenju Štaba za vanredne situacije.

Jedna porodica je evakuisana iz Topolika na bezbjedno mjesto kod rodbine i ovim putem se građani informišu da se za slučaj potrebe evakuacije čamcem mogu obratiti na broj Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice 123.

Svim subjektima naloženo je dežurstvo i praćenje stanja na terenu i dat zadatak da se pruža maksimalna pomoć stanovništvu kako bi se spriječila još veća šteta od ove koju su padavine već pričinile.

Štab za vanredne situacije naložio je svim subjektima zaštite stalno dežurstvo i stavljanje na raspolaganje građanima Prijedora za potrebe ispumpavanja vode i eventualne evakuacije čamcima iz zaplavljenog područja.

Na području Novog Grada zbog izlijevanja rijeke Japre u toku je evakuacija stoke. 

(BN/ foto: BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Prijedorcanin P.

10.12.2022 21:13

Sta kaze Javor ,situacija je kriticna i pratimo situaciju??!!To ovi jadnici iz Vrbica ne znaju dok im gradonacelnik koji je pao s Marsa nije to rekao.Prije samo mjesec dana je navedeni strucnjak stanovnicima tog naselja obecao rjesavanje plavljenja po hitnom postupku,i?Mozda se ceka veliki guru iz Laktasa da dodje i da raji po 100 km i usput obeca 15 miliona ....?

ODGOVORITE
Name

re

10.12.2022 21:56

Ne treba nikoga žaliti ko je glasao za trenutnu vlast.Uzeli su po 100 ili -200KM i sad nek uživaju.

Name

Mitar

10.12.2022 22:16

Kakve veze sad Javor ima sa ovim. Pitanje je sta su prethodni radili. Dajte ljudi, da se do prije 10 godina problem sa poplavama u prijedoru nije moga rijesiti. Sta bi sa kanalizacijom u tukovima, sta se cekalo 20 godina

Name

Dragan

10.12.2022 22:16

Guru je na suvom.Raspodjela fotelja,a vi plivajte,od miliona nema ništa,izbori su završeni

Name

Re

10.12.2022 22:38

Najgore sto nisu samo Vrbice, poplavilo je sad i mnogo objekata u gradu, po selima uz Sanu, uzvodno Gomjenica, iznad ribnjaka, pa P.Gaj, Ljubija... imam utisak da su smislili nacin kako bi mogli svakih godinu-dvije prati pare poplavama, pa sad plavi i tamo gdje nikad nije. Zanimljivo, osim BNTV koja malo nesto i objavi, nemate ni jednu drugu medijsku kucu da izvjestava o katastrofi, samu prijedorsku tv kucu Kozarski vijesnik, treba ugasiti i to odmah sutra, grupa olosa koja prepise ono sto im drugi napisu da objave, nemaju ni naucni, obrazovni, informativni, kulturni...nikakav program. Glavno pitanje za Administraciju, a to su iz Kozarskog morali pitati jos juce, kad je pocela kisa, imamo li spremne vrece, mehanizaciju, ljude...najavljena je dugotrajna neprekidna kisa. Pola grada pod vodom, nema ni vanrednog stanja...sad se govno, Javor, garant pita sta je to, nikad cuo. Stanivukovic, kakav je takav je, bar je ponudio pomoc njihovih sluzbi. Premijer nije ni to, on se ugradio u milijarde pomoci od proslih poplava, njemu to vise nije interesantno.

Name

Nije mi ih žao

10.12.2022 23:52

Baš oni su glasali za Dodika...

Name

Re:

11.12.2022 01:55

Махараџа је то већ раније урадио. Сад је вакат да се појави и удари камен темељац за тамо нешто и обећа ново брдо пара, само да се мало вода повуче, да може блиндирана лимузина прићи, да се не заглави. За хеликоптер није погодно на овакво невријеме. Лако се то сруши, па оде руљи мозак, а заборавили ђе им је њихов!

Name

Dragan

11.12.2022 06:48

Јел то онај Приједор што покраше гласове у корист Додика.Уживајте сад СЊИМ.

Name

DAVOR

10.12.2022 21:53

Gdje ministar Kabić da riješi sve nezna taj ni pričati

ODGOVORITE
Name

Nevjerojatno

10.12.2022 22:23

Poslije 2014 ljudi i dalje grade kuće na lokacijama gdje treba saglasnost voda srpske, ako ti treba njihova saglasnost znaš da će kad tad doći voda na svoje i ti uložio pola miliona koliko vrijedi ovo sa slike na takvu lokaciju, a vjerojatno i nekoga podplatio da dobije dozvolu

ODGOVORITE
Name

Tako je

11.12.2022 01:19

Kad se ne vodi briga o građanima.Zar osam godina nije bilo dovoljno da se pronađe trajno rješenje kako bi se stanovnici zaštitili od poplava?!Šta rade,ti vajni ministri?!Zašto primaju ogromne plate,i bahate se narodnim novcem??? Hoće li ikada biti kažnjeni oni koji ništa ne rade,a ne odriču se primanja?!Hoće li oni nadoknaditi bar materijalnu štetu,pošto nematerijalnu,nije ni moguće platiti...

ODGOVORITE
Name

BL

11.12.2022 08:11

Popnite se na javor dok voda je ode...

ODGOVORITE
Name

Bok

11.12.2022 09:12

U Prijedoru, ne pamtim da je više palo kiše, kao u zadnjih mjesec, gdje pada svaki dan. Zadnjih 30 sata je na to sve bio pravi potop.HMZ RS se i ne oglašava povodom toga i da kaže jeli to rekord po količini padavina za ovo područje, pošto ne pamtim kišovitiju jesen. Bitno je da se kaže gdje je Dodik i šta je rekao.

ODGOVORITE