Istražiti optužbe i kazniti krivce za izborne krađe

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira napominje da su izbore pratile optužbe za ozbiljne izborne krađe, posebno, ali ne jedino, u slučaju izbora za funkciju predsjednika u Republici Srpskoj. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva nadležne vlasti da bez oklijevanja i u potpunosti istraže ove navode i kazne krivce u skladu sa svim zakonom predviđenim kaznama.

Bosna i Hercegovina 09.12.2022 | 14:05
Istražiti optužbe i kazniti krivce za izborne krađe

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira sastali su se u Sarajevu 8. i 9. decembra 2022. godine. U svjetlu ozbiljnih izazova i mogućnosti sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira je, kako je rečeno, raspravljao o Opštim izborima održanim 2. oktobra, formiranju vlasti, vladavini prava i evroatlantskim integracijama BiH.

Nakon sastanka, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira izdao je komunike u kojem se kaže:

"Članovi Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira pozdravljaju provođenje opštih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 2. oktobra 2022. godine. Prema preliminarnim informacijama Posmatračke misije OEBS/ODIHR-a, izbori su generalno bili provedeni u kompetitivnoj atmosferi i dobro organizovani, ali ih je obilježilo i nepovjerenje u javne institucije i retorika koja poziva na etničke podjele.

Istovremeno, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira napominje da su izbore pratile optužbe za ozbiljne izborne krađe, posebno, ali ne jedino, u slučaju izbora za funkciju predsjednika u Republici Srpskoj. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva nadležne vlasti da bez oklijevanja i u potpunosti istraže ove navode i kazne krivce u skladu sa svim zakonom predviđenim kaznama.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira se sastao sa novoimenovanim glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, predsjednikom Suda BiH i predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, te ponovo pozvao na preduzimanje efikasnih, pravovremenih i održivih mjera protiv organizovanog kriminala i sistemske političke korupcije. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira izražava žaljenje što su nepotizam i korupcija i dalje osnovni kamen spoticanja, čime se nanose ogromne štete ekonomiji, svakodnevnom životu građana i političkoj atmosferi.

Preduzimanje aktivnosti u ovoj oblasti bi pokazalo opredjeljenje za vladavinu prava i transparentnost, što je od ključnog značaja za evropski put BiH, te bi doprinijelo sigurnosti i dobrobiti svih građana Bosne i Hercegovine. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira je izrazio bezuslovnu podršku organima vlasti na svim nivoima u suočavanju sa ovim ključnim izazovima i pozvao vlasti BiH da hitno usvoje integritetske amandmane na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, zakon o sudovima i zakon o sprečavanju sukoba interesa, u potpunosti usklađene sa evropskim i međunarodnim standardima.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira izražava žaljenje što političke stranke nisu uspjele postići dogovor o izbornoj reformi, zbog čega je visoki predstavnik 27. jula donio nekoliko amandmana na Izborni zakon, čime su uvedene nove sankcije za izborne krađe i ojačane nadležnosti Centralne izborne komisije. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva novoizabrane vlasti BiH da preduzmu dalje zakonodavne reforme, čime bi se unaprijedila transparentnost i integritet izbora i osigurala odgovarajuća sredstva za Centralnu izbornu komisiju. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira naglašava da će, u konačnici, odgovornost lokalnih vlasti za provođenje reformskih procesa imati ključni značaj za napredovanje Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira ističe da funkcionisanje demokratskih institucija ima suštinski značaj za evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik je 2. oktobra 2022. godine donio amandmane na Ustav Federacije i na Izborni zakon BiH, sa ciljem rješavanja nekoliko pitanja koja se odnose na funkcionalnost i osiguranje pravovremenog formiranja vlasti. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira pozdravlja dosadašnje pozitivne korake koje su domaći politički akteri preduzeli na osiguranju funkcionalnosti institucija, uključujući i imenovanje četiri sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira izražava zadovoljstvo zbog činjenice da su Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske, Zastupnički dom Federacije BiH, te sve kantonalne skupštine već održale svoje konstituirajuće sjednice. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva sve političke aktere da zadrže ovu pozitivnu dinamiku u procesu uspostavljanja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u skladu sa zakonom, i u procesu dogovaranja sveobuhvatnog koalicionog programa, koji bi se fokusirao na provođenje reformi i napredovanje BiH na putu ka EU.

Preostala imenovanja u strukturama vlasti trebaju biti riješena. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva Fiskalni savjet i Savjet ministara BiH da odobre Globalni fiskalni okvir za period 2023.-2025. godine, kako bi se pripremilo usvajanje državnog budžeta. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira takođe podsjeća sve vlasti na njihovu obavezu, definisanu Opštim okvirnim sporazumom za mir, da sarađuju sa Кancelarijom visokog predstavnika.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira osuđuje svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja te poziva vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opšti okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira ističe obavezu da se osigura provođenje odluka svih sudova. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira takođe izražava zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja, slobode medija i slobode udruživanja u BiH te je uznemiren pozivanjem na donošenje zakonskih rješenja kojima se ograničavaju ova prava u Republici Srpskoj. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira ponavlja da su ova prava i profesionalno i odgovorno novinarstvo od ključnog značaja za svako demokratsko društvo.

Podsjećajući na nastojanja visokog predstavnika da pokrene parlamentarni proces u cilju rješavanja pitanja državne imovine u skladu sa presudama Ustavnog suda BiH, Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da se angažuje i da bez daljih odlaganja usvoji zakon kojim se reguliše ovo pitanje. Rješavanje pitanja državne imovine je ključni element programa 5+2, čije je ispunjavanje i dalje neophodno za zatvaranje Кancelarije visokog predstavnika.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva sve strane da promovišu okruženje koje pogoduje pomirenju. To zahtijeva prihvaćanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, poštovanje svih žrtava i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rad na lociranju, pronalasku i identifikovanju nestalih te provođenje istrage i krivičnog gonjenja osumnjičenih osoba koje su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koji liječi i zacjeljuje rane BiH i garantuje pravedan i trajan mir za buduće generacije.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira takođe pozdravlja jednoglasnu odluku za ponovno produženje mandata misije EUFOR-a/ALTHEA, koje je 2. novembra 2022. godine usvojio Savjet bezbjednosti UN-a. Misija EUFOR-a/ALTHEA ima ključnu ulogu u pružanju podrške lokalnim organima vlasti u održavanju bezbjednog okruženja u Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku da Savjet odobri Bosni i Hercegovini kandidatski status, uz preduzimanje određenog broja koraka. Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva organe vlasti da četverogodišnji mandat koji je pred njima iskoriste za rješavanje izazova i korištenje šansi koje su pred BiH.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira poziva domaće političke aktere da nastave političke pregovore i da se uključe u javnu raspravu o suštinskim reformama, uključujući ustavne i izborne reforme kako bi se osigurala jednakost svih građana i eliminisala diskriminacija, posebno putem sprovođenja sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta Sejdić i Finci.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira će održati svoju sljedeću redovnu sjednicu 6. i 7. juna 2023. godine."

(BN/ foto: twitter)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Miroslav

09.12.2022 13:27

Samo nam jos vi falite, idite odakle ste dosli. Tamo gde vi savetujete, ukazujete, namecete, nema nista dobro. Osim toga, ko vas je pozvao? Idite u Ukrajinu pa pametujte Rusima i Ukrajincima, oni su u sukobu.

ODGOVORITE
Name

Upravni odbor

09.12.2022 19:47

Nakon njihovih ,,zaključaka,, domace barabe nece mirno spavati,proradila im savjest

Name

Neko

09.12.2022 13:46

Hahahaaaaa sami sebe da kazne, pa jesu ludi, ali nisu glupi ???

ODGOVORITE
Name

DOK HOLIDEJ

09.12.2022 15:23

NOLE UPRAVU SI TO JE ISTO KO DA SJEKU GRANU NA KOJOJ STOJE. A OVI ŠTO SU DOŠLI TO SU NJIHOVI PAJTOSI DOŠLI PO SVOJ DIO KOLAČA. OVI IZBORI NI U SJEVERNOJ KOREJI NEBI BILI OVAKVI , SLEDEĆI IZBORI NA KOJE JA NEIDEM AKO SE NE PRONJENI IZBORNI ZAKON NA TIM IZBORIMA ĆE VJEROVATNO BITI I ORUŽANI NAPADA OPOZICIJA ĆE MORATI NOSITI PANCIRKE .A VISOKI PREDSTAVNIK ĆE REĆI MA BILO JE MALO SPORADIČNI PUCNJEVA ALI TO NE UTIČE NA IZBORE.

Name

Crvene

09.12.2022 14:13

Na čelu sa vođom redom hapsite i u zatvore. Sve su pokrali pa i izbore, kradu i dalje od ovog naroda i ove RS. Pa vreme je više, dokle?

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

09.12.2022 14:20

Odma uhapsite Šmita Dodiga i Arnautovića ako imate dobre namjere a onda redom bagru.

ODGOVORITE
Name

re

09.12.2022 14:35

Samo narod ispašta i propada koji su se obogatili od kriminalaca na izborima u BiH.

ODGOVORITE
Name

Ilija

09.12.2022 14:45

Aha, ha ....

ODGOVORITE
Name

Haralampije

09.12.2022 14:51

Tuzilastvo je u stecaju, a stecajni upravnik precednik Dodik!

ODGOVORITE
Name

Re

09.12.2022 17:06

Bas tako. Nema ko da istrazuje, nema ko da optuzuje i presudjuje, jedino sto cvjeta ovdje je kriminal, korupcija, prevare i politicari lopovi i njihovi poltroni i beskicmenjaci.

Name

Препоруке

09.12.2022 16:16

Препоруке УО Савјета за провођење мира у БиХ никог не обавезују. И ви прелазите преко изборне крађе као и Шмит, ЦИК и остали који су требали реаговати у складу са Законом и поновити изборе. Овим својим препорукама замајавате народ, оправдавате своје постојање а ништа суштински не рјешавате. Подршка нашој ПРЕДСЈЕДНИВИ ЈЕЛЕНИ!!!

ODGOVORITE
Name

NAROD

09.12.2022 16:22

Šuplje i isprane priče!!!!

ODGOVORITE
Name

Млатите

09.12.2022 16:25

И ви мларите празну сламу. А Милорад покраде изборну вољу бирача и укњижи се као предсједник Републике Српске. Никад нећемо сазнати колико је Јелена стварно добила гласова. 270 000 сачувано, колико је покрадено зна Милорад и његови трабанти. Али и Господ Бог који ће нам свима судити. ЈЕЛЕНА ЈЕ НАША ПРЕДСЈЕДНИЦА!

ODGOVORITE
Name

055

09.12.2022 17:19

Cestitam,izrazili ste zabrinutost i osudili kradju izbora i podrzali"novoizabrane",jer pare su u njihovim rukama!

ODGOVORITE
Name

tra la la

09.12.2022 17:57

Suplja prica kao i sankcije. Od sankcija samo napredovali.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

09.12.2022 18:04

Koliko su ti platili Dodikovi da čutiš.Pokrali svi izbore a za tebe legalni .Gori si ti korumpiraniji od naših političara.Ti si svoje ovdje sve reko.Možeš ugasiti svjetlo OHR i ići kući.

ODGOVORITE
Name

И шта ћемо сад

09.12.2022 18:13

Констатовали да су избори добро организовани. А сви знамо да су брутално покрадени на свим нивоима а посебно за ниво предсједника. И само препоруке да се истраже приговори и одговорни казне. Ко ће казнити крадљивца Додика. Па он их је све платио нашим парама. О овоме ће се причати и писати до сљедећих избора. И опет ће покрасти јер су се усавршили у крађи изборне воље народа. Без скенирања листића нећемо на зелену грану.

ODGOVORITE
Name

ПО

09.12.2022 18:32

Па замислите људи како би ми могли лијепо живјети да алави Милорад не краде све редом. Колико је платио крађу избора, па чланове Цика, па Апелационо вијеће, па Шмита килавог и још ове чланове УО Савјета за провођење мир... и кога још што не можемо ни појмити. Ма било би пара за све категорије које су одавно, а посебно сада на рубу егзистенције. Е алави Милораде доћи ће и теби крај. А до тада...ко преживи причаће о твојој глади за влашћу и парама. Проклет си Милораде и Бог ће те казнити. Ма већ те казнио.

ODGOVORITE
Name

Pa sad

09.12.2022 20:11

Evo sve leteee da se sami kazne i oduzmu prljavi kapital i krecu posteno raditi ma dajjj suplje pruce tipa injcko lajcek vigemark itd itd lopovi se dobro obogatise dok vi samo malooo zabrinuti poxmatrate to sve iz vasih uglovaaa narod rastjerali opljackali lopovska privatizacija itdddddd

ODGOVORITE
Name

zoky

09.12.2022 21:47

Sve je to tacno ali kad mafijašu kazeš da je kriminalac on to shvati kao kompliment, obraz đon hem laze hem krade. Seoski đilkoš.

ODGOVORITE